Waarom is de Week van de Belgische muziek de moeite waard?

Angèle, Balthazar, Charlotte de Witte, dEUS,… Als je wil kan je een heel alfabet lang de ene na de andere belpoptopper noemen. België is naast het land van de friet, het bier en de lange regeringsvormingen dan ook een beetje het land van de goede muziek. En die muziek wordt volgende week gevierd tijdens een feest dat heiliger is dan Pasen en Kerst bij elkaar: de Week van de Belgische muziek. Maar waarom moeten we hier dan zo enthousiast om worden?

Vive la musique

DTRH 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Eigenlijk is élke week een goede week om naar Belgische muziek te luisteren. Maar tijdens de Week van de Belgische muziek misschien nog meer, al is het maar om het tous ensemble gevoel aan te wakkeren. En dat is nu misschien nog belangrijker dan ooit: de muzieksector wordt hard getroffen en de lokale artiesten (maar ook hun entourage) krijgen natuurlijk de hardste klappen. Daarom slaan VI.BE en VRT (de Belgische openbare omroep) de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om Belgische muziek te steunen. En dat van 8 t.e.m. 14 februari.

Op het programma

Amenra
Foto: Stephan van Fleteren

Maar wat staat er op het programma dan? Veel. Te veel om in dit artikel te proppen. Maar we lichten wel graag een paar dingen uit. De plannen van Studio Brussel bijvoorbeeld, die elke dag een andere muzikant uitnodigt als selector: Balthazar, Coely, Amenra, Zwangere Guy en Soulwax. Zij delen hun favoriete Belgische platen en zetten jong Belgisch talent (letterlijk) in de spotlight.

En hoezee, ook op TV vieren ze mee. Openbare zender één zendt bijvoorbeeld twee muziekshows uit, op dinsdag 9 en donderdag 11 februari. Wie daarin komt spelen, is nog een verrassing. Spannend! Wil je liever wat meer de diepte in? Dan kan je rekenen op online kanaal VRT NU, waarop documentaires en liveshows worden uitgezonden van onder andere oppergoden dEUS en de nog altijd heel erg Zwangere Guy.

Nieuw: de Festileaks België playlist

Vind je een weekje wat weinig? Groot gelijk, dat vinden wij ook. Gelukkig gaan Spotify-afspeellijsten het hele jaar door mee. Een goede reden voor Festileaks dus om een heuse België playlist samen te stellen. Eentje waarin we het kaf van het festivalkoren scheiden. Want ESNS 2021 en onze eigen FAT100 Aller Tijden hebben nog maar eens bewezen: België doet het goed wat festivals betreft. Alleen maar hoogtepunten in deze lijst, dus. 100 stuks. Perfect om van te genieten met een blik Jupiler en een groot pak friet met andalousesaus.

Week van de Belgische muziek

Dit jaar geen MIA’s -en we weten allemaal waarom- maar ter vervanging is er gelukkig wel een Week van de Belgische Muziek. Die gaat door van 8 tot en met 14 februari. Bijna alle Belgische mediakanalen kleuren zwart-geel-rood in het teken van deze week. Welke initiatieven dat precies zijn, ontdek je op https://vi.be/weekvandebelgischemuziek. Knal dus gerust de hashtag #weekvandebelgischemuziek in je sociale berichten.