13 besparingstips voor een (on)betaalbare festivalzomer

Photo: Ron Mullenders

Het zijn financieel zware tijden voor de doorsnee festivalbezoeker. Denk je op een festival eens even lekker te kunnen ontsnappen aan alle sores rondom de stijgende gasprijzen, gemeentebelasting en hyperinflatie, blijkt één muntje je ineens €3,30 te kosten! Met deze 13 besparingstips houd je de komende festivalzomer betaalbaar, zonder op het plezier te bezuinigen.

1. Koop je ticket ruim van tevoren of met een groep

Laten we beginnen met een open deur: de vroege beslisser wordt vaak beloond in de vorm van Early Bird-korting. Ook krijg je bij sommige festivals korting op de entreeprijs als je in één keer meerdere tickets besteld. Zo is bijvoorbeeld je kaartje voor Lowlands en Down The Rabbit Hole €10,- goedkoper als je een groepsticket voor tien personen koopt.

2. Koop je ticket last minute via Ticketswap

Afwachten tot het allerlaatste moment kan ook voordelig zijn. Vlak voor het festival start, stijgt vaak het aanbod op Ticketswap en daalt de vraagprijs, zeker als er überhaupt al veel tickets in omloop zijn. Uiteraard loop je met deze strategie wel altijd het risico dat je achter het net vist of toch nog een behoorlijke prijs betaalt om naar binnen te mogen.

Mañana Mañana 2018
Publiek op Mañana Mañana 2019

3. Probeer eens een ander, kleinschaliger festival

Natuurlijk, de vetste artiesten spot je meestal op Pinkpop of Lowlands, maar daar betaal je dan ook voor. Nu je met gemak €250,- voor een weekendticket neerlegt, kan het lonen om eens een deurtje verder te kijken. Het is op die kleinere festivalletjes namelijk ook verraderlijk gezellig.

Je ziet er dan misschien niet de grootste headliners, maar je proeft wel de festivalsfeer en er is vaak veel liefde en aandacht besteed aan de randprogrammering. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ma\\ana Ma\\ana (9-12 juni), Guilty Pleasure Festival (9-10 juli) of Huntenpop (12-13 augustus)? Een meerdaags festival voor minder dan €100,- is geen slechte deal!

Appelpop John Coffey moshpit
Foto: Don Crusio/Festileaks

4. Kies eens een gratis festival

Voor niets gaat de zon op, maar toch kom je op sommige festivals nog altijd helemaal gratis naar binnen. Festivals als Parkpop (12 juni), Zomerparkfeest (25-28 augustus) en Appelpop (9-10 september) zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. Zorg er wel voor dat je niet al te dorstig bent óf al van tevoren goed hebt ingepilst, want gratis festivals hebben wel vaak een iets hogere muntprijs.

Foto: Kamiel Scholten

5. Reis zoveel mogelijk samen

Benzine = duur. Dus ook al wordt het passen en meten met alle tenten, backpacks en beautycases: prop zoveel mogelijk festivalbezoekers in die Fiat Punto van je en deel de reiskosten!

Als je met de trein gaat kan een groepsticket voordelig zijn. Je betaalt dan een vaste prijs per enkele reis in de daluren, ongeacht je eindstation. Als je met 6 vrienden samen reist, kost het je slechts €6,30 voor een enkeltje.

Kijk ook eens of het festival waar je naartoe gaat busreizen organiseert. Je betaalt dan weliswaar iets meer voor de reis, maar hebt geen parkeerkosten en je wordt vaak voor de deur afgezet met je zware spullen.

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

6. Combineer je vakantie met een festival in een goedkoper land

Ga je komende zomer op vakantie naar Zuid- of Oost-Europa? Check dan eens of je op de plaats van bestemming een festival kunt meepakken. Op evenementen als Open’er (Polen), Pohoda (Slowakije), Electric Castle (Roemenië) of EXIT Festival (Servië) zie je vaak toch de grootste artiesten voor een mildere entreeprijs, én betaal je beduidend minder voor het eten en drinken.

Down The Rabbit Hole 2018
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

7. Denk goed na over je maaltijd

Je kan je tijd op een festival leuker besteden dan urenlang op zoek gaan naar de beste deal, maar het loont zich zeker om voordat je bestelt éérst even te kijken of je waar krijgt voor je geld. Een schijfje watermeloen of een brownie voor twee bonnen is misschien lekker voor een keertje, maar het vult voor geen meter. Friet met een snack is vaak de goedkoopste optie, maar je kunt ook investeren in een voedzame pokébowl of een lekkere pannenkoek die wat meer vult en waar je langer op door kan.

Waterzak Pinkpop 2019
Photo: Festileaks

8. Neem een waterzak of een flesje mee en drink water

Water is misschien niet zo sexy als een halve liter van zeven euro of een gin tonic voor drieënhalve munt, maar het is wel vaak gratis en stilt ook nog eens de ergste trek. Door zelf een flesje (denk aan het dopje!) of een waterzak mee te nemen kun je eindeloos blijven vullen.

9. Neem een kooktoestelletje mee

Met je eigen kooksetje op de camping gaat er een culinaire wereld voor je open. ‘s Avonds een lekker kopje thee voor het slapengaan en ‘s ochtends fris weer wakker worden met een vers gezette bak koffie. Klop een eitje in je pannetje of verwarm een blik knaks op en je hebt een prima ontbijt – én ook nog eens zeker vier muntjes bespaard. Een klein gaspitje is op de meeste festivalcampings toegestaan, maar check wel altijd even de huisregels voordat je ‘m inpakt.

10. Doe strategisch je boodschappen

Hoe meer je zelf meeneemt, hoe minder je ter plekke hoeft te kopen. Dat is een simpele rekensom. Natuurlijk, een lekker vers justje of een dampend soepje smaken natuurlijk veel beter dan een lauwe knakworst of een ingedroogd crackertje. Maar daarom is het van belang dat je het juiste festivalvoer inslaat.

Er zijn nu eenmaal bepaalde snacks die, ongeacht de temperatuur, gewoon al-tijd goed te nassen zijn en ook nog eens de maag vullen. Een persoonlijke tip van uw redacteur: kaas-uien bollen en krentenbollen zijn dé shit.

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

11. Bezuinig niet op je campingmateriaal

In dit geval is goedkoop vaak echt duurkoop. Je kunt beter je zuurverdiende geld investeren in een kwalitatief goede tent of in een duurzaam campingmatje, dan dat je vier keer per jaar het goedkoopste luchtbed bij de Action uit het rek grist. Vaak krijg je op wat duurder campingmateriaal ook een aantal jaar garantie, dus mocht er toch een keer iets kapot gaan, dan heb je nog altijd grote kans dat je een nieuw artikel kan krijgen.

12. Houd je ogen open bij de bar of muntautomaat

Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. En liggen de muntjes voor het oprapen. Je zou zeggen dat een festivalmuntje bij deze woekerprijzen nog heiliger is dan een hosti en eenieder die met zijn leven zou beschermen. Maar geloof ons: als je aan de bar je ogen goed openhoudt dan vind je altijd wel ergens één van die felbegeerde consumptiebonnen tussen de houten vlonders. En dan smaakt dat gratis biertje toch nét wat lekkerder.

Werken op festivals

13. Ga werken op een festival

Tot slot: als je dan écht geen geld wil uitgeven op een festival, dan kun je er maar beter aan verdienen. De festivalbranche schreeuwt om personeel. Veel festivalorganisaties, van groot tot klein, ervaren een nijpend tekort aan handjes om alles geregeld te krijgen. Je kunt ondersteunen bij de opbouw of afbraak van het terrein, bij de toegangscontrole of achter de bar. Door te werken op festivals verdien je niet alleen een leuk zakcentje, maar krijg je ook nog eens de hele festivalbeleving mee. Win-win!