Geen plastic wegwerpbekers meer op Vlaamse festivals vanaf 2020

Photo: Trailerrockerz by Werchterboyz

Het is voor Vlaamse festivals vanaf 2020 niet meer toegestaan drank in plastic wegwerpbekers te serveren. Je krijgt jouw biertje dus voortaan op een duurzamere manier ingeschonken op evenementen als Rock Werchter en Pukkelpop.

Dit meldt Studio Brussel. De Vlaamse regering voert vanaf volgend jaar een verbod in op onder meer wegwerpbekers, blikjes en petflessen. Verder weet de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) dat ook het inkoopproces van drank een heel stuk duurzamer moet worden dan dat nu het geval is. Een kleine kanttekening: het is voor de overheid ook voldoende als een organisatie kan aantonen dat zij ten minste 90% (95% vanaf 2022) van het afval recyclet.

We zien de laatste maanden dat steeds meer festivals een eerste stap zetten in de richting van een klimaatneutraal beleid. Pukkelpop verzamelde vorig jaar bijvoorbeeld al het afval om dit in de editie van 2019 te kunnen gebruiken als bierbeker. Verder scherpt de gemeente Amsterdam vanaf dit jaar de regels aan en Ide Koffeman geeft aan dat Down The Rabbit Hole ook de nodige maatregelen treft.

Rock Werchter 2019

Rock Werchter 2018
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van 27 tot en met 30 juni. Tickets zijn te koop via de website. Met de bevestigingen van onder meer The CureP!nkMuseFlorence & The MachineTool en Mumford & Sons is het affiche van het Belgische festival rond.

Wil je weten hoe het vorig jaar was op het Belgische festival? Check dan alles over de afgelopen editie in het Festivalrapport.

Pukkelpop 2019

Pukkelpop 2018
Photo: Pukkelpop

Pukkelpop houdt dit jaar zijn 34ste editie van festival. Het evenement kent tien podia, meer dan 200 artiesten en een prachtige festivalweide. Het festival staat bekend als een gigantisch feest en legt mede daardoor ook steeds meer de focus op elektronische muziek en hiphop. Toch blijft het grootste deel van het programma bestaan uit bands. 

In 2018 stonden onder meer Arcade Fire, N.E.R.D. en Kendrick Lamar op Pukkelpop. Dit jaar sieren onder andere Tame Impala, Twenty One Pilots en The National (2x) het affiche. Ontdek alvast wat je kunt verwachten van de show van headliner Twenty One Pilots.

Verder maakt het festival indruk met een schitterend aangeklede locatie. En dat zal de komende editie niet anders zijn. De kaartverkoop voor het festival is in volle gang. Voor meer informatie check je de officiële site van het festival.

Benieuwd naar de ervaringen van de bezoekers van vorig jaar? Lees deze dan gauw terug in ons festivalrapport. Beluister ook onze Spotify-playlist van het festival.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel