Mysteryland 2020 was het letterlijke hoogtepunt van de festivalloze zomer

522

Livestreams en alternatieve events waren er afgelopen maanden volop. De meeste waren vrij eenvoudig van opzet: een kekke studio, een dj erin en gaan met die banaan. Maar dan ken je Mysteryland nog niet. Het festival – dat normaal ook al niet vies is van een gevalletje ‘groot, groter, grootst’ – pakte zaterdag 29 augustus uit met Mysteryland: Let’s Get High by Fuze Tea & Desperados.

We mogen je feliciteren. Het is september. Je hebt de festivalloze zomer officieel doorstaan. We zagen de afgelopen maanden tal van initiatieven om toch nog in contact te blijven met de ons zo geliefde festivals. Net op het moment dat je denkt geen stream meer te kunnen zien, kopt Mysteryland hem nog even in. Een select groepje prijswinnaars mocht aanwezig zijn op een speciaal ingericht festivalterrein in de HEMTuin in Zaandam. Een veel minder select groepje (we noteren 4 miljoen kijkers) zag het allemaal gebeuren vanuit de huiskamer.

Als thuiskijker was het op sommige vlakken net echt een festival. Zo was er een bomvol blokkenschema waarbij meer dan 50 artiesten verspreid over acht verschillende stages speciale optredens gaven. Die keuzestress hadden we al een tijdje niet meer beleefd. Ook een vertrouwd gevoel: het feit dat er veel bijzondere dingen gebeurden. Zo deed Carl Cox speciaal voor Mysteryland: Let’s Get High voor het eerst sinds 2011 weer eens een solo liveshow, en presenteerde Paul van Dyk zijn nieuwe album.

Ook op het festivalterrein werden kosten noch moeite gespaard. Waar veel andere livestreams zich afgelopen zomer beperkten tot een enkele (binnen)ruimte, was het alternatieve Mysteryland-terrein in Zaandam helemaal ingericht zoals we dat kennen. Inclusief een vette stage, uit de kluiten gewassen props (voor veel mensen was de megateddybeer misschien wel het hoogtepunt van de dag) en gezellige fotohoekjes. Ook tof: iedereen kon vanaf locatie een speciaal Mysteryland x Fuze Tea kaartje schrijven en sturen. Als de ontvanger het kaartje plant, komen er bloemetjes uit!

Maar de echte blikvangers bevonden zich in de lucht. Dj’s als Joris Voorn en Sander van Doorn kropen in een luchtballon om vanuit daar hun sets te spelen! De eerste keer dat je de luchtballonnen naast elkaar in de lucht ziet kan een kippenvelmoment niet ontbreken. Het vormt het letterlijke hoogtepunt en waardig einde van deze bijzondere zomer.

Mysteryland vindt in 2021 plaats van 27 tot en met 29 augustus. Informatie over ticketverkoop volgt binnenkort.

Hoi! Ik ben eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Festileaks. Sporadisch schrijf ik ook wel eens een artikel, en dan zie je dit tekstje. Verder co-host ik onze Festivalpodcast en kun je me wakker maken voor alles dat uit de foodtruck van de Bourgondiër komt.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!