10 memorabele gastoptredens van festivalseizoen 2019

Marco Borsato
Foto: Don Crusio/Festileaks

Aan al het moois komt een eind. Met de laatste klanken van Kraantje Pappie op Appelpop afgelopen weekend is officieel het festivalseizoen beëindigd. Het is daarom de hoogste tijd om terug te blikken op de afgelopen maanden. We hebben de geplande shows nog wel in het geheugen staan, maar welke artiesten zorgden voor de vetste gastoptredens? We zetten er 10 voor jou op een rijtje.

Marco Borsato en Davina Michelle bij Armin van Buuren op Pinkpop, A$AP Rocky bij Tame Impala op Lowlands en Macklemore bij Martin Garrix op Sziget. Het zijn enkele voorbeelden van de meest te gekke gastoptredens deze zomermaanden. Welke gastperformances zullen we ons voor eeuwig blijven herinneren?

1. Marco Borsato en Davina Michelle bij Armin van Buuren op Pinkpop

Armin van Buuren heeft op Pinkpop de eer als eerste artiest ooit na middernacht op de bühne te staan. Hij viert dit feest samen met heel veel muzikale vrienden. Twee van deze helden zijn niemand minder dan Marco Borsato en Davina Michelle. Het is amper te geloven, maar Borsato heeft als een van de grootste Nederlandse popartiesten nog nooit op het langstlopende festival van Europa opgetreden. Met de knaller ‘Hoe het danst’ komt daar eindelijk verandering in!

2. A$AP Rocky bij Tame Impala op Lowlands

Lange tijd is onzeker of A$AP Rocky wel in Biddinghuizen kan zijn tijdens Lowlands. Hij wordt namelijk door de Zweedse autoriteiten in verband gebracht met zware mishandeling. Dit resulteert in een langdurige periode van gevangenschap, waarbij het steeds weer opnieuw de vraag is, wanneer komt de Amerikaanse rapper op vrije voeten? Gelukkig komt dit moment voor Lowlands op tijd, want de artiest verzorgt niet alleen zijn eigen set. Hij komt tevens ‘Sundress’ en ‘L$D’ spelen tijdens afsluiter Tame Impala.

3. Macklemore bij Martin Garrix op Sziget

De Boedapest-gangers hebben geluk. Als eerst met het gegeven dat een van de grootste danceacts van het moment, Martin Garrix, een waanzinnige set afwerkt op Sziget. Het is kennelijk niet speciaal genoeg voor de Nederlander, want hij nodigt niemand minder dan Macklemore uit voor een gastoptreden op het podium! Samen performen ze het nummer ‘Summer Days’.

4. Rico & Sticks bij De Staat op Lowlands

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat De Staat als headliner optreedt, maar na het overlijden van The Prodigy-frontman Keith Flint wordt de band rond zanger Torre Florim als invaller gestrikt. Het is alsof de heren dit al veel vaker hebben gedaan, want ze weten precies hoe je het publiek moet inpakken. Halverwege krijgt de show nog een extra feestelijk tintje, want Rico & Sticks komen het podium op. Samen met De Staat performen ze niet 1, niet 2, maar liefst 3 songs!

5. David Lee Roth bij Armin van Buuren op Pinkpop

We hebben eerder het gastoptreden van Marco Borsato en Davina Michelle tijdens de show van Armin van Buuren op Pinkpop besproken, maar daar zijn we er nog niet mee. De DJ brengt tevens David Lee Roth mee op het podium, de zanger van de legendarische rockband Van Halen. Samen brengen ze de gitaarkneiter ‘Jump’ ten gehore aan het publiek.

6. Chris Martin bij Stormzy op Glastonbury

Glastonbury is dit jaar het toneel van vele gastoptredens. Er springt er één wel echt bovenuit: niemand minder dan Chris Martin klimt op de planken tijdens Stormzy. We kennen Martin ongetwijfeld allemaal als frontman van Coldplay, maar hij heeft dus ook nog een eigen carrière. In deze solorol zingt hij samen met Stormzy ‘Blinded By Your Grace’. Met Stormzy en Chris Martin kunnen we toch wel stellen dat de gelukkigen die een kaartje voor Glastonbury hebben bemachtigd, getrakteerd worden op twee levende legendes.

7. Nick Cave bij Kylie op Glastonbury

Het volgende gastoptreden op Glastonbury is van niemand minder dan Nick Cave. Terwijl de Australiër vorig jaar nog met zijn Bad Seeds verschillende festivalweides onder zijn duim had, doet hij het dit jaar iets rustiger aan. Dit weerhoudt hem er niet van zo af en toe nog zijn betoverende stem aan de wereld te laten horen. Deze keer wordt hij uitgenodigd door Kylie Minogue, met wie hij de hit ‘Where The Wild Roses Grow’ heeft gemaakt. Samen maken ze dit meesterwerk tot een van de meest gedenkwaardige momenten van deze editie van het Britse festival.

8. Post Malone bij Twenty One Pilots op Leeds

Op Pukkelpop staat zowel Post Malone als Twenty One Pilots als afzonderlijke dagheadliner ingeroosterd. De Engelse organisatie van Leeds krijgt het voor elkaar deze acts op dezelfde dag te boeken. De grootheden laten er geen gras over groeien, want ‘Posty’ laat zich zien op het podium van de jeugdige piloten. Gezamenlijk coveren ze het legendarische ‘Don’t Look Back In Anger’ van Oasis.

9. Willie Wartaal bij Donnie op Lowlands

We gaan ditmaal rappen op de muziek van Donnie. Tijdens zijn performance op Lowlands gaat het publiek natuurlijk helemaal uit zijn dak. Maar dit is niets vergeleken met het einde van de show als Willie Wartaal voor een gastoptreden tevoorschijn komt. De zanger van De Jeugd van Tegenwoordig maakt er samen met Donnie een geweldig feest van tijdens het lied ‘Barry Hayze’.

10. Pet Shop Boys bij The Killers op Glastonbury

https://youtu.be/rNHJiZzkPu8

We ronden de serie af met opnieuw een gastoptreden op Glastonbury. Deze keer verzorgen de heren van Pet Shop Boys deze verrassingsperformance! Ze worden door The Killers het podium opgetild en ze spelen samen twee nummers. Als eerst de cover ‘You Were Always On My Mind’, gevolgd door ‘Human’, een van de grootste wapenfeiten van The Killers.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel