Engelse festivalbaas presenteert masterplan om festivals door te laten gaan in 2021

DTRH
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Melvin Benn zouden we voor het gemak de Engelse Jan Smeets kunnen noemen. Hij organiseert daar onder andere de megafestivals Reading & Leeds, Download en Wireless. Al sinds het begin van de zomer werkt Benn met zijn bedrijf Festival Republic aan een plan om festivals door te laten gaan in 2021. Daarvoor doet hij zelf onderzoek en worden al afspraken gemaakt met commerciële bedrijven. Eerder deze maand presenteerde Benn zijn masterplan aan de Engelse overheid.

Tijdens zijn presentatie aan het ‘Digital, Culture, Media and Sports Committee’ van de Britse overheid stak hij direct van wal: een festival organiseren met social distancing, is geen optie. Zonder de volledige capaciteit is het volgens Benn niet mogelijk er een rendabel verhaal van te maken. Volgens hem zijn er twee mogelijkheden om popzalen en festivals weer op volledige capaciteit bezoekers te laten ontvangen. Het eerste plan is welbekend: een vaccin. Alleen weten we niet wanneer een werkend vaccin beschikbaar is. Daarnaast is het moeilijk in te schatten hoe snel iedereen gevaccineerd kan worden. Hier durft Benn dan ook niet op in te zetten.

Coronatest als onderdeel van festivalentree

En dus presenteert Benn een ambitieus plan dat uitgaat van massa’s sneltests. Al in juni kwam Festival Republic met een rapport dat als uitgangspunt had om mensen te testen vlak voordat ze naar binnengaan bij een evenement. Benn: “Je creëert als het ware een veilige omgeving waarbinnen iedereen negatief getest is. Die ruimte is daardoor vrij van het virus, waardoor social distancing niet meer nodig is.”

“Wie adt als eerste een biertje, wie doet als eerste een coronatest?”

Het committee stelde kritische vragen over de praktische haalbaarheid van het plan. Benn legde uit dat in een ideale wereld dit allemaal zelftests zouden zijn, die men kan doen via een speciale corona-app zoals die in veel landen al is uitgerold. Die technologie is nu weliswaar nog niet beschikbaar, maar Benn verwacht dat dit tegen de zomer wel zo is: “Tegen augustus 2021 duurt [zo’n test] 10 minuten. Ik zie jongeren voor me: wie adt als eerste z’n biertje, en wie doet als eerste z’n test? Het is dan allemaal geautomatiseerd op je telefoon.”

Vooraf testen

Zo ver zijn we echter nog niet. En daarom heeft de festivaldirecteur een tussentijdsplan klaarliggen waarbij festivalgangers zich vooraf allemaal kunnen laten testen. Daarvoor zijn in het Verenigd Koninkrijk inmiddels 600 locaties aangewezen waar mensen de dag voor het festival getest kunnen worden. Bij die termijn haalt Benn het bewijs aan dat men minimaal 72 tot 96 uur niet besmettelijk is na een negatieve coronatest.

Het plan is meer dan een vaag idee. Benn beweert reeds afspraken te hebben met commerciële partijen die deze grote testpieken aan zouden kunnen. De dag voor een festival kunnen 300.000 mensen hier terecht. “Daar zit de uitdaging niet. Het enige dat lastig is, is de samenwerking met de overheid. Dat ervaar ik ingewikkelder dan een veilige omgeving creëren.”

Het plan van Benn ligt nu bij het adviesorgaan van de Engelse overheid. Zij nemen het mee in de bepaling van verdere maatregelen.

Sneltesten als oplossing?

Ook in Nederland richt de maatschappelijke discussie zich steeds meer op de massa- en sneltests. Volgens een bericht van de NOS zou het afnemen van sneltesten vanaf november mogelijk zijn in ons land. Arjen Lubach besteedde er vorige week uitgebreid aandacht aan in Zondag Met Lubach. Deze testvorm is weliswaar minder nauwkeurig dan de huidige PCR-tests, maar kan op het gebied van kwantiteit en snelheid een potentiële oplossing bieden. Wie zich verder wil verdiepen in de materie en theorie achter zelftests en sneltests, wordt aangeraden eens te kijken naar dit draadje op Twitter van onderzoeker Bert Slagter.

Meer in de Festivalpodcast

In de meest recente editie van de Festivalpodcast wordt eveneens volop gediscussieerd over de doorgang van festivals in 2021. Daarin is een voorzichtig optimisme te horen. Gesteld wordt dat er grofweg drie wegen zijn naar major festivals in 2021:

  • Een vaccin.
  • Met sneltests of zelftests, conform de plannen van Melvin Benn.
  • Een route waarin we besluiten dat de huidige maatregelen te zwartwit en uit verhouding zijn. Dat sluit aan bij het onderzoek dat de Nederlandse concert- en festivalorganisator Mojo eind augustus publiceerde. Conclusie van dat rapport was dat festivals niet per definitie een onveilige omgeving zijn, terwijl dat nu wel zo wordt gesteld.

Naast dit onderwerp vind je in de nieuwste Festivalpodcast een discussie over wie de derde headliner van Pinkpop 2021 wordt, en gaat het ook in andere context over Melvin Benn. Er ontstond namelijk ophef aan de hand van een interview dat hij gaf over de line-up van Reading and Leeds 2021. Terwijl hij beweerde dat het de meest inclusieve line-up ooit zou worden, telt het affiche vrijwel alleen witte mannelijke artiesten. Check het verhaal via Spotify hieronder, of via je favoriete podcast-app.