Het ontstaan van Red Hot Chili Peppers’ “Socks on Cocks” routine

2651
Red Hot Chili Peppers

Ken je Red Hot Chili Peppers, dan ken je waarschijnlijk de “Socks on Cocks” routine waarbij de bandleden met niets dan een sok om hun penis het podium bestormen. Deze act werd al snel legendarisch en zorgde ervoor dat RHCP onlosmakelijk verbonden werd met seksualiteit. Maar hoe ontstond deze routine? Vandaag vertellen we je het waargebeurde verhaal.

Er zijn waarschijnlijk weinig wereldberoemde bands die meer huid hebben laten zien in hun carrière dan Red Hot Chili Peppers. Vaak stonden ze zonder shirt op het podium, en met hun “Socks on Cocks” routine hadden ze zelfs niets aan behalve één sok (en die zat niet om hun voet). Deze legendarische routine is ontstaan uit een bizar verhaal van frustraties, een stripclub en een jonge band vol ambitie. Voor het waargebeurde verhaal moeten we dan ook terug naar de begindagen van Red Hot Chili Peppers.

4 juli 1983, Kit Kat Club

Het was de zomer van 1983 en Red Hot Chili peppers was bezig met hun eerste tour ooit. Ze waren nog jong en albumloos, maar tourden met een paar tracks (die later ook op hun albums zouden verschijnen) onder hun arm Californië door. De negende stop op hun tour zou het carrière van de band echter voorgoed veranderen. Dat was namelijk de avond dat de mannen het podium van de Kit Kat Club, een populaire stripclub in Los Angeles, opklommen.

Zelfs voor Red Hot Chili Peppers, met hun open seksualiteit, was dit een bizarre show, aldus Jeff Apter in zijn boek Fornication: The Red Hot Chili Peppers Story. Zodra ze hun set openden met Out in LA klommen er half-naakte danseressen het podium op. Zij stalen letterlijk de show en niemand leek meer oog te hebben voor de jonge bandleden. Aan het einde van hun set besloot een gefrustreerde Anthony Kiedis om de show terug te stelen. Ze trokken snel al hun kleren uit, hingen een sok om hun penis en bestegen het podium voor hun vaste toegift: een vurige cover van Jimmy Hendrickx’ Fire.

“Socks on Cocks”

Het werkte, met de “Socks on Cocks” routine kreeg de band alle aandacht. Niet alleen van het publiek, maar ook van ene Lindy Goetz, die na de show de band opzocht en aanbod hun manager te worden. Het was vervolgens onder het management van Goetz dat Red Hot Chili Peppers tussen 1983 en 1999 uitgroeide tot een band van wereldformaat.

In die jonge, wilde jaren zou Red Hot Chili Peppers hun striptease nog vaak herhalen, wat “Socks on Cocks” een legendarische status opleverde en de band voor eeuwig verbond met seksualiteit. Ook rocksterren worden oud en naarmate hun carrière vorderde trokken de bandleden steeds minder vaak hun kleding uit voor het publiek. De laatste keer dat de sokken op het podium omgingen was al weer in 2000, tijdens het Experience Music Project in Seattle.

Tijdens de komende RHCP-tour hoeven we dus waarschijnlijk geen ontblote lijven te verwachten. Gelukkig hebben de mannen nog steeds de wilde energie en muzikale vaardigheden die we van ze gewenst zijn. En alhoewel we de routine misschien nooit meer gaan zien, hadden we Red Hot Chili Peppers zonder hun “Socks on Cocks” misschien wel nooit gekend.

Red Hot Chili Peppers

RHCP
Foto: Don Crusio/Festileaks

Red Hot Chili Peppers is een vierkoppige Amerikaanse rockband gevormd in 1983 in Los Angeles, Californië. De band combineert rock met funk, rap, punk en pop en heeft tot op heden elf studioalbums op zijn naam staan. Ze zijn vooral bekend van hun albums Blood Sugar Sex Magik (1991), Californication (1999), By the Way (2002), Stadium Arcadium (2006), I’m with You (2011) en de meest recente The Getaway (2016). In 2021 komen de mannen weer naar Europa. Ze staan dan op de weides van onder meer Rock Werchter, Pinkpop en Mad Cool. Door de komst van het coronavirus gaan deze optredens niet door.

- Oproep -

Geef je op om te werken op festivals

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op DGTL of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!