Sneltests op festivals? Organisatoren, GGD en gemeente werken samen bij snelteststraat Amsterdam

MELT festival 2019 knuffel hug
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Op het eerste gezicht lijken coronateststraten en festivals twee totaal verschillende werelden. Wie verder kijkt ziet ook belangrijke overeenkomsten als het reguleren van mensenmassa’s, hygiëne en privacyregels. Lovelandsorganisatoren Marnix Bal en Wouter Muurlink besloten de handen ineen te slaan met de gemeente Amsterdam en de GGD om te zien wat er mogelijk is op sneltestgebied.

De samenwerking komt tot uiting bij de opzet van een gloednieuwe snelteststraat in Amsterdam Zuid-Oost. Het hogere doel voor Bal en Muurlink? Onderzoeken hoe dergelijke sneltests op festivals mogelijk het festivalseizoen van 2021 kunnen redden.

Volgens Muurlink zijn festivals zonder afstandsmaatregelen alleen mogelijk als iedereen van tevoren wordt getest. Samen met Bal onderzoekt hij al sinds april de mogelijkheden van sneltests, zo vertelt hij in Het Parool. “We hebben ons ingelezen, mensen gebeld en we zijn bij ontwikkelaars van sneltests langs geweest, onder andere bij de start-up Spektrax. Toen we zagen dat zij bezig waren met een nieuwe technologie waarmee je binnen circa drie minuten de uitslag kunt hebben, werden we enthousiast.”

Gemeente en GGD positief

Het idee van sneltests bij evenementen werd positief onthaald bij zowel de gemeente Amsterdam als de GGD. Muurlink: “Ons idee werd omarmd. De gemeente, de GGD en wij werden ineens een team.” De drie partijen – met elk hun eigen expertise – werkten vervolgens succesvol samen bij de ontwikkeling van een snelteststraat in Amsterdam Zuid-Oost. “Door met geduld naar elkaar te luisteren, konden we resultaten boeken.”

Sneltests op festival ultieme doel

Als het aan de Lovelandsorganisatoren ligt, blijft hun bijdrage niet beperkt tot deze ene testlocatie. Bal: “Ons doel is sneltests voor alle doelgroepen toegankelijk te maken. Voor bejaarden in de ouderenzorg, reizigers die terugkeren op Schiphol en uiteindelijk ook op festivals.”

Steeds vaker worden de sneltests genoemd als mogelijke reddingsboei voor de festivalsector in 2021. Zo maken de tests eveneens onderdeel uit van het masterplan van Melvin Benn, baas van Reading & Leeds Festival. In onze meest recente Festivalpodcast bediscussiëren we de doorgang van het festivalseizoen van 2021. Natuurlijk komt de sneltest hierin ook voorbij.