10 legendarische quotes van Jan Smeets uit 50 jaar Pinkpop

2163
jan smeets
Foto: Kamiel Scholten

In een Pinkpop-loos jaar leer je pas echt je zegeningen tellen. Jan Smeets zorgt er al 50 jaar voor dat we elk jaar een zorgeloos weekend beleven in het Limburgse Heuvelland. Daarom is het nu hoog tijd om deze legende eens in het zonnetje te zetten. We zetten 10 onvergetelijke uitspraken van onze Jan voor je op een rijtje. Geniet ervan.

“Ik ga er deze keer écht geen preek van maken.”

Jan Smeets
Foto: Buro Pinkpop

Iedereen die weleens op Pinkpop is geweest weet dat als Jan Smeets een speech houdt, je in de tussentijd best een biertje – of drie – op kunt krijgen. En iedereen die weleens op Pinkpop is geweest weet ook dat Smeets er niet vies van is om politieke uitspraken te doen. Afgelopen jaar begon Jan zijn verhaal echter met “ik ga er dit keer écht geen preek van maken”, waarna hij natúúrlijk afdwaalde naar de Europese verkiezingen.

“Wat zeggen die apenkoppen van jou nou?”

Jan Smeets

Boef is al sinds zijn bekendmaking voor Pinkpop 2019 een gevoelig onderwerp. Daarom haalt Eva van 3voor12 de boeking er even bij. Jan is daar niet direct enthousiast over. “Ik zeg dan tegen m’n dochter: ‘Enne, wat zeggen die apenkoppen van jou nou?’ En dan zegt ze: ‘Ja pap, ze zijn toch echt bezig met die Kraantje Pappie en die Boef.’ Ja, dan denk ik wel: ‘Oh jee…'”

“Je moet gewoon op tijd naar bed gaan!”

Nee, Jan was geen fan van de late slots op Pinkpop 2019. Armin van Buuren draaide bijvoorbeeld tot half twee. “Dat gaan we niet nog een keer doen. Je moet gewoon op tijd naar bed gaan! Of naar de afterparty op de camping.” Geen acts tot de late uurtjes meer dus, wat Jan betreft. Al ligt dat vooral aan de kosten. “Ineens klopt dan de NS aan: hoe we al die mensen zo laat naar huis gaan krijgen. Ja, dan moet je weer geld uittrekken voor extra treinen”, vertelt Jan tegen 3voor12.

“Justin Bieber is meer een act voor op het Songfestival.”

In aanloop naar Pinkpop 2017 doet vooral de komst van één act veel stof opwaaien; namelijk die van Justin Bieber. De aankondiging van Bieber levert een hoop kritiek op, en ook na afloop van het optreden zijn de recensies niet mals. Maar ook Smeets vond het optreden maar niks: “het was afschuwelijk, meer een act voor op het Songfestival”, zegt hij.

“Geef rechts geen kans.”

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Zoals eerder gezegd, is Jan Smeets er niet vies van om zijn politieke mening door te laten schemeren in zijn speeches. Tijdens zijn zijn eindspeech op de laatste dag van Pinkpop 2016 heeft hij het dan natuurlijk ook over de verkiezingen die op de planning staan voor het jaar erop. En Jan heeft een hele duidelijke mening over deze verkiezingen: “Doe je ding, stem op wat je wilt stemmen. Maar geef rechts geen kans”, aldus Jan.

“Een curfew voor iedereen om 23.00, niet langer en niet korter.”

Jan Smeets
Foto: Oscar Anjewierden

Zoals we inmiddels weten, is Jan niet zo’n nachtbraker. Zelfs tijdens festivals vindt hij dat je gewoon op tijd in bed kunt liggen. En dit vindt hij al langer, want in 2012 sprak hij in een interview met 3voor12 al over een avondklok. Hij zou namelijk willen “dat er een wet komt op Europees niveau: Een curfew voor iedereen om 11 uur, niet langer en niet korter.”

“Ik hoop dat ik tijdens Pinkpop overlijd, op het podium.”

jan smeets
Foto: Kamiel Scholten

Pinkpop is Jan Smeets en Jan Smeets is Pinkpop. Hij is de man die het mogelijk heeft gemaakt dat wij al 50 edities van Pinkpop kunnen genieten. En ook toen hij al 74 was – een jaar geleden dus – dacht hij er écht niet aan om met pensioen te gaan. Mr. Pinkpop is van plan om door te gaan tot hij erbij neervalt, en dat meent hij letterlijk: “ik hoop dat ik tijdens Pinkpop overlijd, op het podium”, aldus Jan.

“Vergeet niet te smeren!”

Dé Jan Smeets classic kan niet ontbreken natuurlijk. Want hoe lang we ons al kunnen herinneren, iedere editie drukte Jan ons dit weer op het hart. Of de zon eigenlijk wel schijnt of dat het regent, bewolkt is of sneeuwt maakt eigenlijk niet uit. Altijd vertelt mr. Pinkpop ons weer vaderlijk dat we ons niet moeten vergeten in te smeren.

“Ik wil Marco Borsato alleen als Pinkpop-headliner”

Photo: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Surprise! Daar was ineens Marco Borsato, voor het allereerst op Pinkpop 2019. En dat tot grote vreugde van Jan. Alhoewel, als hij Marco in de toekomst voor een volledige show vraagt, wil hij hem “alleen als headliner.” Als het aan Jan ligt, lijkt er een reële kans dit er ooit nog een keer van komt. “Tot nu toe hebben we daar nooit plek voor gehad, maar ik sluit het in te toekomst niet uit”, aldus Jan tegen RTL Boulevard.

“Ze heeft het vijftig jaar volgehouden.”

Afgelopen Pinkpop editie ging gepaard met misschien wel hét mooiste Jan-moment uit de geschiedenis; hij werd emotioneel tijdens zijn eindspeech. Hij bedankte iedereen voor vijftig jaar Pinkpop, maar wilde z’n grootste liefde nog even extra uitlichten. “Ik wil maar één persoon in het bijzonder bedanken. Dat is mijn eigen vrouw Till. Die heeft het vijftig jaar volgehouden!” En we gaan gewoon voor nog eens vijftig jaar, Jan!

“Wij gaan altijd door”

Jan Smeets - Pinkpop 2019
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

In 2019 dreigde een storm roet in het eten te gooien op Pinkpop, maar het noodlot bleef uiteindelijk uit. Het kost Jan wel veel om de bezoekers veilig te houden, kaart hij aan. “Dat kost ons jaarlijks zo’n miljoen.” Maar één ding staat voor de Pinkpop-legende vast: “Wij gaan altijd door. Ik zou dat nooit doen, Pinkpop aflassen. Dat moet je koste wat het kost voorkomen.” Helaas heeft de arme Jan zich dit jaar niet aan zijn woord kunnen houden. 🙁

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Boy Janissen
Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.