Franc Moody: dit weekend niet op Lowlands, maar tóch het ontdekken waard

franc moody band photo
Photo: Emma Dudlyke (via Paradigm Agency)

Helaas, dit weekend geen tentjes, geen foodtrucks, geen moshpits, geen Lowlands 2021. Terwijl die onbevredigde knaldrang voornamelijk ons gemoed bepaalt, is er één ding dat we je niet willen ontnemen: het ontdekken van je nieuwe favoriete artiest. Daarom geven we deze week enkele parels op de poster van Lowlands 2021 toch een (digitaal) podium. Vanaf vandaag is het Britse Franc Moody jouw nieuwe favoriete funkbandje. Lees hieronder waarom.

Franc Moody is een songwriters duo uit London, bestaande uit Ned Franc en Jon Moody. Met een vaste zeskoppige band, maken ze ultradansbare muziek. Hun meest recente EP House of FM zou zomaar een liefdesbaby van Daft Punk, Parcels en Jamiroquai kunnen zijn. Een uitstekende gangmaker voor op je Lowlands thuisfeestje dus.

Wie: Franc Moody
Wat: Funk / Disco / Soul / Elektronisch

Van pakhuis tot podium

Franc en Moody ontmoetten elkaar in 2014 in het roemruchte Arch-gebouw in London, een oud verlaten pakhuis dat door een groep beginnende muzikanten was opgekocht en dienst deed als studio. Al snel werd The Arch een begrip vanwege de vuige nachtelijke raves die er plaatsvonden. Geen uitsmijters, geen deurbeleid, geen taboes. De twee songwriters zagen het als een uitdaging om het aanwezige publiek zo lang mogelijk op de dansvloer te houden. Zo sleutelden ze langzaam maar zeker aan hun succesformule: onweerstaanbare funk met een vleugje elektronica.

Een swingende huisband

In 2016 laat Franc Moody de underground scene achter zich en besluit het duo het wat serieuzer aan te pakken. Ze verzamelen een vaste groep muzikanten om zich heen en duiken de studio in voor hun debuut-EP Franc Moody. Bijzondere instrumenten als de Hobo en de Keytar geven hun sound een authentiek karakter. Ook de achtergrondgeluidjes worden met de grootste zorg samengesteld. Wist je bijvoorbeeld dat je de lekkerste claps krijgt als je met drie paar handen tegelijk klapt, waarvan één iemand van die lelijke rubberen schoonmaakhandschoenen draagt?

Moddervette baslijnen

Het werk van Franc Moody is doorspekt met sappige baslijnen waar de grooviness vanaf drijft. Zelfs baslegende Nile Rodgers is ervan onder de indruk. Hij nodigde de band in 2018 uit het voorprogramma te verzorgen bij enkele shows van Chic in het Verenigd Koninkrijk.

Achter Rosetta Carr, de vaste bassist van het gezelschap en meesterbrein achter de funky lijntjes, gaat een indrukwekkend verhaal schuil. In een interview met Pond Mag vertelt ze openhartig over haar turbulente verleden en het feit dat ze dankzij de basgitaar haar leven weer op de rit heeft gekregen. Carr speelde pas 7 jaar geleden voor het eerst op het snaarinstrument. In die korte periode heeft ze niet alleen haar geluk gevonden bij Franc Moody, maar werd ze ook benaderd door Ed O’Brien van Radiohead en Brian May van Queen voor een van hun soloprojecten.

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.