Dit waren volgens jullie de beste acts van Lowlands 2017

Lowlands schoorstenen
Foto: Debbie Spaan/Festileaks

Lowlands 2017 vierde haar 25e verjaardag in stijl. Grote internationale acts werden afgewisseld met publiekslievelingen van eigen bodem. Het festival scoorde niet voor niets een mooie 7,5 voor het programma in ons festivalrapport. We vroegen via Facebook naar jullie hoogtepunten van het afgelopen weekend. We verzamelden alle reacties en telden de scores van de artiesten op. Dit waren volgens jullie de 10 beste acts van Lowlands 2017!

10. Elbow


Elbow was de laatste jaren al vaak te gast op de Nederlandse festivals, maar toch weten ze altijd weer te boeien. Met hun melancholische repertoire en meezingers als ‘One Day Like This’, ‘Magnificent (She Says)’ en ‘Lippy Kids’ weet zanger Guy Garvey precies hoe hij de juiste snaar moet raken. De Bravo zwijmelde in elk geval van voor tot achter mee.

9. alt-J


De mannen uit Leeds zetten op Lowlands de ultieme festivalshow neer. Ze wisten oud en nieuw werk perfect aan elkaar te rijgen en sloten braaf af met jullie favoriete alt-J song, ‘Breezeblocks’. De prachtige visuals, die elke alt-J-show tot een hoger niveau tillen, kwamen uitstekend tot hun recht in de vernieuwde Alpha. Kippenvel!

https://www.youtube.com/watch?v=Z25e-I_PcZQ

8. Bloody Beetroots


Bij Bloody Beetroots ga je gegarandeerd uit de panty! Onvervalste electrobeats met hier en daar een scheurend gitaarrifje er tussendoor. Een show van de gemaskerde Italiaanse producer Sir Bob Fifo gaat van climax naar climax. Het dak van de Heineken kreeg het dan ook zwaar te verduren; de hossende menigte blies ‘m haast eraf.

7. Bastille


Bastille was niet één, maar twee keer te bewonderen op Lowlands 2017. Naast hun reguliere set in de Alpha speelden ze ook een intieme sessie in de 3FM-tent. Op welk podium je ze ook zag, de show zat vol top 40-hits en stond als een huis. Voor deze tour namen ze ook een drietal extra blazers mee, wat het geheel nog nét even wat voller liet klinken.

6. Cypress Hill

Nu rapper B-real even een adempauze heeft bij zijn andere project Prophets of Rage, heeft hij tijd genoeg om met Cypress Hill de Alpha (en het publiek ver daarbuiten) helemaal op zijn kop te zetten. De ijzersterke mix van hiphop, soul, funk en rock staat garant voor spektakel en dat uitte zich afgelopen weekend vooral in veel gespring en geswing. Insane in the Brain! 

5. Nothing But Thieves

@nothingbutthieves #nothingbutthieves #live @lowlands_fest #alpha #ll17 #lowlands

Een bericht gedeeld door Rudy van Mierlo (@rudyvmierlo) op


Nothing But Thieves heeft het afgelopen jaar enorm aan populariteit gewonnen. In 2015 brak Nothing But Thieves de Charlie al genadeloos af, tijdens deze editie promoveerden ze naar de Alpha. De schrik zat er even goed in toen de band hun optreden op Sziget moest cancellen, maar gelukkig namen de heren op Lowlands revanche. We kijken alvast reikhalzend uit naar het tweede album Broken Machine, dat op 8 september uitkomt!

4. Tash Sultana

Tash Sultana, de kleine heldin van Lowlands! ? #lowlands2017 #tashsultana #bestperformance

Een bericht gedeeld door Fleurt (@fleurvdeijk) op


Op dat grote poduim in de Heineken staat een heel verlegen meisje, eenzaam en alleen. Ze vraagt verlegen of iedereen respect wil tonen en een beetje lief voor elkaar kan zijn. Dan nodigt ze je uit om mee te gaan op reis, op een bijzondere tocht door haar meeslepende oeuvre. Ze is ineens ook geen kleintje meer, ze is een beest! In haar eentje weet ze een heel orkest na te spelen en haar kunsten op minstens 5 verschillende instrumenten te tonen. Of je nou van haar muziek houdt of niet, bewonderenswaardig is het sowieso.

3. Mumford & Sons


Misschien wel de act die het meest uitnodigde tot meezingen het afgelopen weekend. Het was haast onmogelijk de kaken op elkaar te houden bij echte festivalanthems als ‘Little Lion Man’ en ‘The Cave’. De familie Mumford gaf Lowlands een show zoals we van ze gewend zijn: vrolijke Banjo-melodieën, mooie koortjes en een stampende folk-beat, afgeblust met hier en daar wat hardere rock-randjes. Deze zomerse cocktail smaakte voor jullie in elk geval naar meer.

2. The xx


Romy en Oliver betoveren je met hun stem, terwijl Jamie de lekkerste beats eruit perst. Dat was zo’n beetje het succesrecept waarmee The xx op de Lowlands-vrijdag alle harten sneller deed kloppen. De knusse zomeravond leende zich perfect voor het betoverende licht- en geluidspektakel dat de Britten in de Alpha opvoerden. Volgend jaar weer?

1. Editors

Van alle artiesten die dit weekend op Lowlands de revue passeerden, keken jullie het meeste uit naar Tom Smith en z’n band. Ze hebben die hoge verwachtingen met gemak waar kunnen maken; het vurige optreden van Editors was volgens jullie namelijk met afstand het beste. Van ingetogen pianoballades tot meezingers van epische proporties, alle ingrediënten voor de perfecte show waren aanwezig. In een propvolle Alpha sloeg de band de spijker op z’n kop.

Top 40

Lowlands 2017 had als vanouds een drukbezet programma. Een stortvloed aan bands knokten 3 dagen lang om de aandacht van het festivalpubliek. Dat het niet altijd alleen maar de grote namen zijn die de dienst uit maken, blijkt maar weer uit jullie reacties. Sommige grote boekingen zoals Iggy Pop (21e), Moderat (22e) of Sean Paul (34e) staan realtief laag, terwijl betrekkelijk kleine acts als Tash Sultana (4e), Bloody Beetroots (8e) en Sampha (15e) juist wat hoger scoren.

[mks_col]
[mks_one_half]
1. Editors
2. The xx
3. Mumford & Sons
4. Tash Sultana
5. Nothing But Thieves
6. Cypress Hill
7. Bastille
8. Bloody Beetroots
9. Alt-J
10. Elbow
11. Nicolas Jaar
12. Chef’Special
13. London Grammar
14. Frank Carter
15. Sampha
16. First Aid Kit
17. Vince Staples
18. Glass Animals
19. Flume
20. Ty Segall
[/mks_one_half]
[mks_one_half]
21. Iggy Pop
22. Moderat
23. Car Seat Headrest
24. Parcels
25. The Shins
26. Halsey
27. Future Islands
28. Tycho
29. Architects
30. Billy Talent
31. Death Grips
32. Mura Masa
33. The Pretty Reckless
34. Sean Paul
35. Mac Demarco
36. Clark
37. The Talks
38. Noord Nederlands Orkest
39. Hauschka
40. Baloji

[/mks_one_half]
[/mks_col]

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy