ADE 2021: Bij 909xLoveland kon techno gewoon zichzelf zijn

Loveland palmde in Radion zelfs de kelder in om ons van zoveel mogelijk onversneden beats te kunnen voorzien. Op 909 vrijdag regeerden de technogoden, met Jeff Mills als oppergod.

Na meer dan een jaar was het best vreemd om weer een grote hal vol dansende lijven binnen te wandelen. Gelukkig werd er aan het begin van de set van Marcel Fengler nog geanderhalvemeterd in de grote hal. De voormalige Berghain-resident begon een beetje stuurs aan zijn gespierde technoset. Maar naarmate de zaal volliep en er af en toe collega’s dag kwamen zeggen, werd zijn glimlach groter, en verzeilden er steeds vaker spacy synths en wat vettere beats in zijn set. Veel gevarieerder – maar ook een beetje gimmicky – was nadien de opzwepende set van het Duitse duo Fjaak (links), die zich met een peuk in de mond en een biertje in de hand gretig bedienden van breaks, bleeps en sirenes.

De hoogste tijd om ook eens te checken wat er in de andere ruimtes gebeurde. In zaal 2 was het aanzienlijk heter bij Jennifer Cardini, die een tiental jaar geleden bekend werd als minimal-DJ, maar nu een set speelde die sterk naar de eighties rook, met galmende drums en prominente synths. Helaas stond het soundsystem nog op techno ingesteld. Echt zweten was het in de met speakers omringde kelder, waar de Nederlander Speedy J (rechts) onder het lage plafond genadeloos inbeukte op de diehards die zijn beats wilden voelen en proeven. Zo moeten alle technofeestjes ooit geweest zijn voor de hallen binnen handbereik kwamen – fijn dat een groot evenement als Loveland ook hiervoor een hoekje reserveert.

Afsluiten deden we uiteraard opnieuw in de grote hal met de set van Jeff Mills (foto bovenaan), die duidelijk goed begrepen had dat de ‘909’ in de naam van dit feest verwijst naar de legendarische drummachine. In de handen van de meester, die zijn eigen set-up liet aanrukken, klonk het eerder soms wat doffe geluid plots haarscherp, en bleven alle nostalgische ravesamples achterwege. Met de hulp van de machine construeerde Mills geconcentreerd zijn hoogsteigen soepele, spacy sound, en demonstreerde daarbij dat stevige techno ook subtiel kan zijn. Al nam het experiment naar het einde toe wel een beetje de overhand, toen hij minutenlang ‘The Bells’ bleef teasen terwijl hij hoofdschuddend sleutelde aan enkele onverhoopt tegen elkaar aanbotsende ritmes. Een bepaald contraire apotheose, maar eigenlijk ook wel toepasselijk op een event waarop techno zichzelf mag zijn, en niet moet worden opgeblazen tot voorgekauwde sets vol dik aangezette hoogtepunten.

Nagenieten van ADE kan nog steeds met onze festivalmix!

Amsterdam Dance Event 2021

Worakls show
Worakls on stage – Authorised by his agency

Amsterdam Dance Event werd dit jaar 25. Het jubileum ging van start in 2020 en wordt vanwege het coronavirus doorgetrokken tot 2021. Vijf dagen lang werd de hoofdstad omgetoverd tot een heus danswalhalla. Omdat evenementen en clubs om middernacht moesten sluiten, had de organisatie flink moeten puzzelen. Alle evenementen vonden daardoor overdag plaats.

  • Locatie: Amsterdam
  • Data: 13 tot en met 17 oktober 2021
  • Tickets: Verschilt per evenement.
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO Logo

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-20 oktober 2022
Line-up
Eric Prydz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.