Pinkpop 2014: The Rolling Stones, noodweer en héél veel legendarische momenten

Oldchella

In deze nieuwe rubriek gaan we op zoek naar de beste line-up ooit. Dat affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Pinkpop 2014.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Pinkpop 2014?[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Pinkpop 2014

pp14Pinkpop 2014 is de boeken ingegaan als duurste editie ooit. Het programma kostte bijna twee keer zo veel als de editie van 2013. Daarvan ging zo ongeveer de helft op aan maar liefst zes (!) hoofdacts The Rolling Stones, Metallica, Arcade Fire, Arctic Monkeys, Editors en John Mayer. Voor dat geld heeft Pinkpop wel een line-up die haar publiek perfect weerspiegelt; jong en oud mogen samen genieten van hedendaagse- en historische muziekhelden.

Het steentje rolt naar Landgraaf
The Rolling Stones zijn back in business. De vier oude rotten kondigen in 2014 een vervolg aan op de succesvolle ’50 and counting’ tournee. Op het drukke tourschema staat ook een bezoekje aan Pinkpop. Het heeft Jan Smeets maanden aan onderhandelingen en naar verluidt drie miljoen euro’s van zijn budget gekost, maar het is hem gelukt: de duurste Pinkpop-act ooit is binnen.

The Stones trekken tienduizenden fans naar het Limburgse plaatsje. De zaterdag raakt zelfs in recordtijd uitverkocht. De rocklegendes zijn geboekt om de eerste dag van het festival met bijna twee uur aan classics af te sluiten. Mick Jagger en co. beginnen de show met ‘Jumpin’ Jack Flash‘, waarbij de frontman direct buiten adem raakt. Het tovert een lach op de gezichten van jong en oud. Een lach die pas na twee legendarische Pinkpop-uren weer langzaam verdwijnt.

Stromae

Belgische Maestro stiekem ook held in Nederland

We wisten al dat Stromae en een Belgisch festival een ‘match made in heaven’ was, maar dat ook het Nederlandse publiek uit z’n plaat gaat op de excentrieke zanger, had niet iedereen gedacht. Stromae veranderde uit het niets van one-hit-wonder tot wereldberoemdheid. Dat hij die stempel verdient, laat hij ook zien op de weide van Landgraaf. Een theatrale show van een uur bleek voor vele het hoogtepunt van de laatste dag van het festival.

Pinkpop versus het weer

Pinkpop 2014  gaat ook de boeken in als één van de stormachtigste edities van het festival. Op maandagavond breekt de hel los in Landgraaf. Er raast een fikse storm over het festival tijdens het afsluitende optreden van Metallica. De tienduizenden festivalliefhebbers op het open veld lopen gevaar door hevige onweersbuien en er wordt zelfs gedacht om de laatste show af te lasten. Toch kan Metallica, mede dankzij het doorzettingsvermogen van de organisatie, zijn optreden starten. Dat was maar goed ook, want de band had wel antwoord op de donderschichten. De band zet heel toepasselijk ‘Ride The Lighting‘ in en rockt erop los.

Even eerder maakte ook Arcade Fire net zo dankbaar gebruik van het noodweer. De hevige regenval in combinatie met een aantal confetti-kanonnen tijdens het nummer ‘Here Comes The Night Time‘ zorgen voor een langgerekt kippenvelmoment. Arcade Fire mag zich mede dankzij het optreden op Pinkpop ‘Beste Festivalact van 2014‘ noemen.

arcade fire

Breng je stem uit!
Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.

Check vooral ook nog even de vorige genomineerden in onze nieuwe rubriek:
Pukkelpop 2006 met o.a. Daft Punk, Radiohead en Massive Attack
Rock Werchter 2012 met o.a. Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, Editors en The Cure