Festival Billing: Hoe het machtsspel voor het beste plekje op de poster verloopt

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Het recept voor een festivalposter lijkt vrij simpel. Je pakt wat papier, knalt de huisstijl erop en zet de artiesten van groot naar klein. Een kind kan de was doen. Toch gaat dit in werkelijkheid heel anders. Het gaat zelfs zo ver dat festival billing anno 2019 een politieke machtsstrijd bleek te zijn.

In aanloop naar een festival kan er natuurlijk van alles misgaan. Het weer, ziekte, vergunningen die niet vergeven worden en ga zo maar door. Echter is hét opkomende struikelblok in de branche niets anders dan het plekje op de festivalposter. Festival billing treedt steeds meer naar de voorgrond. Voorbeelden uit het afgelopen jaar zijn de commotie rondom Architects, de aankondigingsstrategie van Lowlands en de ophef over de Rock Werchter-donderdag.

Maar hoe kan het plekje op de poster nou zo belangrijk zijn dat artiesten afzeggen, of zelfs een complete festivaldag naar eigen behoren kunnen indelen? “Ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat het nu een merkenrace is. Artiesten zien zichzelf als een merk en iedereen wilt natuurlijk dat zijn merk bovenaan staat. Wanneer jouw naam namelijk tussen de grote artiesten staat, stijgt die in waarde en daarmee ook de gages voor de reguliere clubtour en andere festivals. Het is simpelweg dus brand building,” aldus Jeps Salfischberger van MOJO.

Architects - festival billing
Architects heeft het optreden op Jera on Air 2019 gecanceld m.b.t. Festival Billing

Een gigantisch marketingverhaal dus en totaal geen sexy bezigheid. Er zijn inmiddels zelfs artiestenbureaus die mensen in dienst nemen die zich heel de dag bezig houden met ‘staat iemand wel op de goede plek’. Zij hebben dus enkel de taak om heel de dag naar posters te kijken en hun artiesten zo hoog mogelijk op de poster te krijgen.

En daar stopt het niet. Een festivalboeker (die liever anoniem blijft) zei hier het volgende over: “Festival billing is something nerve-racking when you’re not using A-Z. We have more problems on billing than getting the acts themselves.” Er ontstaat dus meer gezeik rondom de posterindeling dan het boeken van een act. Geen kattenpis dus.

festival billing
Janet Jackson zette zichzelf bovenaan de poster, omdat ze volgens haarzelf te laag zou staan

Alternatieven

Een alternatief hiervoor is om wél een A-Z poster neer te zetten. Echter is deze vorm van billing weer enorm ongunstig voor een organisatie. De meeste festivals verkopen namelijk uit op de headliners. Wanneer jij met een vergrootglas over de poster moet dwalen om te kijken of Pearl Jam wel aanwezig is, zal je niet snel een kaartje kopen.

Een andere optie is dat je je als festival egoïstisch opstelt. Hard to get. Echter kom je als organisatie hierdoor ook in de knel te zitten. In bijna alle gevallen heb je namelijk te maken met een boekingskantoor dat meer artiesten in huis heeft. Doe je dus vervelend tegenover één artiest, dan bestaat de kans dat je nooit meer artiesten krijgt uit de desbetreffende stal. Je kan dus als festival niet echt boos worden, want je wilt wel artiesten kunnen blijven boeken.

Lowlands 2018 Sfeer
Ook Lowlands moest eraan geloven en maakte vorig jaar voor langere tijd één naam per dag bekend om de billing te vermijden (Photo: Kamiel Scholten / Festileaks – Lowlands 2018)

Belangen vanuit de artiest

Dit alles geeft al aan hoe hard het spel soms wordt gespeeld. Wanneer je een artiest binnen hebt, begint de ‘hel’ dus nog maar net. Dit vergt dan ook zoveel tijd dat artiesten al veel eerder vastgelegd worden dan nodig is. Nu al worden de affiches van de volgende editie gemaakt, want al lang voordat de poster rond is, moeten nog tientallen mensen er hun plasje over doen.

Maar natuurlijk valt de andere kant van het verhaal ook te begrijpen. Als voet bij stuk houden voor een band bepaalt of zij de rest van hun leven drie keer zoveel verdienen voor een show, dan is dat alleen maar extra motivatie om te schreeuwen dat je headliner-waardig bent. Echter blijft dit wel een hoofdpijndossier voor de mensen achter de schermen, wat in alle gevallen enkel respect verdient.

Meer weten over festival billing? In de Festivalpodcast #5 hebben we het uitgebreid over dit onderwerp en hoor je ook in detail van Jeps Salfischberger hoe de ’Architects-situatie’ in 2019 is verlopen. Benieuwd? Het item start op minuut 11:33. Je checkt het hieronder!

Luister Aflevering 5

Natuurlijk kun je ook luisteren via de podcast-app op je smartphone, direct via Spotify, iTunes of via de player op de site van KINK.

Heb jij zelf ook leuk nieuwtje? Wellicht een brandende vraag? Gewoon een goede portie feedback? Laat het ons dan weten!

Meer Afleveringen

Meer afleveringen van de Festivalpodcast luisteren? Dat kan!

Om nooit een aflevering van de Festivalpodcast te missen abonneer je je via je favoriete podcast app, iTunes of via Spotify. Natuurlijk kun je ook de kanalen van Festileaks of KINK in de gaten houden.