Waarom Coachella 2023 Europese festivals (niet) moet inspireren

Courtesy of Coachella – Charle Reagan Hackleman @ Coachella 2017

Coachella wordt vaak wereldwijd de start van het festivalseizoen genoemd. Het festival vindt plaats in april. Europese festivals laten zich ook vaak door dit festival inspireren. Maar moet dat wel zo zijn? Wij onderzoeken deze unpopular music opinion. Wat brengt Coachella 2023 met zich mee waardoor alle festivals hierop willen lijken?

Coachella vindt dit jaar weer plaats in april. Van 14 – 16 april én van 21 – 23 april om precies te zijn. Het is één van de grootste festivals ter wereld. Vanaf de buitenkant lijkt Coachella vooral gemaakt voor influencers, artiesten en andere beroemdheden. Maar wat is de waarheid en welke voors en tegens heeft het Amerikaanse superfestival? En wat kunnen wij in Europa hiervan leren en wat laten we in Amerika?

Courtesy of Coachella – Roger Ho @ Coachella 2017

De ultieme experience

Coachella heeft het allemaal, de headliners, de opkomende namen, de temperatuur, de mensen, luxe, eindeloos veel te doen naast de muziek en lekkere vibes. Daardoor is het voor veel mensen een van de grootste dingen op hun bucketlist. Het is in de kern een muziekfestival, maar er is veel meer te doen. Een belevenis op zich!

In Europa is dat niet anders, maar toch lijkt Coachella vanuit hier net iets meer die beleving te hebben. Maar als je eens naar Down The Rabbit Hole of Sziget bent gegaan, kun je daar ook de beste sfeer beleven. En daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.

Festival voor the rich and famous

Eén van de dingen die ieder jaar weer besproken wordt is het grote aantal influencers en andere beroemdheden die naar het festival gaan. Vaak wordt een deel van hen ook uitgenodigd door de sponsors of het festival zelf. Hierdoor kun je vette artiesten zoals Rihanna of misschien wel Justin Bieber tegenkomen op het festival. Daarnaast zijn alle hoekjes van het festival natuurlijk super voor the gram.

Een nadeel van dit mekka voor influencers is dat het soms een beetje te ver gaat. Gaan mensen hier nog heen voor de live optredens van dit muziekfestival of alleen maar om gezien te worden? De ‘normale’ festivalbezoekers zoals we die hier kennen hebben trouwens ook veel minder kans van slagen met de astronomische ticketprijzen en verschillen in VIP-toegang die hier gemaakt worden.

In Europa worden ook wel influencers uitgenodigd om het festival te promoten. Op Lowlands zie je bijvoorbeeld best wel veel BN’ers rondlopen. Denk aan Tim Hofman en artiesten zoals Froukje die een weekend blijven. Maar het is iets minder bekend onder het publiek en het festival is nog goed toegankelijk voor de gewone festivalganger. Wat die Instagram-kiekjes betreft is het in Europa wel goed vertoeven. Denk maar aan de geweldige decoratie op Lollapalooza, Sziget of het Roemeense Electric Castle.

Groter dan groots

In Noord-Amerika zijn veel dingen groter dan in de rest van de wereld. Denk aan de hamburgers of XXL-cola’s in een fastfoodrestaurant. Maar niets is zo huge als de VIP-pakketten die Coachella voor hun festival aanbiedt. Van dat geld kun je in Nederland bijvoorbeeld een paar maanden tot een jaar een woning huren. Natuurlijk kun je zelf kiezen of en voor welk VIP-pakket je kiest. Maar zonder upgrades mag je niet vooraan staan, niet dichtbij slapen en niet parkeren, terwijl het festival in the middle of nowhere is.

Daarnaast heeft het grootse Coachella speciale areas waar je een alcoholische versnapering mag drinken. Maar ook mag je maar een max. aantal drankjes bestellen aan de bar. En niet te vergeten zijn de grote VIP-vakken rondom de stages, waardoor je zonder VIP-pass niet vooraan kunt staan.

Natuurlijk heb je op ieder festival VIP-opties die een stuk duurder zijn dan een normaal festivalticket. Zo heb je veel verschillende tent- of glampingopties bij de meeste festivals. Soms kun je een VIP-deck op waar je het festival beter kunt overzien. En betaal je soms iets meer voor het voorvak bij Live Is Live of Mad Cool.

Gelukkig is het overgrote deel van de Europese festivals nog niet zo ver in deze ontwikkelingen als Coachella. Er is altijd ruimte voor VIP-opties, maar voor de meeste festivals staat dit niet in de weg voor de algemene festivalbeleving. Die overdreven VIP-opties mogen ze wat ons betreft in Amerika laten.

Hoop op unieke shows in Europa

Dit jaar zijn de grootste artiesten weer uitgenodigd, waaronder BLACKPINK en Frank Ocean. Allemaal grote headliners die in Europa nog niet zijn aangekondigd. Daarnaast staan er vaker artiesten zoals Queen B of Lady Gaga op het festival die normaliter geen festivalshows geven. Hierdoor bloeit de hoop op deze grote artiesten toch altijd weer een beetje op. Maar wij zien ze helaas nog niet snel naar een Europees festival komen. Daar zijn ze o.a. veel te duur voor.

De subliners en kleinere namen op Coachella zijn vaak wel een mooie voorbode op het Europese festivalseizoen. Een absolute yes vinden wij dan ook de livestream die Coachella al jarenlang aanbiedt via YouTube. Iedereen kan (delen van) de shows meekijken. Zo kun je een beetje inschatten hoe jouw favoriete artiest straks ook in de Europese zomer op de planken staat. Voorpret gegarandeerd!

Wat ook supertof is dat artiesten vaak een surprise act meenemen op het podium. Zo stond vorig jaar ineens Damon Albarn himself bij Billie Eilish op het podium. Echt unieke ervaringen die je niet zomaar overal meemaakt.

Eén van de shows die op Coachella te zien was, was in 2012 de hologramversie van Tupac. Dit soort shows zien we nog niet heel vaak in Europa, zeker niet op de festivals. Dat zou wel een hele mooie aanwinst zijn, om op deze manier ook eens een optreden van een (overleden) artiest te ervaren.

DTRH strand bij meer
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Coachella is geen Europa

Wat allemaal magisch kan lijken op Coachella is in werkelijkheid toch iets anders dan we op onze geliefde Europese festivals verwachten. Wel is het een mooie start van het festivalseizoen en geeft de livestream een mooi voorproefje op wat we in Europa kunnen verwachten. Een groots festival met geweldige kwaliteiten, maar in Europa kunnen we er ook wat van! Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Coachella Logo

Coachella 2023

Locatie
Verenigde Staten
Indio, Verenigde Staten
Datum 14-23 april 2023
Line-up
BLACKPINK
Bad Bunny
Frank Ocean
Tickets Niet meer beschikbaar.