Nick Cave & The Bad Seeds: een (her)ontdekking

Nick Cave & The Bad Seeds
Photo: Steve Parke

Wat artiesten aangaat, zijn Nick Cave en zijn Bad Seeds een bijzonder geval. Wat maakt deze one-of-a-kind zanger en zijn waanzinnige band zo’n geschikte headliner? Voor de leek en de liefhebber: een Nick Cave & The Bad Seeds (her)ontdekking.

Photo: Steve Parke

Nick Cave & The Bad Seeds is niet zomaar de eerste de beste headliner, een bekende naam op het affiche van Best Kept Secret 2022. Of je hen kent van prachtnummers als Into My Arms en Peaky Blinders introtune Red Right Hand, of zijn gehele discografie door en door kent. Nick Cave zal je raken en je niet meer los laten. Als je de mysterieuze en rauwe muziek van Nick Cave & The Bad Seeds live hebt mogen aanschouwen, weet je dat je te maken hebt met een bende zeer ervaren podiumtijgers. Aangevoerd door een goed geklede maniak. Een charismatische en overheersende frontman en een band met een uniek repertoire wat niet het meest gemakkelijke luistervoer betreft. De band doet al sinds eind jaren 80 onze festivals aan en blijft een graag geziene gast.

(Her)ontdekking van een festivaltijger

Bij de eerste luisterbeurt lijken Nick Cave & The Bad Seeds niet voor iedereen weggelegd en na vele luisterbeurten blijven sommige liedjes een mysterie. Hoe dit naar het podium vertaald wordt, is alles behalve een mysterie, maar zo klaar als daglicht: muzikale magie. Er zijn gelukkig veel mensen die er hetzelfde over denken. Zo staat Cave verdiend op #10 in de Festileaks Top 100 Festivalacts aller tijden en was hij in 2018 bijna festival act van het jaar. En dat met zulke eigen muziek die zich niet perse naar een headline slot lijkt te vertalen.

Variatie

Nick Cave & The Bad Seeds maken muziek die door je haren streelt en in je gezicht blaast. De variatie aan muziek is enorm. Het is zachte en gevoelige pianomuziek tegen hypnotiserende rock met gestoorde teksten. Rouwverwerking en een klaploper die een kroeg aan stukken schiet. Repetitieve baslijnen en strijkorkesten die je hart binnen sluipen. Cave is even manisch in zijn teksten als zijn zang. Vergelijk een Tupelo met Into My Arms, of Bright Horses met Dig, Lazarus, Dig!!! Je denkt bij jezelf ‘hoe komt hij erop’ en je kunt je er niet tegen verzetten.

Nick Cave z’n Wilde Kant

De wilde tijd van Cave’s eerste band The Birthday Party zit nog steeds in zijn DNA, maar die komt er vooral live uit. Later heeft de zanger met een aantal Bad Seeds zijn wilde kant nog eens opgezocht op twee platen van het geweldige Grinderman, waarop liedjes staan, zoals de beruchte No Pussy Blues, die het bizarre brein van Nick Cave nog eens benadrukken. Ook live is dit een explosie van rauw geweld waar Cave met zijn pornosnor alle kanten op trapt en zichtbaar schijt heeft aan alles.

Schouwspel

Er zijn weinig frontmannen of -vrouwen die met een dusdanige bravoure en persoonlijkheid je muzikaal (en met wat pech ook fysiek) voor je bek rammen en je letterlijk nog geen vijf minuten later laten huilen door een prachtige hymne. Live dient de muziek van The Bad Seeds volledig het schouwspel dat Nick Cave heet. Dans moves op het dunst mogelijke podiumrandje, is voor de slungelige Cave geen enkel probleem. De voorste rij zal hem soms moeten ondersteunen, maar vooral aanhoren hoe de zanger hen bezweert met zijn voodoo teksten. Mede-bandleider Warren Ellis valt ook nogal op door zijn baard en krankzinnig vioolspel. Al met al een live ervaring die niet mag ontbreken.

De zanger is door het grote publiek meer in het hart gesloten na het trieste overlijden van zijn zoontje. Door zijn rouw en het onvermijdelijke ouder worden, is Cave’s muziek een stuk gevoeliger geworden. Vanaf prachtplaat Push The Sky Away (2013)– wat mij betreft de ideale ingang tot Cave’s repertoire – is de band live en op plaat emotioneler en kwalitatiever gaan spelen. De rouwverwerking heeft een plek gekregen in de vorm van een populaire online blog, The Red Hand Files, waarin Cave allerlei vragen van zijn fans op persoonlijke wijze beantwoord. Een aanrader voor zowel de leek als de liefhebber!

Nick Cave de Auteur

Nick Cave is meer dan zijn muziek. Voor de liefhebber zijn er een aantal boeken – zoals het gestoorde maar fantastische The Death of Bunny Munro – en films – zoals zijn persoonlijke documentaire 20,000 Days On Earth met een mooie rol voor Kylie Minogue (!). In de coronatijd zat Cave solo achter een vleugel middenin een leeg Alexandra Palace in Londen voor een fantastische concertfilm. Maar in samenwerking met Warren Ellis komt Cave z’n meest theatrale kant naar boven. Zo schreven zij samen de soundtracks van films als Hell or High Water en Lawless.

Nick Cave en zijn Bad Seeds zijn een goudmijn. Je hoeft geen fan te zijn van de muziek, maar hun performance is zo’n tof schouwspel dat dit een muzikale must see is. Het is een ervaring die nog completer kan worden door Cave zijn schrijf- en filmwerk te leren kennen. Er staat bijna niemand zo persoonlijk dicht bij zijn eigen muziek en werk als Nick Cave. Best Kept Secret slaat dit jaar z’n slag door deze geniale gek en zijn bende uit te nodigen en wij kunnen niet wachten ze weer te zien!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 10-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.