Best Tracks: dit zijn jullie favoriete nummers van Metallica

451
Photo Credit: Herring

Ter voorbereiding op de geweldige liveshows die we verwachten op Pinkpop 2022 als Rock Werchter 2022, vroegen we jullie naar je favoriete nummers van Metallica. Met een carrièrre van bijna 40 jaar, zijn er heel wat parels te vinden in het oeuvre. De stemmen zijn geteld, dit zijn de tracks die jullie het liefste willen horen!

Top 10 Best Tracks Metallica – Countdown

10. ‘The Day That Never Comes’
09. ‘Fade To Black’
08. ‘The Unforgiven’
07. ‘St. Anger’
06. ‘For Whom The Bell Tolls’
05. ‘Enter Sandman’
04. ‘Whiskey In The Jar’
03. ‘Seek & Destroy’
02. ‘One’

01. …

‘Master of Puppets’, niet alleen #1 in de Best Tracks Metallica lijst van het Festileaks-publiek, het is ook verreweg het vaakst gespeelde nummerbij live-shows. De menigte roept plichtsgetrouw “Master!” op gepaste tijden, wat kan worden gezien als het soort conformiteit waar de songtekst juist voor waarschuwt. Het is één van de meest bekende tracks van 1986, terwijl het nooit als single werd uitgebracht, behalve in Frankrijk. Metal werd toen nog als niche gezien en bovendien had ‘Master of Puppets’ nooit op een 45” hebben gepast i.v.m. de speelduur van ruim 8 minuten.

Wist je dat…?

 • … Metallica een graag geziene gast is in Werchter? De band stond in het verleden al op Rock Werchter (2014,2009, 2007, 2004, 2003, 1999), Werchter Boutique (2012) en Torhout Werchter (1993).
 • … de songtekst van jullie #2 track ‘One’ gebaseerd is op de roman Johnny Got His Gun uit 1939 van Dalton Trumbo? Het boek gaat over de Eerste Wereldoorlog en een specifieke passage die het lied inspireerde is: “How could a man lose as much of himself as I have and still live? When a man buys a lottery ticket you never expect him to win because it’s a million to one shot. But if he does win, you’ll believe it because one in a million still leaves one. If I’d read about a guy like me in the paper I wouldn’t believe it, cos it’s a million to one. But a million to ONE always leaves one. I’d never expect it to happen to me because the odds of it happening are a million to one. But a million to one always leaves one. One.”
 • Pat Boone een jazz-cover heeft gemaakt van Enter Sandman? Hij nam het nummer op voor In a Metal Mood album. Hij zingt teksten als “Dreams of war, dreams of fire” en “Exit lights” op een bijna lachende manier. De muziek is jazzy en Vegas-achtig en de openingsgitaarriff is merkbaar korter.
 • … in 2014 Metallica voor het laatste op Pinkpop stond? De band trotseerde noodweer en bliksem om een setlist te spelen die bepaald was door het publiek.
 • … ‘The Unforgiven’ een nieuwe stijl markeerde voor Metallica? Ze wilden een nummer proberen met een zwaar couplet en een zacht refrein, iets dat zelden werd gehoord in hardrock of metal.
 • … de videoclip voor ‘The Day That Never Comes’ werd geregisseerd door prijzenwinnend filmregisseur Thomas Vinterberg?
 • … het nieuwste studioalbum Hardwired… To Self-Destruct ontbreekt in jullie top-10? Ook zijn Load en Reload minder populair in het oeuvre.

20 Best Tracks Metallica op Spotify

Kun jij nu ook geen genoeg krijgen van Metallica? Check dan deze playlist met jullie 20 favoriete tracks van de band op ons Spotify-account! Ook vind je daar nog veel meer heerlijke afspeellijsten met Best Tracks van de tofste festivalartiesten.

Metallica

Photo credit: Ross Halfin

Metallica is een Amerikaanse band opgericht in 1981 en wordt beschouwd als grootste van de big four van het thrashmetalgenre, naast Megadeth, Anthrax en Slayer. Sinds de band het debuutalbum Kill ‘Em All uitbracht, hebben ze wereldwijd meer dan 125 miljoen platen verkocht. Hun derde album Master of Puppets kwam uit in 1986 en wordt beschouwd als een van de zwaarste en meest invloedrijke albums in het genre. Na de dood van bassist Cliff Burton in 1986, boekte de band in 1991 enorm commercieel succes met hun gelijknamige album, beter bekend onder de naam The Black Album vanwege de zwarte hoes (en ja, een knipoog naar The White Album van The Beatles).

Met zeer krachtige live optredens is Metallica een van de grootste en commercieel meest succesvolle bands aller tijden. De band won negen Grammy Awards en werd in 2009 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2016 bracht Metallica hun laatste album Hardwired…to Self Destruct uit.

Pinkpop 2022

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties: het draait om de muziek op Pinkpop.

In 2021 zouden onder meer de Red Hot Chili Peppers optreden, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Gelukkig mogen we alweer vooruitkijken naar 2022. Dan zien we onder meer Pearl Jam, Metallica en Nothing But Thieves op de Limburgse festivalweide.

 • Locatie: Landgraaf, Nederland
 • Datum: 17-19 juni 2022
 • Tickets: kaarten van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022; overige kaarten zijn inmiddels in de verkoop
 • Meer informatie vind je terug op de festivalpagina

Rock Werchter 2022

zijnPhoto: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Rock Werchter is het grootste pop-/rockfestival van België. En een absolute must op je Festival Bucketlist. Met bijna 90.000 bezoekers per dag is het tevens een van de grootste festivals van Europa. De formule is simpel: Rock Werchter brengt zo veel mogelijk van de grootste pop- en rockacts ter wereld tezamen tijdens die vier dagen in het Belgische dorpje Werchter.

In 2021 ging het festijn helaas niet door. Wegens de coronacrisis werd Rock Werchter verboden. Onder andere Pearl Jam, Twenty One Pilots en Gorillaz sierden toen de poster. Op Rock Werchter 2022 staat een deel van de line-up van 2021, zoals Pearl Jam en Twenty One Pilots. Daarnaast vinden we enkele nieuwe namen op het affiche, waaronder Metallica en Red Hot Chili Peppers.

 • Locatie: Werchter, België
 • Datum: 30 juni-3 juli 2022
 • Tickets: 243 euro voor een weekend, 110 euro voor een dag
 • Meer informatie vind je op de festivalpagina
Als Content Manager verantwoordelijk voor o.a strategie en performance. Beschouwt Paradiso als haar huiskamer en festivals als haar zomervakantie. Al vele festivals bezocht, maar Lowlands (16x) en DTRH (6x) blijven favoriet.