Een terugblik op 28 jaar Daft Punk

Op 22 februari stond daar ineens een video van Daft Punk online. Met ‘Epilogue’ kondigde het Franse dj-duo hun afscheid aan, tot afgrijzen van hun vele fans. We gaan de heren niet meer live op festivals zien. Maar hun songs gaan we ongetwijfeld nog jarenlang horen. Daarom een laatste terugblik op 28 jaar Daft Punk.

Twee Fransen die hun gezicht nooit lieten zien. Ze werden een van de grootste dance-acts ter wereld. Iedereen heeft wel mooie herrinneringen aan Daft Punk. Daarom nog een nostalgische terugblik op de carrière van het duo.

Van Darlin’ naar Daft Punk

Thomas Bangalter, Guy-Manuel de Homem-Christo en Laurent Brancowitz vormden samen de band Darlin’. De punkband was weinig succesvol. In het blad Melody Maker werd de muziek van de groep daft punk genoemd, maffe punk dus. Brancowitz verlaat de band en sluit zich in 1995 aan bij Phoenix. Bangalter en de Homem-Christo gingen daarom samen verder en produceerden elektronische muziek. Op een feestje lopen de mannen Stuart McMillan en Orde Meikle, die samen het dj-duo Slam vormen, tegen het lijf. Op het Soma-label van Slam brengt het Franse duo hun eerste singles uit onder de naam Daft Punk. Hun eerste release ‘The New Wave’ doet nog niet veel stof opwaaien. Maar snel daarna kwam wereldhit ‘Da Funk’ uit. En toen ging het hard.

Alleen. Maar. Hits!

https://www.youtube.com/watch?v=PTt_G1Ft3yA

Daft Punk was een ongekende hitmachine. Op hun eerste plaat stonden bijvoorbeeld knallers als ‘Da Funk’ en ‘Around The World’. Het tweede album, Discovery, gaf ons classics zoals ‘One More Time’ en ‘Harder Better Faster Stronger’. De heren gaven de house-scene een nieuw, Frans geluid. Wat rustiger, wat meer flair en heel radiovriendelijk. Het laatste album van het duo, Random Acces Memories, sloeg ook in als een bom. De drumcomputers en synthesizers waren bijna helemaal weg. Maar daar kwamen funk en disco voor in de plaats. Samenwerkingen met onder meer Giogio Moroder en Nile Rodgers brachten dit teweeg. ‘Get Lucky’ stond over de hele wereld op nummer 1.

Veel mysterie, weinig shows

https://youtu.be/udvYSd2TIkg

Het duo heeft mysterie naar grotere hoogten getild. Sinds 1999 gaan ze getooid in de welbekende robotpakken. Dit was een reclamestunt voor hun album Discovery. Er zijn amper foto’s te vinden van hoe de mannen er in het echt uit zien. Na deze campagne hoorde je jaren niks van Daft Punk. Totdat ze in 2006 opeens op festivals zoals Coachella en Pukkelpop verschenen. De laatste keer dat ze in Nederland waren, was in 2007. De Fransen speelden toen de Heineken Music Hall plat met de legendarische ‘Alive Tour’. Na die tour hebben ze nog maar sporadische shows gegeven.

Zo stonden de heren in 2010 op het podium met Phoenix in Madison Square Garden. Daarnaast stond het duo nog twee maal op de planken tijdens de Grammy’s. Maar daarmee houdt het wel op. Daft Punk stond altijd hoog op de wensenlijstjes van festivalfans. Maar ze kwamen nooit. In 2013 was daar ineens een reclamespot, tijdens een uitzendig van Saturday Night Live in Amerika. De wereld stond op zijn kop. Er kwam na 6 jaar nieuwe muziek van Daft Punk aan! Vanwege deze schaarste aan shows en nieuws rondom het duo werd het clipje direct wereldnieuws.

Niemand wist hoe Daft Punk te werk ging. Wanneer komt er een album? Wanneer komt er een show? Het bleef altijd een mysterie. Maar als er dan iets gebeurde, was de hype ongekend.

Festivalclassic ‘One More Time’

Als Daft Punk zelf geen shows geeft, dan moeten anderen hun liedjes maar draaien. En dat gebeurt ontzettend veel. Vooral ‘One More Time’ is een nummer die je veel op de festivalweides hoort. Check bijvoorbeeld hierboven de remix van Martin Garrix op Tomorrowland 2016. In 2010 draaiden Swedish House Mafia het ook al. En in 2018 deed David Guetta het kunstje nog eens over. Het nummer brengt iedere festivalbezoeker in extase. Ook op dagfestivals is het nummer te horen in menig techno- en housesetje.

Epilogue

En toen was het ineens 22 februari 2021. Gewoon een maandag in coronatijd, zou je denken. Totdat bovenstaande video ineens online stond. Het einde van Daft Punk is daar. Al jaren hebben ze niet opgetreden. Al jaren hebben ze geen nieuwe muziek uitgebracht. Toch kwam deze video als donderslag bij heldere hemel. Daft Punk is niet meer. Na 28 jaar van hits en mysterie, houdt het Franse duo ermee op.

Over de auteur ✍️

Job Wierikx

Hallo! Ik ben Job en ik kom uit het pittoreske Oud Gastel in Brabant. Festivals zijn mijn grootste hobby, ik ben iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Sziget is mijn favoriete festival en mijn favoriete bands zijn Foo Fighters, Muse, Editors en U2. Daarnaast hou ik ook heel erg van techno!

Meer van Job