WOO HAH! x Rolling Loud
Tickets
1-3 juli 2022
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland

Roddy Ricch: van TikTok-hit tot WOO HAH! poster

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

Werp een blik op de poster van WOO HAH! 2020 en je ziet de grote jongens uit de hiphopwereld. Maar, tussen de Kendrick Lamars, Young Thugs en Playboi Cartis van de wereld staan ook wat nieuwe namen. Roddy Ricch? BBno$? DaBaby? Het zijn namen die je misschien niets zeggen. Tenzij je op TikTok zit.

TikTok – de Chinese social media app waar muziek, dansjes en playbacken de boventoon voeren – is hard bezig de muziekwereld te veroveren. Van alle nummers en bewerkingen die voorbij komen op de app bestaat het overgrote deel uit hiphop. Oudere tracks, zoals ‘Young, Dumb & Broke’ van Khalid leven opnieuw op en nieuwe sterren worden geboren. Ondertussen lijken hiphop en online cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet zo gek dus dat TikTok-hits tegenwoordig een plek op de WOO HAH! line-up kunnen opleveren.

De zaak Roddy Ricch

Op dezelfde regel als vrijdag headliner Playboi Carti vinden we Roddy Ricch, een rapper uit Compton die al een paar jaar aan de weg timmerde toen zijn hit ‘The Box’ explodeerde op TikTok. Nadat één van de grootste accounts op de app (charli d’amelio, 33+ miljoen volgers, 1,8+ miljard likes) ‘The Box’ gebruikte in een video haalde de track de nummer-1-positie in de Billboard Hot 100 en de Rolling Stone 100. Daarnaast bereikte de single de gouden status in Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland, en bereikte ‘The Box’ dubbel platina in Amerika. Dit alles zorgde natuurlijk alleen maar voor meer populariteit op Spotify (43+ miljoen streams), YouTube (159+ miljoen streams) en natuurlijk TikTok (1,6+ miljoen keer gebruikt).

TikTok is al meer dan 1,5 miljard keer gedownload in 150 landen. Wanneer een track hier populair wordt (het liefst in combinatie met een toegankelijk, maar uitdagend dansje) kan het dus enorm hard gaan in de hitlijsten. Dit gebeurde met Roddy Ricch, maar deze Amerikaanse rapper is zeker niet de enige hiphopper die zijn plek op WOO HAH! te danken heeft aan online cultuur.

TikTok als hofleverancier van hiphoptalent

Hadden we ooit hits als ‘Old Town Road’ gehad zonder internet? Hadden rappers als Lil Baby, XXXTENTACION en Lil Uzi Vert ooit zo succesvol kunnen worden zonder de online hiphop cultuur? Waarschijnlijk niet. Na YouTube, Spotify en Soundcloud lijkt nu TikTok de hofleverancier van hiphoptalent te worden. Zelfs de Nederlandse rapper Dopebwoy vond internationale populariteit via een TikTok-trend waar mensen hun etniciteit onthullen.

Zo vonden naast Roddy Ricch ook BBno$ (Baby no money) en DaBaby hun weg naar de WOO HAH! poster. Beide artiesten haalden megahits op TikTok. BBno$ ging de wereld over met ‘Lalala’ en DaBaby scoorde met bijna elk nummer van zijn laatste album een TikTok-hit.

Conclusie

Nu moeten we natuurlijk niet gaan doen alsof TikTok de rol van platenlabels en talentscouts compleet gaat overnemen. Maar aan de andere kant kunnen we de nieuwe trend ook niet negeren. Zonder TikTok hadden we waarschijnlijk nooit van Roddy Ricch gehoord, of in ieder geval niet in deze mate. Het nieuwe social media platform is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar als je de WOO HAH! line-up van 2021 alvast wilt weten, kun je misschien het best beginnen bij de artiesten die het goed doen op TikTok. Wie weet ontdek je wel de nieuwe Roddy Ricch.

WOO HAH! x Rolling Loud Logo

WOO HAH! x Rolling Loud 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Playboi Carti
J. Cole
Dave
Tickets Dagkaarten vanaf €100.8. Combitickets vanaf €204. Kopen