Zin in Gent Jazz? Check dan zeker nog deze 10 platen!

Een tent boordevol jazzliefhebbers zit er dit jaar niet in op Gent Jazz, maar een coronaveilige versie voor een kleiner publiek kon gelukkig wel. Het festival duurt tien dagen en biedt telkens een avondvullend programma aan. Wij lichten er drie hele mooie avonden uit.

Zaterdag 10 juli: Jazz à la Française

Er staan zaterdag met Antoine Pierre Urbex Electric en Donder & Apeland ook veel Belgen en een enkele Noor op het podium, maar met Richard Galliano en Louis Sclavis zal het festival die avond ongetwijfeld in Franse sferen verzeilen. Tickets kosten 39 euro en zijn hier te koop.

Richard Galliano – French Touch (1999)

Hoewel hij op een accordeon speelt – niet meteen een typisch jazzinstrument – speelt Richard Galliano vaak wel onversneden jazz. Op Gent Jazz zal hij zich daarbij dit jaar echter laten inspireren door de Franse muzette-traditie, het soort muziekjes dat tot een eind in de jaren vijftig te horen waren in de Parijse volkscafés. Op deze plaat is de Franse toets wat subtieler, maar onmiskenbaar in de tangos en walsen waaraan Galliano hier zijn jazzy draai geeft.

Richard Galliano – Mare Nostrum (2007)

De muziek van deze plaat uit 2007, met de Italiaanse trompettist Paolo Fresu en de Zweedse pianist Jan Lundgren, zouden wij ook heel graag nog eens live horen. Een tournee waarop ze zou hernomen worden werd door de pandemie al meerdere keren uitgesteld. Ook hier klinken regelmatig folkinvloeden in door, maar de plaat is wat ingetogener en zweemt soms eerder richting klassieke muziek. Galliano heeft niet toevallig ook al prima Bach- en Vivaldi-albums opgenomen.

Louis Sclavis – Lost on the Way (2009)

Louis Sclavis werd op Gent Jazz uitgenodigd door 3Men in a BoaT, met onder meer accordeonist en bassist Kristof Roseeuw, die je mogelijk nog kent van de fantastische band Too Noisy Fish. De mooiste plaat die hij zelf ooit opnam is deze, waarin zijn onnavolgbare spel op de saxofoon of klarinet je verloren laat lopen in een labyrinth van invloeden, van free jazz tot Balkanfolk. Benieuwd wat hij zaterdag onder invloed van de drie mannen in de boot allemaal uit zijn hoorn zal toveren.

Maandag 12 juli: Dromen van de Caraïben

Op maandag delen de veelbelovende Belgische bands Cinema Paradiso en Zotteg(h)em het podium met twee befaamde jazzpianisten uit de Caraïben. Tickets zijn hier te koop.

Monty Alexander – So What? (1980)

Monty Alexander is één van de weinige bekende jazzpianisten uit Jamaica. Hij werd onlangs 77, en dit is dus echt een buitenkans om hem nog eens aan het werk te kunnen zien. Deze soloplaat is misschien wel de beste manier om kennis te maken met zijn vloeiende techniek, waarin de Caraibische ritmes soms duidelijk doorsijpelen. Dat blijkt zelfs het geval wanneer hij met ‘Isn’t She Lovely?’ of ‘The Way We Were’ van Stevie Wonder aan de haal gaat.

Monty Alexander – Triple Treat, Vol. 1 & 2 (1982 & 1987)

Het liefst speelt Alexander in trio. Op Gent Jazz brengt hij daarvoor bassist JJ Shakur en drummer Jason Brown mee. Maar op deze twee prachtige platen deed hij het zonder drums, met gitarist Herb Ellis en bassist Ray Brown. Die werden eerder bekend als begeleiders van de Canadese pianist Oscar Peterson, door wie Alexander duidelijk beïnvloed werd. Ook hier houdt hij het niet bij standards: ook ‘Smile’ van Charlie Chaplin en ‘Meet the Flintstones’ moeten eraan geloven.

Gonzalo Rubalcaba – Supernova (2001)

We zouden je zo nog zes andere platen van Gonzalo Rubalcaba willen aanbevelen. Maar we houden ons in, en kiezen voor ‘Supernova’, één van de platen waarop de pianist het diepst in de Cubaanse traditie dook. Het onvoorspelbare openingsnummer ‘Supernova 1’ is adembenemend. Ook de verrassende bewerking van ‘El Cadete Constitucional’, honderd jaar eerder gecomponeerd door zijn eigen grootvader, en nadien vooral bekend als een kinderliedje, is een hoogtepunt.

Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola – Viento y Tiempo (2021)

Op Gent Jazz begeleid Gonzalo Rubalcaba dit jaar de Cubaanse zangeres Aymée Nuviola, waarmee hij in 2020 in de Blue Note-club in Tokyo al de liveplaat ‘Viento y Tiempo’ opnam. Daar stond er duidelijk veel volk op het podium, aan de sprankelende percussie, blazers en samenzang te horen, en dat zou op Gent Jazz wel eens wat minder kunnen zijn. Maar eigenlijk zijn we naar de uitgeklede versies van deze songs – en het spontane samenspel tussen deze twee artiesten – minstens even benieuwd.

Zondag 18 juli: Dwarsliggers Deluxe

Op de laatste dag is het de beurt aan muzikanten die koppig hun eigen ding doen, met de Belgen van Compro Oro en headliners Tigran Hamasyan en Marc Ribot. Tickets zijn hier te koop.

Marc Ribot’s Ceramic Dog – Party Intellectuals (2008)

Wie jazzfestivals associeert met virtuoze droogstoppels die indommelen tijdens elkaars eindeloze solo’s heeft soms niet helemaal ongelijk, maar dan heb je toch Marc Ribot’s Ceramic Dog nog niet gehoord. De gitarist die behalve op ‘Rain Dogs’ van Tom Waits ook al met Allen Toussaint, Elvis Costello en John Zorn speelde, geeft zijn gitaarversterker er bij momenten stevig van langs. Maar er kan bij deze plaat ook gedanst en gelachen worden, bijvoorbeeld tijdens het uitzinnige titelnummer.

Marc Ribot’s Ceramic Dog – YRU Still Here? (2018)

Tien jaar na ‘Party Intellectuals’ waren Ribot en de zijnen duidelijk wat minder goedgemutst. ‘YRU Still Here?’ was een kwade anti-Trumpplaat waarop de laconieke jazz grotendeels plaats moest ruimen voor wat we eerder als avant-garde-punk zouden omschrijven, gelukkig aangelengd met raga, surfrock en afrobeat. De misleidend getitelde nieuwe plaat ‘Hope’, die vorige week uitkwam, klinkt zo mogelijk nog zwartgalliger. Maar gelukkig valt er met Ribot ook altijd te lachen.

Tigran Hamasyan – The Call Within (2020)

De eigenzinnige Armeense jazzpianist is al jaren een graag geziene gast op de Belgische jazzfestivals, en komt dit jaar zijn nieuwe album ‘The Call Within’ voorstellen. Het kinderkoor dat ‘Old Maps’ opluisterde zal er vermoedelijk niet bij zijn. Maar wij twijfelen er niet aan dat Hamasyan aan zijn trouwe trio met Marc Karepetion op bas en Arthur Hnatek op drums genoeg zal hebben om ons alle hoeken van de concerttent te laten zien. Of, afgaande op de albumcover, misschien wel van het universum.

Gent Jazz 2021

Gent Jazz serveert elk jaar in juli een uitgekiende selectie artiesten uit de jazz en aanverwante genres in het sfeervolle decor van De Bijloke. Het festival gaat dit jaar gelukkig wel door, maar voor een veel kleiner publiek dan gewoonlijk. Je zorgt dus best dat je er op tijd bij bent!

  • Locatie: Gent, België
  • Datum: 9 tot 18 juli 2021
  • Tickets: zijn te koop via de officiële website.