Eddie van Halen overleden op 65-jarige leeftijd

Gitarist Eddie van Halen is op 65- jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn zoon Wolf via Twitter.

De medeoprichter van Van Halen was al lange tijd ziek. In het bijzijn van zijn familie overleed de geboren Amsterdammer aan keelkanker. In de dagen ervoor was zijn gezondheid snel achteruit gegaan. De afgelopen jaren vloog van Halen al regelmatig op en neer tussen de Verenigde Staten en Duitsland voor behandelingen.

“Ik kan niet geloven dat ik dit moet schrijven, maar mijn vader, Edward Lodewijk van Halen, heeft deze ochtend zijn lange strijd tegen kanker verloren”, zo schrijft Wolf op Twitter. “Hij was de beste vader die ik kon wensen. Elk moment dat ik met hem had, zowel op als buiten het podium, was een cadeautje.”

In 1955 werd Eddie van Halen geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd verhuisde hij naar Amerika, waar hij met zijn broer Alex de rockgroep Van Halen oprichtte. Met zijn solo’s op nummers als ‘Jump’ en ‘Runnin’ with the Devil’ vestigde hij naam als een van de beste gitaristen aller tijden. In 2007 werd Van Halen opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. In 2012 werd Eddie door de lezers van Guitar World uitgeroepen tot beste gitarist ooit.

Van Halen

De Amerikaanse hardrockband werd in 1972 opgericht door de in Amsterdam geboren Eddie en Alex van Halen. David Lee Roth treedt toe tot de band en ook Michael Anthony voegt zich niet veel later toe bij het gezelschap. De band viert grote successen in de jaren 70 en 80 met nummers als ‘Jump’ en ‘Why can’t this be love’. De heren maakten in 2012 voor het laatst een grote tour. Hierbij werd onder andere Madison Square Garden in New York twee keer uitverkocht.