De verschillende overnachtingsopties op een festival

Lowlands camping
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Eendaagse festivals zijn gezellig, maar de echt grote avonturen beleef je natuurlijk op meerdaagse festivals. Jezelf meerdere dagen onderdompelen in de magie van festivals zorgt er echt voor dat je je een tijdje weg van de wereld voelt. In dit artikel bespreken we 4 verschillende opties om te overnachten op een festival.

1. Gewoon op de camping

De reguliere festivalcamping is vaak gratis op meerdaagse festivals. Het gros van de bezoekers slaapt daar: eigen tentje mee, gasstelletje voor de knakworsten en knallen maar. Het is de meest primitieve versie, maar (juist daardoor) waarschijnlijk wel de meest gezellige variant. Op de camping ontmoet je tal van vreemden: bij het voorbij lopen, bij het tanden poetsen of gewoon de directe buren. Festivalcampings zijn een bijzondere collectieve ervaring die iedereen op z’n minst één keer mee zou moeten maken.

2. Op de glamping

Maar we begrijpen het ook als je behoefte hebt aan iets meer luxe. Of gewoon geen zin hebt om zo’n tent en slaapzak mee te sjouwen. Gelukkig zijn glamping en upgrade opties steeds populairder geworden over de jaren, en in die behoefte wordt dus ook voorzien. De mate van upgrades verschilt enorm: soms slaap je in een vooropgezet tentje, soms in een bungalow. Soms moet je alsnog je eigen slaapzak mee, soms is zelfs je hele ontbijt al voor je geregeld. Kortom: de mate van luxe bepaal je helemaal zelf, als je de portemonnee maar trekt.

3. Met de camper

Ken je het bekende gezegde? Once you campercaravan, you never go back. Ja, echt zo. Op festivals als Lowlands kun je je eigen camper meenemen op een aparte camping en dat heeft eigenlijk alle voordelen van de andere opties. Er heerst een soort gemeenschapsgevoel met de andere camperhouders – je bent toch automatisch vrienden als je allebei met zo’n ding komt – en bovenal: je slaapt podverdikkeme lekker in prima bedjes. En ook niet onbelangrijk: vaak met een eigen keukentje. Move over broodje knakworst, hier zijn m’n eggs benedict. Als je de kans hebt, ga festival kamperen op de festivalcamping!

4. Buiten het terrein

Geen camper tot je beschikking en wil je toch gewoon de luxe van een goed bed? Dan zit er niks anders op dan het festivalterrein verlaten. Het ene festival leent zich er wat beter voor dan het ander, maar vaak is er wel een nabijgelegen hotel. Misschien wil iemand uit je vriendengroep bobben om jullie er naartoe te rijden, of je pakt een taxi. Toegegeven: het is wel een stuk minder gezellig, want je bent echt even terug in de echte wereld. Maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Een goede nachtrust is onbetaalbaar, want daardoor ben je het hele festival door fit en kun je er continu het beste van maken!