Eurosonic Noorderslag 2021: de Oost-Europese pareltjes

Nemanja

Op het digitale ESNS stonden dit jaar 181 artiesten uit 36 Europese landen. Festileaks ging op zoek naar de tofste Oost-Europese artiesten. Wie hopen we in de zomer in de Lima op Lowlands te zien?

Het liefst gaan we op ESNS natuurlijk opzoek naar de headliners van de toekomst. Wie zijn de grootste talenten en wie pronken over enkele jaren bovenaan de festival-affiches? Veel van de 181 artiesten dit jaar zullen die status helaas nooit halen. Vooral Oost-Europese acts breken zelden écht door in Europa. Toch verrassen festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Paaspop jaarlijks met onbekende acts uit onbekende landen, die zowaar het hele publiek meekrijgen. De volgende Oost-Europese acts zien we komende zomer graag op herhaling komen.

Nemanja (Kroatië)

Het avontuur begint op de Balkan in Kroatië. Het kwintet van Nemanja neemt je mee op wereldreis en haalt inspiratie uit alle windstreken. Wat overblijft is een ontzettend dansbare act waar je het liefst direct een koud biertje bij pakt. Sommige nummers doen denken aan Khruangbin, andere hebben weer veel meer een funky seventies-vibe. Dans mee of sluit je ogen en laat je meevoeren door Nemanja.

Junior A (Litouwen)

Deze slaapkamerproducer maakt zijn nummers gewoon lekker thuis. Ook de bijbehorende videoclips maakt hij helemaal zelf. Hij doet precies waar hij zelf zin in heeft en laat zich door niemand leiden. Ook live op ESNS bepaalt hij precies wat er gebeurt. De wazige synths, authentieke zang en diepe elektronische beats vormen een doordacht geheel. Een 100% DIY-artiest die absoluut het checken waard is.

Alyona Alyona (Oekraïne)

De Music Moves Europe Talent Award die werd uitgereikt op Eurosonic Noorderslag 2021 ging dit jaar onder andere naar deze zangeres uit Oekraïne. Alyona Alyona rapt in het Oekraïens, maar dat vormde voor de kijker geen enkele belemmering tijdens haar concert. Op volle snelheid rapt ze haar liedjes indrukwekkend weg alsof het haar geen enkele moeite kost. Op Youtube is ze al een grote hit, klaar om ook West-Europa te veroveren!

Hayes & Y (Bulgarije)

Heerlijke Britpop, maar dan uit Bulgarije! Dit continentale gevoel onderscheidt de band direct van hun Britse tijdgenoten. Als een soort uptempo variant van Parcels gaat het kwartier razendsnel voorbij. Indiepop om vrolijk van te worden! De band zegt zelf vooral geïnspireerd te zijn door Kasabian en The Subways, maar ook invloeden uit de synthpop van de jaren 80 zijn duidelijk hoorbaar. Een perfecte dagopener voor festivals.

Verder op ESNS

Naast bovenstaande artiesten waren er uiteraard nog meer shows die de aandacht trokken. Zo werd de Tsjechische Tea Sofia eerder al genoemd als een future female headliner. De zangeres was dit jaar één van de jongste artiesten op ESNS en wist te imponeren. Verder kwam het elektronische duo Bratři, eveneens Tsjechisch, ook al voorbij in ons verslag over knaldrang op Eurosonic Noorderslag 2021.