WOO HAH!-directeur Ruud Lemmen over samenwerking met Rolling Loud: “We hopen zo nog meer bezoekers te trekken”

Vandaag kwam WOO HAH! x Rolling Loud 2022 eindelijk met de eerste namen. Onder meer J. Cole, Future en Dave staan komend jaar op het festival. Eerder deze week sprak Festileaks met festivaldirecteur Ruud Lemmen over de samenwerking met Rolling Loud en de mogelijke veranderingen die het met zich meebrengt. Ook lichtte hij een tipje van de sluier op over hoe zijn verwachtingen zijn voor de doorgang van het festival in 2022.

Vorige maand deelde WOO HAH! opvallend nieuws. Naast de data waarop het festival plaats zal vinden, deelde het festival ook dat ze dit jaar de samenwerking aangaan met Rolling Loud. Deze editie krijgt als gevolg daarvan zelfs een nieuwe naam: ‘WOO HAH! x Rolling Loud’.

Hoe is deze samenwerking op jullie pad gekomen?

“We zijn al een tijdje met ze in gesprek. Sowieso omdat er al voornemens vanuit hen waren om een editie in Portugal te doen. Wij werken met alle Europese festivals die hiphop doen samen om een programma naar Europa te halen. Dus ook met hen. Het werd later duidelijk dat zij graag in Nederland iets wilden gaan doen. Toen zijn we ook verder met ze in gesprek geraakt en bleek dat we wel redelijk hetzelfde voor ogen hadden voor de toekomst. Het leek ons na twee jaar afwezigheid wel heel vet om samen op te gaan trekken voor de volgende editie.”

Wat betekent de samenwerking concreet?

“Het is zo dat we in ieder geval gaan samenwerken op meerdere vlakken. Dus ook op financieel vlak, waarbij het in ieder geval komend jaar vooral aan de achterkant zal zijn. Zij helpen ons mee met de line-up, zonder dat ze daar hun keuzes doordrukken of iets dergelijks. We doen redelijk ons eigen ding maar we gebruiken elkaars kracht. Zij zijn in Amerika een stuk verder met het opzetten van VIP-pakketten bijvoorbeeld. Dat gaan we meer doen. We gaan kijken wat zij aan sponsoring hebben en of dat ook naar Europa te krijgen is. Op promotioneel vlak gaan we samen naar buiten en hebben zij een enorm groot bereik, naast ons bereik dat al vrij groot is. Op die manier hopen we dat er nog meer mensen naar het festival willen komen.”

Je had het net al even over VIP-pakketten en dat jullie daar meer mee gaan doen. Hoe willen jullie dat aanpakken?

“We gaan het niet 1 op 1 doorvoeren zoals ze het daar doen, want dat is helemaal conform het Amerikaanse model. Als je vaker op Amerikaanse festivals komt  dan zie je dat dat op veel plekken gebeurt. Zo werkt het in Europa niet helemaal. Er zijn wel elementen daarvan die interessant zijn voor ons, die wij dan eigenlijk een beetje naar de markt hier vertalen. We gaan ook een bepaalde ervaring proberen te bieden aan de bezoekers. Dat is voor een klein deel van de bezoekers, want niet iedereen hoeft zoiets. Het gaat niet zo zijn zoals in Amerika dat je voor elk ding extra moet betalen en heel veel verschillende tickets hebt. We gaan het eenvoudiger houden en passend maken op ons publiek en bij onze.”

Waar moeten we dan aan denken? Is het dan dat jullie bijvoorbeeld alleen een apart gedeelte maken met een VIP-bar?

“We zijn nog bezig met de details. We denken bijvoorbeeld aan een aparte VIP Village waar je minder lang hoeft te wachten op eten en drinken. Waar je je eigen wifi hebt, waar je even op een bank kan zitten. Dat soort dingen.”

Heeft de samenwerking invloed op de capaciteit, wordt het festival groter?

“Het is niet zo dat we naar een grotere capaciteit moeten omdat zij erbij komen. Wij mikken op 45.000 mensen per dag en dat deden we eerder ook al. We hopen wel die capaciteit nu makkelijker daadwerkelijk te bereiken, met onze naamsbekendheid in combinatie met die van hen. Het terrein heeft natuurlijk ook een bepaalde capaciteit die goed past bij de opzet die wij voor ogen hebben. Kortom: het is iets dat wij al ambieerden, maar wat we nu makkelijker kunnen realiseren.”

Gaan er nog andere dingen veranderen op het terrein door deze samenwerking?

“Op dit moment zitten we midden in de voorbereidingen, dus daar valt eigenlijk nog niet zo heel veel over te zeggen. Maar natuurlijk kijken we of het nodig is een podium uit te breiden, een tent een kwartslag gaan draaien of iets anders aan te passen. Dat soort dingen we nemen we eigenlijk ieder jaar onder de loep, dus ook dit jaar.”

Hoe zit dat met die internationale top? We zitten natuurlijk middenin een pandemie, zijn er veel acts die het daardoor bij voorbaat laten afweten?

“Nee, artiesten zijn bereid om weer te spelen en ook weer naar Europa te komen. Dus die onderhandelingen gaan eigenlijk wel vrij voorspoedig. Je moet je voorstellen dat het bij ons vooral veel Amerikaanse artiesten zijn, en die zien wat er in hun eigen land gebeurt. Daar gaan eigenlijk heel veel festivals weer door. Dus in die zin zijn zij er ook weer helemaal klaar voor om naar Europa te komen.”

De afgelopen twee jaar heeft er natuurlijk helemaal geen editie van WOO HAH! plaats kunnen vinden. Ook dit jaar is nog niets zeker door maatregelen, tekorten in de branche, onzekerheid met tourende acts en misschien ook gestagneerde ticketverkoop. Hoe kijken jullie daar tegen aan?

“Wij zijn natuurlijk een heel jaar ermee bezig, en het is twee jaar niet doorgegaan. We hebben tegen elkaar en voor onszelf gezegd dat we er helemaal voor zullen gaan. Ook om de energie erin te houden voor onszelf. Wij zijn vol goede moed dat het komende zomer weer kan. Of daar dan nog bepaalde beperkingen gelden dat gaan we dan zien. Daar zullen we ons op voorbereiden, op QR-codes bijvoorbeeld, mocht dat tegen die tijd nog nodig zijn. Als dat soort zaken nodig zijn, gaan we dat realiseren. Dat kunnen we.”

“Qua artiesten hebben we het voordeel minder afhankelijk te zijn van tourend aanbod. Hiphop-acts stappen vaak gewoon in het vliegtuig en hoeven niet per se een tour van 30 shows te doen. Dus vaak is het zo dat ze op donderdag in het vliegtuig stappen, op vrijdag, zaterdag, zondag een show hebben en dan vliegen ze terug naar huis. Dat weekend daarop doen ze dat weer. Dus daar zijn we minder bang voor, en de voortekenen zijn best goed. Ondanks dat er op dit moment allerlei maatregelen zijn en dat we ons realiseren dat alles niet volgende maand weer 100% open is, zien wij het positief tegemoet.”

Rolling Loud

Rolling Loud is een hiphop-festival, wat voor het eerst plaatsvond in Miami, Florida. Inmiddels is dat niet meer de enige locatie waar het gehouden wordt. Het festival is al eerder neergestreken in onder meer Sydney, Los Angeles en New York. In 2020 zou het festival voor het eerst plaatsvinden in Europa, in de Portugese stad Porto. Helaas gooide de pandemie twee jaar achter elkaar roet in het eten.

Rolling Loud staat bekend om de affiches waarop ongeveer alle grote namen binnen de hiphop te vinden zijn. Namen als A$AP Rocky, J Cole en Kid Cudi stonden eerder op enkele van de edities van het festival.

In 2022 gaat het festival dus de samenwerking aan met WOO HAH!. Van 1 tot en met 3 juli wordt WOO HAH! x Rolling Loud georganiseerd.

WOO HAH! 2022

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Ieder jaar verandert het terrein van de Beekse Bergen drie dagen lang in een paradijs voor hiphopliefhebbers. Dan vindt WOO HAH! namelijk plaats. In 2021 stonden Future en Young Thug als headliners op het Brabantse hip hop-festival. Helaas moest deze editie ook af worden gelast door de aanhoudende coronacrisis. In 2022 gaat WOO HAH! de samenwerking aan met de Amerikaanse festivalorganisator Rolling Loud. 

  • Locatie: Festivalterrein Beekse Bergen, Nederland
  • Datum: 1, 2 en 3 juli, 2022
  • Tickets: Kaartjes van vorige afgelaste edities zijn niet meer geldig. Meer informatie over de 2022 editie volgt.
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.
WOO HAH! x Rolling Loud Logo

WOO HAH! x Rolling Loud 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Playboi Carti
J. Cole
Dave
Tickets Niet meer beschikbaar.