Voor jou voorspeld door het Festileaks forum: wie heerst er in de Festivalacts Top 100 Aller Tijden?

Pearl Jam
Photo: Danny Clinch

Op vrijdag 29 januari kennen we ‘m: de winnaar van de FAT100. Wie zich op de gouden, zilveren en bronzen troon bovenop de festivalberg Olympus mogen zetten, dat is nog even gissen. En dat gissen lijkt onbegonnen werk als je weet dat er een slordige 1.000 acts meedingen naar die eeuwige roem.

Reden te meer om voor dat giswerk een beroep te doen op mensen die sowieso al alle ins, outs en tussenins van de festivalwereld kennen: onze forumleden. Wie wordt volgens hen de nummer één, of twee? Wat wordt de hoogst genoteerde Nederlandse of Belgische act in de lijst? En wie wordt de jongste, dan wel oudste naam? We deden een rondvraag.

Wie wordt de nummer 1?

De hamvraag. Maar wel eentje waarbij er een duidelijke winnaar uit de bus kwam. Geen Muse, geen Radiohead, geen Foo Fighters, geen Rodriguez, maar Pearl Jam wordt volgens de meeste leden op ons forum de gouden troon beklimmer. Niet geheel onterecht: hun passage op Pinkpop 2018 was er één om in te kaderen en op Rock Werchter zijn ze een graag geziene gast. En eerlijk: ze stellen nooit teleur. In 2018 wonnen werden ze al eens bekroond tot Beste Festivalact Van Dat Jaar, wie weet mag Eddie dit jaar een tweede trofee op zijn schouw in Seattle zetten. Wie weet.

Wat is de hoogst genoteerde Nederlandse en Belgische act?

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De lage landen landen niet altijd laag in de FAT100. Sterker: in 2016 won het Nijmeegse De Staat al eens goud. Misschien is dat de reden waarom ons forum hen weleens de hoogste NL- act in deze lijst ziet worden (en niet bijvoorbeeld Rowwen Hèze, Kensington en Spinvis). In de categorie ‘Belgisch’ zou Balthazar andere halfgoden zoals dEUS, Stromae en Soulwax naar de kroon steken. Of dat is toch wat de glazen bol van vele forumleden ons vertelt. Amai.

Wie zijn de oudste en jongste acts in de lijst?

Billie Eilish / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Met een wedstrijd die Festivalacts Top 100 Aller Tijden heet, kan ervan op aan dat er een aantal classics in de lijst staan. Maar wie wordt nu eigenlijk de oudste act? Dat lijkt een moeilijke. Paul McCartney wordt veel genoemd, maar ook de Rolling Stones en Neerlands trots Golden Earring zijn van de partij. Spannend! Iets minder spannend, volgens het forum, is wie de jongste act wordt: dat zou weleens Billie Eilish kunnen zijn. Niet alleen haar kapsel is nog groen en ze zit nog maar sinds 2015 in de game. Een goeie gok dus. Duh.

Raad mee!

Voor de duidelijkheid: geen enkele van deze namen staat vast, het zijn maar voorspellingen. En we hebben goed nieuws: jij kan gezellig mee voorspellen, op het Festileaks forum. Zo kan ook jij voor eeuwige roem gaan. Dat, en een mooie prijs winnen, want we geven vinyl weg van de winnende act aan degene die de meeste voorspellingen juist heeft. Meedoen kan nog tot donderdag 28 januari.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.