Eurosonic Noorderslag 2021 laat zien: the future is female!

Holly Humberstone
Photo: Phoebe Fox

Elk jaar is het weer een groot discussiepunt: waarom staan er zo weinig vrouwen op de festival-affiches? Hoewel dit probleem natuurlijk niet snel is opgelost, is er gelukkig ook hoop. Op Eurosonic Noorderslag 2021 zien we dat veel van de beste nieuwe artiesten vrouw zijn.

Gender(on)gelijkheid in de festivalwereld werd in 2018 echt op de kaart gezet door Primavera Sound. Waar grote festivals als Reading & Leeds nog altijd bakken met kritiek over zich heen krijgen, doet Eurosonic Noorderslag het een stuk beter. De vorige editie was al veelbelovend, maar dit jaar is het helemaal duidelijk: de spannendste nieuwe muziek wordt voornamelijk door vrouwen gemaakt. Dit zijn de meest veelbelovende talenten van ESNS 2021.

Holly Humberstone

Misschien wel de meest gehypete artiest van ESNS 2021: Holly Humberstone. Dit Engelse pop-talent is pas 21 jaar, maar ze werd tweede in de BBC Sound of 2021 en speelde al bij Jimmy Kimmel Live. Super knap, want Holly heeft slechts één EP uitgebracht. De zes nummers die daarop staan zijn allemaal sterk en geweldig divers. ‘Falling Asleep at the Wheel’ en ‘Drop Dead’ zijn duidelijk geïnspireerd door Lorde, terwijl eerste single ‘Deep End’ doet denken aan Phoebe Bridgers. Het fantastische ‘Overkill’ en ‘Vanilla’ klinken verder als HAIM en Taylor Swift (zowel 1989 als folklore).

Voor ESNS speelde Holly drie nummers vanuit haar huiskamer. Alsof je samen in een Zoom-call zat, legde ze steeds kort uit waar de lyrics over gaan. Daarna volgde dan een uitgeklede versie van de track, waarop de Engelse zichzelf begeleidde op piano of gitaar. Door deze minimale productie werd nog meer duidelijk hoe sterk de nummers zijn en kwam Holly’s stem ook extra naar voren. Hier gaan we zeker meer van horen!

Lava La Rue

Een andere jonge Engelse artiest is Lava La Rue. Als oprichter van het ultrahippe DIY-collectief NiNE8 is ze één van de grootste talenten van de Londense underground, werkte ze samen met Converse en trad ze op tijdens de London Fashion Week. Voor ESNS deed Lava La Rue daarentegen een solo-show. In 15 minuten speelde ze de virtuele zaal plat met jazzy hiphop-tracks die veel weg hebben van IAMDDB, Mahalia en Arlo Parks. Ze zou deze landgenoten zo maar eens achterna kunnen gaan!

Tea Sofia

Op 16-jarige leeftijd brak Tea Sofia door in de Praagse muziekscene. Nu twee jaar later is ze nog steeds één van de jongste artiesten op ESNS, maar maakt ze wel meteen indruk. De enigszins gekke opname werd gemaakt in een bos, waar Tea wandelend haar nummers zong. Ze heeft een warme, donkere stem die wel wat wegheeft van Dua Lipa. Toch is de muziek van de Tsjechische is een stuk minimalistischer. Eerder een downtempo versie van Billie Eilish of girl in red – ook geen verkeerde referenties! Als Tea ook maar in de buurt komt van Dua Lipa’s succes op ESNS 2016, heeft ze een grote toekomst voor zich.

Katy J Pearson

Eurosonic Noorderslag vindt natuurlijk in de winter plaats (en online), maar Katy J Pearson is de perfecte artiest voor een zonnige middag op de heilige velden van een zomerfestival. Single ‘Take Back the Radio’ is een absolute hit, die de relaxte sfeer van The War on Drugs combineert met de blazers van The National. Katy’s stem heeft verder het geluid van Stevie Nicks en de achteloosheid van Kurt Vile, met een soort mix van indie en countrypop als resultaat. Schoenen uit, zonnebril op en uitgestrekt genieten in het gras.

OSKA

Één van de beste optredens van de ESNS-donderdag kwam op naam van OSKA. Deze Oostenrijkse singer-songwriter stond al eens bij De Wereld Draait Door, waar ze een duet zong met de Amsterdamse band HAEVN. Het zou ons niet verbazen als dat volledig langs je heen is gegaan, maar OSKA’s radiovriendelijke indiefolk is zeker het checken waard. Met name het nummer ‘Love You’ve Lost’ kwam live goed uit de verf. Met lyrics over haar familie geeft de Oostenrijkse je sowieso een warm gevoel van binnen.

Verder op ESNS

Naast de bovenstaande toppers stonden er natuurlijk nog veel meer vrouwen op Eurosonic Noorderslag 2021. De Iraans-Italiaanse zangeres NAVA, Lous and the Yakuza uit België, de Spaanse indie band Melenas en zelfs de Deense ‘death doom’ groep Konvent. Uit eigen land komt er ook heel veel goede muziek, onder andere van Eefje de Visser, Froukje en Nana Adjoa. Het moge duidelijk zijn: the future is female!

Eurosonic Noorderslag 2021

ESNS
Photo by: Jorn Baars

ESNS is een showcase-festival in Groningen. Elk jaar vindt hier de start van het festivalseizoen plaats. Het is een opstap voor ruim 350 Europese talenten richting de top. Het non-profit evenement verkoopt elk jaar uit, met in 2020 meer dan 40.000 bezoekers. Daarnaast is het ook een internationale muziekconferentie die elk jaar meer dan 4.000 professionals trekt. Een doorbraak ligt dus op de loer. Artiesten die deze hebben weten te pakken zijn bijvoorbeeld The xx, Dua Lipa en Royal Blood.

  • Datum: 13 t/m 16 januari 2021.
  • Locatie: online.
  • Tickets: gratis streams.
  • Meer informatie vind je op de officiële website.
Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Luc Reij

General Manager bij Festileaks. Opgegroeid rondom Utrecht, maar nu vooral te vinden in Londen of Madrid. Festileaks' eigen quizmaster, Linkin Park tribute act en Taylor Swift superfan.

Meer van Luc