Roskilde, NorthSide en Tinderbox 2020 afgelast vanwege coronavirus

575
Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Ook Roskilde moet eraan geloven: het festival is helaas afgelast door de gevaren van het coronavirus. De gezondheidsrisico’s van de bezoekers zijn te groot om het festival door te laten gaan.

Roskilde, wat in de week van 27 juni tot en met 4 juli zou vallen, is met het oog op het virus geannuleerd. De Deense overheid kondigde aan dat grote evenementen nog tot en met 31 augustus verboden zouden zijn. Met meer dan 100.000 bezoeker is risico dat het coronavirus op Roskilde verspreid wordt te groot. Door de overheidsmaatregel vallen festivals als NorthSide en Tinderbox ook direct af.

Onder andere Kendrick LamarTyler The Creator en Taylor Swift sierden het affiche van Roskilde. Combitickets voor het festival waren uitverkocht.

Domino-effect 

Door het verplaatsen of cancelen van een of enkele grote festivals, wordt een domino-effect in werking gezet. Tours van artiesten – doorgaans vrij ingewikkelde puzzels – worden hierdoor namelijk overhoop gegooid, waardoor het nog maar de vraag is of die tours überhaupt nog de moeite zijn. 

Als de stekker uit een complete tour wordt getrokken, heeft dat weer gevolgen voor festivals waar zij nog meer zouden optreden. Zij zitten dan zonder een show van die artiest. Als er genoeg tours worden afgezegd, kan dat voor festivals de beslissing geven om de hele editie te cancelen. Dus ook als de overheidsmaatregelen tegen juni weer versoepeld zouden zijn, is er nog steeds een gevaar voor de festivalzomer.

Met het annuleren van Roskilde kunnen dergelijke consequenties gelden voor bijvoorbeeld Rock Werchter en Down The Rabbit Hole. De festivals staan in hetzelfde weekend gepland als Roskilde, en delen daarom erg veel namen.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Roskilde 2020

Roskilde Festival 2018
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Roskilde is sinds 1971 een van de grootste Europese muziekfestivals, met dank aan zijn consequent ijzersterke line-ups. Afgelopen editie stonden onder meer The CureBob DylanTravis ScottRobyn en Christine And The Queens op het affiche. Dit jaar zou het festival haar 50ste verjaardag vieren. Onder meer Taylor SwiftThom YorkeFaith No More en Tyler, the Creator zouden acte de présence geven op het verjaardagspartijtje. 

Student te Groningen die minimaal 1 keer per jaar op Rock Werchter en Lowlands te vinden is. Wanneer ik hier geen chickenburgers aan het eten ben, sta ik waarschijnlijk vooraan bij Kendrick Lamar, James Blake, Frank Ocean, Lorde of King Krule.