Evenementenbranche pikt het niet langer: Unmute Us bereidt zich voor op nieuwe protesten

Unmute Us
Foto: Stef van Oosterhout

Gisteren heeft het kabinet nieuwe ‘versoepelingen‘ aangekondigd voor de horeca en cultuursector. In de praktijk verandert er voor de cultuursector echter vrijwel niets: door verplichte vaste zitplaatsen en anderhalve meter afstand is er per saldo alsnog geen zinnig evenement te organiseren. Verder perspectief blijft uit en de onvrede groeit. Unmute Us dreigt daarom met nieuwe protesten.

De Vereniging van Poppodia en Festivals heeft het over nep-versoepelingen en 3voor12 noemt het een fopcadeau. Want inderdaad: uit de gekozen maatregelen en de woordvoering daar omheen blijkt wederom een totale blinde vlek en dedain voor de cultuursector. Minister-president Rutte heeft het over “Welkom terug” maar dwingt daarmee de sector in een frame van ondankbaarheid. De “het is ook nooit goed” verwijten liggen op de loer, terwijl er simpelweg een dode mus cadeau wordt gedaan. De evenementenbranche wordt simpelweg nog steeds niet gehoord.

En dus bereidt Unmute Us, de organisatie achter de massale protesten afgelopen zomer, nieuwe acties voor. Op Instagram schrijven ze: “Velen zullen blij zijn met de versoepelingen die het kabinet zojuist heeft gepresenteerd, maar festivals en het nachtleven vallen voor de zoveelste keer volledig buiten de boot. De tijd van wederom rustig blijven afwachten tot we ooit eens aan de beurt zijn is voorbij. Onze branche moet open.”

Gebrek aan perspectief

De branche vraagt dringend om perspectief. “Wij roepen namens de festivals en de nachthoreca het kabinet op om binnen twee weken met een volwaardig en realistisch plan te komen, zoals toegezegd in december, waarin duidelijk wordt dat evenementen en nachthoreca op korte termijn weer open kunnen op volledige capaciteit.” Mocht dit perspectief er voor de branche niet komen, “dan gaan wij wederom tot acties over” schrijft de organisatie.

Eerder organiseerde Unmute Us protesten in augustus en september vorig jaar. Aan de laatste protestmars deden meer dan 150.000 mensen aan mee, waarvan 80.000 in Amsterdam. Ook spande de organisatie samen met Apekooi Events en MOJO al eerder een kort geding aan tegen de overheid, die ze verloren.