Hoe CO2-neutraal is de nieuwe tour van Coldplay nou eigenlijk?

894
Photo: Dave Meyers

Joepie, Coldplay gaat weer op tournee in 2022. De band liet in een eerder statement weten bezig te zijn met een CO2-neutrale tour. Maar hoe milieuvriendelijk is die nieuwe tour eigenlijk? Wij zoeken het voor jullie uit.

Het is vandaag een topdag voor de fans van Coldplay: de band gaat in 2022 weer op tournee. Zo houden ze halt in het Koning Boudewijn Stadium in Brussel. Op een Nederlandse datum is het nog even wachten. Wie goed heeft opgelet weet dat de Britten bezig te zijn met een CO2-neutrale tour. In de Instagram-post laten ze weten dat dat misschien niet helemaal lukt, maar dat ze zoveel mogelijk hun best doen. Hoe gaan ze dat nu doen? Wel, dat leggen we hieronder uit.

Zo maken ze op sommige plaatsen gebruik van lokale middelen zoals materiaal en uitrusting van dat land. Ook aan de lcd-schermen en de special effects zijn gedacht. Zo wordt voor de confetti gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. De heren promoten dan ook de zero-waste cultuur, breng dus zeker je eigen drinkbus mee naar de show. Deze kun je vullen met gratis water, waar je ook nog eens een herbruikbare beker bij krijgt. Daarnaast gebruikt de band ook plantaardige materialen en hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie

Zoals we allemaal weten komt er heel wat stroom te pas bij een grote tournee. Zo gaan de heren werken met hernieuwbare energie. Hoe dan? Door onder meer het gebruik van zonnepanelen, een oplaadbare batterij en gerecycled olie kunnen ze al heel wat bereiken. Met de gerecycled olie kunnen ze de tourbussen laten rijden. Daarnaast gaan ze rondom en in de stadia een soort hernieuwbare ondergrond leggen. Wat wil zeggen dat bewegingen van de fans worden gedetecteerd en zo wordt omgezet in nieuwe energie. “Jullie zullen op en neer moeten springen als ik dat vraag, anders valt de belichting uit”, aldus Chris Martin. Daarnaast worden er ook nog fietsen geplaatst waar fans elektrische stroom kunnen produceren voor de show.

Benieuwd wat de heren nog in petto hebben voor hun milieuvriendelijke tour? Check dan snel de website van de Britse band. Daar staat het volledig uitgelegd.

Coldplay

Coldplay

Coldplay is sinds 1996 actief in de muziekwereld. In 2000 brachten de heren hun eerste album Parachutes uit. Sindsdien heeft de band echter niet stilgezeten. Na vele hitsingles zoals ‘Something Just Like This’, bracht de band in juli 2017 de EP Kaleidoscope uit. Ook werd in november 2018 de film ‘A Head Full Of Dreams’ gelanceerd. De film biedt een unieke kijk achter de schermen bij de Engelse formatie, die in het verleden op onder andere Lowlands en Glastonbury te vinden was. Bijna 20 jaar na het debuut verscheen in 2019 het meest recente album Everyday Life. Komende zomer zijn de Britten te zien in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Sinds 2013, elke zomer ergens wel op een festival te vinden. Rock Werchter is zoiets als een tweede thuis en een mega fan van Mumford & Sons en Florence + The Machine. P.s.: biertjes zijn altijd welkom :)