Drie platen die illustreren waarom Gent Jazz zondag voor durvers is

189
via Gent Jazz

Zondag sluit Gent Jazz zijn tiendaagse af met muzikanten die koppig hun eigen ding doen, zoals blijkt uit deze drie dwarse platen die je zeker nog moet horen. Tickets zijn hier te koop.

Marc Ribot’s Ceramic Dog – Party Intellectuals (2008)

Wie jazzfestivals associeert met virtuoze droogstoppels die indommelen tijdens elkaars eindeloze solo’s heeft soms niet helemaal ongelijk, maar dan heb je toch Marc Ribot’s Ceramic Dog nog niet gehoord. De gitarist die behalve op ‘Rain Dogs’ van Tom Waits ook al met Allen Toussaint, Elvis Costello en John Zorn speelde, geeft zijn gitaarversterker er hier stevig van langs. Maar er kan met zijn verhitte hond ook gedanst en gelachen worden, bijvoorbeeld tijdens het uitzinnige titelnummer.

Marc Ribot’s Ceramic Dog – YRU Still Here? (2018)

Tien jaar na ‘Party Intellectuals’ waren Ribot en de zijnen duidelijk wat minder goedgemutst. ‘YRU Still Here?’ is een kwade anti-Trumpplaat. De laconieke jazz moet hier grotendeels plaats ruimen voor wat we eerder als avant-garde-punk zouden omschrijven, gelukkig aangelengd met raga, surfrock en afrobeat. De misleidend getitelde nieuwe plaat ‘Hope’, die vorige maand uitkwam, klinkt zo mogelijk nog zwartgalliger, maar gelukkig nooit helemaal serieus.

Tigran Hamasyan – The Call Within (2020)

De eigenzinnige Armeense jazzpianist is al jaren een graag geziene gast op de Belgische jazzfestivals, en komt dit jaar zijn nieuwe album ‘The Call Within’ voorstellen. Het kinderkoor dat het indrukwekkende ‘Old Maps’ opluisterde zal er vermoedelijk niet bij zijn. Maar wij twijfelen er niet aan dat Hamasyan aan zijn trouwe trio en hun collectie elektronische hulpmiddelen genoeg zal hebben om ons alle hoeken van de concerttent te laten zien. Of, afgaande op de albumcover, misschien wel van het universum.

Smaakt dit naar meer? Check dan zeker ook deze andere uitstekende albums van artiesten die dit jaar op Gent Jazz speelden, en ons verslag van de concerten op maandagavond.

Gent Jazz 2021

Gent Jazz serveert elk jaar in juli een uitgekiende selectie artiesten uit de jazz en aanverwante genres in het sfeervolle decor van De Bijloke. Het festival gaat dit jaar gelukkig wel door, maar voor een veel kleiner publiek dan gewoonlijk. Je zorgt dus best dat je er op tijd bij bent!

  • Locatie: Gent, België
  • Datum: 9 tot 18 juli 2021
  • Tickets: zijn te koop via de officiële website.
Behalve over Belgische festivals schrijf ik ook over ongewone festivalacts in andere landen en over festivals die zich specialiseren in eigenaardige genres.