Damon Albarn wil volgend jaar wel weer optreden met Blur

Blur

In een nieuw interview met Rolling Stone Mexico laat zanger Damon Albarn zich verrassend concreet uit over een reünie van Blur. Hij beschikt over nieuwe songs en ziet het wel zitten om een nieuw album te maken. Enkele concerten lijken hem ook wel wat.

Dat Damon Albarn een bezige bij is, is geen geheim. De zanger werd bekend als frontman van Blur, maar werd nog veel succesvoller met Gorillaz. Op die laatste groep ligt de laatste jaren focus: een nieuw album in 2020, een maand geleden nog een EP en ook een uitgebreide (festival)tour staat al jaren op de planning (maar, covid). Daarnaast komt dit najaar zijn tweede soloalbum The Nearer The Fountain, The More Pure The Stream Flows uit, waar ook een tour omheen staat gepland in het voorjaar van 2022.

Hoe boeiend en relevant het nieuwe werk ook is, de oude Blur songs blijven ook tijdloos. En dus vragen fans al jaren om een reünie. De laatste shows van Blur dateren van 2015, toen de band ook na 16 jaar weer eens een album uitbracht (The Magic Whip). In 2013 stond Blur voor het laatst in België (headliner Rock Werchter) en in 2003 voor het laatst in Nederland (Pepsi Stage).

Nieuwe muziek

Wanneer de overige bandleden in interviews gevraagd wordt naar de toekomst van Blur, zeggen ze steevast: ja, lijkt ons leuk, maar Damons agenda bepaalt. Bovendien moet er volgens gitarist Graham Coxon een bepaalde relevantie zijn, waarmee waarschijnlijk wordt gedoeld op nieuwe muziek.

Beide zaken lijken nu goed te zitten. Albarn tegen Rolling Stone: “Yes, I have some songs that I carry with me. Not physically, but metaphorically.” De songs zitten dus al in de zangers hoofd en het is wachten tot ze op plaat worden gebracht. “It would be very nice to make another album,” zegt Albarn, om dat af te toppen met: “It would also be good to do some concerts.”

It really could happen

Hoewel multitasken voor de Engelsman in principe geen probleem is (afgelopen zomer speelde hij in één week 2 Gorillaz-arenaconcerten en 1 intieme soloshow), is het nog maar zien wanneer dit allemaal echt in de praktijk gebracht gaat worden. De zomer van 2022 staat namelijk gepland voor een uitgebreide Gorillaz festivaltour langs onder andere Primavera Sound (Spanje) en Electric Castle (Roemenië). Ook zijn ze een sterk gerucht voor Rock Werchter (België) en zouden ze zomaar eens Down The Rabbit Hole in ons land kunnen komen inhalen.

Maar toch: concreter is een Blur-reünie niet meer geworden de afgelopen jaren. Het lijkt daarmee niet meer een kwestie van of maar van wanneer.