Jill van Raan werkt aan stage design bij ID&T: ‘Er is niks mooiers dan wanneer de omgeving de muziek versterkt’

Interviewreeks ‘Festivalacts: van boeking tot show’

Klik op de keten om tussen de verschillende interviews te schakelen.

Het enige dat jij hoeft te doen om je favoriete act op een festival te zien, is een kaartje kopen en op komen dagen. Aan de achterkant is het proces minder simpel. In de vierdelige interviewreeks ‘Festivalacts: van boeking tot show’ duiken we in samenwerking met Fuze Tea dieper in dat proces. Met in deel 2 de spotlight op stage design en creatie.

Een artiest kan wel mooi geboekt zijn; hij moet ook nog ergens spelen. De plek waar je een act ziet is bepalend voor de ontvangst: dezelfde show komt op een weidse main stage heel anders over dan op een intiem aangekleed podium. Dat is waar stage design belangrijk wordt. Sommige festivals gaan voor standaard oplossingen, andere pakken uit.

In dat laatste rijtje denk je automatisch aan de festivals van ID&T. We spraken met Jill van Raan, die een soort van opgroeide bij het entertainmentbedrijf. “Ik begon als office manager, achter de receptie. Nu ben ik creative lead van Mysteryland.” Hierbij is Jill verantwoordelijk voor het hele creatieve proces voor én tijdens het festival. “Het begon met één podium design voor Welcome To The Future en zo ben ik langzaam verder de creatieve boom ingeklommen. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en werk ik nu het hele jaar fulltime aan Mysteryland.”

Club vol condoomlampen

Een stage designen, waar begint dat? “Het begint allemaal met inspiratie opdoen. Dat kan in de mode, lifestyle, artiesten, theaters of de natuur zijn. Alles kan een inspiratiebron zijn!” Een van die keren was op Pinterest. “Daar zag ik, een beetje gek, condoomvormige ballonnen die aan een dak hingen. Voor Sensation moest ik toen een VIP-ruimte aankleden. Ik wilde een 360 graden-club creëren. Echt een ander clubgevoel.” Die twee dingen koppelde Jill toen aan elkaar. “Ik dacht: hoe vet is het als je de club binnenkomt en dat is de hele omgeving? Alles is die ballonnen en daar doen we lampen in.”

Jill van Raan

Daarna gaat Jill het testen. “Ik kocht zo’n ballon. Dat ding was net zo groot als ik. Ik wist meteen dat het hem ging worden! Die ballon knapte niet van de lamp. Alles ging goed.” De volgende stap is naar een technisch tekenaar gaan. “Die gaat het helemaal intekenen.” Dat wil Jill ook zeker benadrukken. “Ik doe het nooit alleen. Zo zag ik een keer een wilgenkunstenaar in de krant. Die heb ik twee jaar lopen stalken voordat hij mijn berichtjes had gelezen!” Samen zijn ze podia gaan ontwikkelen. “Vaak zijn het andere krachten die ik erbij haal om een totaalplaatje te maken. Je moet er ook een bepaalde connectie voor hebben, om tot een resultaat te komen. Wij connecten gelukkig supergoed.” 

Dat hele creatieproces gaat niet altijd vlekkeloos. “Heel veel mensen denken dat ik alleen maar de hele dag een beetje op ideeën zit te broeden. Toch ben ik heel veel tijd kwijt aan de ‘blauwe kant’. Denk daarbij aan budgetten, planningen, contracten en veiligheid. Alles moet aan de juiste voorwaardes voldoen. Dat zijn soms een beetje de nadelen van mijn functie, want het kost veel tijd. Soms baal ik van de concessies, maar ben ik toch blij met het eindresultaat. Als het dan wél past in het budget en lukt geeft me dat een kick.” 

All-round experience

“Mysteryland is het langst lopende dancefestival. Inmiddels zijn we ook uitgegroeid tot het grootste dancefestival van Nederland met 130.000 bezoekers in een weekend en meer dan 300 artiesten van alle verschillende muziekgenres.” Om al die genres een plek te bieden werkt het festival veel samen met hostingpartijen. “Die mogen dan een hele stage programmeren. Dat is ook zo’n samenwerking.” Aan het einde van het jaar komt de afdeling creatie en de programmeurs van ID&T meestal bij elkaar. “Dan houden we tegen elkaar wat de trends en sounds van het moment zijn. En of we het vinden matchen bij Mysteryland. Is dat zo, dan gaan de programmeurs die mensen contacteren. Als dat inderdaad een match is, dan ga ik met zo’n partij aan tafel.” Ook dan komt er veel overleg bij kijken. “Ik luister naar wat zij voor stage willen en ik vertel wat ik vind passen.”

“Een voorbeeld van zo’n hostingpartij is Cocoon. Zij willen in hun stage design altijd graag organische en ronde vormen. Toen heb ik dus met de wilgenkunstenaar donuts van een diameter van twee meter gemaakt van die wilgen. Zo komen de wensen van Mysteryland samen met de wensen van zo’n hostingpartij.”

“Ik ga zelf ook veel uit en dan kijk ik gewoon veel om me heen en luister naar de muziek. Constant denk ik dan na over hoe dit elkaar nog meer zou kunnen versterken? Er is niks mooier dan dat de omgeving de muziek versterkt. Als ik dat punt kan vinden, dan ben ik ook echt blij ermee.” 

“Ik probeer na te denken in contrasten. Ik wil niet dat je bij een hiphopstage precies ziet wat je verwacht bij een hiphopstage. Ik vind het dan juist leuk om daar een heel natuurlijke stage bij te bouwen. Dus bij onze hiphopstage had ik bomen gekozen die ondersteboven aan het dak hingen. Een soort realistische twist.” Toch hebben verschillende soorten publiek ook verschillende behoeftes. “In de hiphop willen mensen zich vaak verbonden voelen met de artiest. Dan is een catwalk een must. Dat doe je niet bij techno. Daar moet de gehele omgeving een warme deken zijn.”

“Het leukste aspect van mijn werk is toch bij de eindshow staan. Als de laatste vuurpijlen de lucht in gaan komt er een soort trots gevoel over me heen. Je ziet hoe mensen reageren op wat je hebt neergezet en je denkt: ‘We hebben het gedaan!’ Of als bezoekers reageren op wat je hebt gemaakt of er foto’s van maken. Dat is zo’n bevredigend gevoel. Daar kun je het hele jaar op teren. Dat mis ik nu wel heel erg.” 

Mysteryland is in 2022 van 26 t/m 28 augustus. De meeste kaarten zijn in 2020 en 2021 al verkocht, maar er is een wachtlijst geopend. Via mysteryland.nl schrijf je je ervoor in!

Interviewreeks ‘Festivalacts: van boeking tot show’