Ook onzekerheid over festivals in 2021, overheid moet garantie geven

Photo: Dennis van der Bruggen

Het is nog maar vraag of de festivals van 2021 wel door kunnen gaan. Het is nog onduidelijk hoe het coronavirus zich ontwikkelt, maar festivals kunnen zich hier niet meer tegen verzekeren.

Sinds februari is het voor evenementen niet meer mogelijk zich te verzekeren tegen pandemieën. Dit komt doordat het risico voor verzekeraars te groot is om dit in de pakketten op te nemen. Zo geeft Maarten van Denderen, oprichter van verzekeraar Klap No Risk, aan tegenover de NOS.

Hiervoor moet volgens Van Denderen een oplossing komen, willen festivals in 2021 wel doorgaan. De verzekeraar draagt ook een mogelijke oplossing aan: de overheid moet een garantiefonds oprichten om een deel van eventuele schade te dekken. Volgens Van Denderen moet het fonds alleen uitkeren aan Nederlandse belanghebbenden om te zorgen dat de evenementenbranche kan blijven bestaan.

Andere organisaties laten aan de NOS weten enthousiast te zijn over het plan. Zo geeft de financieel directeur van MOJO aan dat een oplossing voor de verzekeringen een belangrijke factor is voor festivals om door te gaan in 2021.

Corona en festivals

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft groeiende consequenties voor festivals wereldwijd. Artiesten zeggen af, festivals worden afgelast en overheden stellen maatregelen op.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe het virus zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals via onze speciale pagina. Je vindt er een liveblog, het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.