Deze 6 TikTok-hits kunnen we op de festivals van 2021 horen

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Nu de eerste line-ups voor 2021 gedropt zijn, zien we veel artiesten met een TikTok-hit op de Europese festivalposters staan. Welke TikTok-hits gaan we waar horen? Tijd voor een overzicht (en om je dansjes te oefenen)!

Festivals en clubavonden zaten er dit jaar niet in. In plaats daarvan bleven we allemaal thuis. Gelukkig konden we dankzij TikTok toch nog nieuwe artiesten en tracks ontdekken. Het social media platform heeft namelijk al vaker hits en sterartiesten voortgebracht. En als we de cijfers mogen geloven is het op TikTok vooral hiphop wat de klok slaat.

Sommige van die hiphop-hits die op TikTok populair zijn kunnen we volgend jaar live zien. Tijd voor een overzicht! Deze 6 hiphop-tracks maken volgend jaar de oversteek van app naar festivalweide:

1. ‘Say So’ (Doja Cat)

https://youtu.be/4AjT545J-Es?t=15

Laten we maar meteen beginnen met één van de grootste hits van 2020. Ook buiten TikTok wist Doja Cat een wereldhit te scoren met haar ‘Say So’. Maar laten we eerlijk zijn: zonder het TikTok-dansje dat bij de track hoort, was het waarschijnlijk nooit zó groot geworden.

In 2021 is Doja Cat onder andere te zien op Roskilde, Lollapalooza Stockholm en Openair Frauenfeld. In de tussentijd kunnen we dat dansje nog eens oefenen.

2. ‘WAP’ (Cardi B)

Er waren in 2020 maar weinig nummers zo populair op TikTok als ‘WAP’. De sexy track van Cardi B en Megan Thee Stallion bereikte binnen twee weken een miljard(!) views. Uiteraard hoorde ook hier een dansje bij. Maar ‘WAP’ dankt de populariteit waarschijnlijk vooral aan de controverse. Twee vrouwen die over seks rappen: daar kan nog niet iedereen mee omgaan.

De liefhebbers kunnen volgend jaar in ieder geval losgaan op onder andere Mad Cool, Rolling Loud Portugal en Les Ardentes. Daar staat Cardi B namelijk bovenaan de poster.

3. ‘Roses’ (SAINt JHN)

https://youtu.be/jlnSOsBAeUU?t=16

Na jarenlang aan de weg getimmerd te hebben, brak de Amerikaanse rapper SAINt JHN begin 2020 definitief door. De Imanbek remix van zijn track ‘Roses’ uit 2016 werd een hit op TikTok. De track is in bijna drie miljoen TikToks gebruikt, 123 miljoen keer bekeken op YouTube en meer dan een miljard keer gestreamd op Spotify. ‘Megahit’ is dus een understatement. Maar wordt het ook een festivalhit?

In 2021 mag de rapper uit Brooklyn de torenhoge verwachtingen waarmaken op onder andere Openair Frauenfeld en Rolling Loud Portugal.

4. ‘Sugar’ (Brockhampton)

Brockhampton heeft al jaren een cultstatus binnen de hiphop. Maar met ‘Sugar’ hebben ze nu ook een mainstream knaller in handen. Het werd niet alleen een bescheiden radiohit. De single werd ook massaal opgepikt door de grootste influencers op TikTok. En ja, dan kan het snel gaan…

In 2021 kun je Brockhampton live zien. De zelfbenoemde boyband staat namelijk op de poster van het Oostenrijkse Openair Frauenfeld.

5. ‘Savage’ (Megan Thee Stallion)

Megan Thee Stallion is de meest bekeken artiest op TikTok van 2020. Natuurlijk rapte ze mee op de monsterhit ‘WAP’ van Cardi B, maar ze ging zelf ook een paar keer viral. Bijvoorbeeld met de track ‘Savage’. Daarmee scoorde ze zelfs twee hits! Eén keer met het origineel en één keer met de Tiger King-versie ‘Carole Baskin’ (zie video).

De kans is klein dat Megan Thee Stallion de parodie op haar nummer live gaat vertolken. Maar de originele ‘Savage’ kan je volgend jaar wel live gaan zien. Bijvoorbeeld op Roskilde.

6. ‘ROCKSTAR’ (DaBaby)

Als iemand de titel ‘TikTok-artiest’ verdient, is dat DaBaby wel. Hij rapt al jaren, maar wist dit jaar echt dubbel en dwars door te breken. Met de ene na de andere track die viral gaat en een featuring op Dua Lipa’s TikTok-hit ‘Levitating’ profiteert DaBaby optimaal van de app. Maar zijn allergrootste succes tot nu toe moet wel de track ‘Rockstar’ zijn.

Die hit kunnen we volgend jaar lekker vaak horen. DaBaby is namelijk al bevestigd voor onder meer Openair Frauenfeld, Les Ardentes, Roskilde en Lollapalooza Stockholm 2021.

TikTok-hits op de festivalweide

Er moeten nog veel aankondigingen en line-ups volgen. Grote kans dat daar nog meer TikTok-hits en -artiesten bijzitten. Wij kunnen niet wachten tot we onze favoriete hiphop-artiesten straks weer eens live kunnen zien. Want TikTok is leuk, maar er gaat niets boven de festivalweide. Weten naar welk festival je het best kan gaan voor de dikste (TikTok-)rappers? Dat vind je hier!