Lollapalooza bewijst dat het kan: slechts 0,05% van 385.000 bezoekers besmet

Foto: Maclay Heriot/Lollapalooza 2016

Weer een festival dat bewijst dat het veilig kan. Twee weken geleden vond in Chicago het beroemde Lollapalooza festival plaats. Waar critici bang waren voor een superspreader-event, blijkt niks minder waar: slechts 203 van de 385.000 bezoekers (0,05%) liep een besmetting op. Niemand belandde in het ziekenhuis.

Die cijfers deelt Dr. Allison Arwady, de Commissaris voor de Volksgezondheid van Chicago, op Twitter. “Er is op dit moment geen bewijs dat Lollapalooza een superspreader-event was of een substantiële impact had op Chicago’s COVID-19 situatie.”

Arwady geeft aan dat 90% van alle bezoekers van Lollapalooza waren gevaccineerd. 80% van de besmettingen werd opgelopen door niet-gevaccineerde mensen. Geen van de positief geteste bezoekers belandde in het ziekenhuis of overleed.

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over 20 besmettingen. Dit bleek een onjuiste interpretatie van de cijfers.

Bewijs stapelt zich op, maar is niet nieuw

Daarmee is Lollapalooza het grootste bewijs tot nu toe: festivals organiseren kan, zolang op een veilige en verantwoorde manier. Ook EXIT Festival in Servië had vorige maand verbluffende resultaten: 1 besmetting op 20.000 bezoekers (0,005%). Het Engelse Latitude (40.000 bezoekers) verwachtte zo’n 300 tot 400 cases, maar noteerde er uiteindelijk slechts 20 (0,05%). Nergens was sprake van social distancing, men moest wel een vaccinatiebewijs of negatieve test laten zien.

De resultaten zouden voor de Nederlandse politiek niet als een verrassing moeten komen. Maandenlang testte het kabinet samen met Fieldlab of festivals op een verantwoorde manier georganiseerd konden worden. ‘Ja’, bleek de conclusie na tal van testevenementen.

Ondanks alle onderzoeken en empirische bewijzen lijkt het erop dat het demissionaire kabinet festivals niet meer gaat toestaan dit seizoen.