Nick Cave & The Bad Seeds pakt TW Classic 2022 volledig in

TW_Classic_2022_Placebo
Photo Credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Zaterdag 25 juni staat de Werchterse weide in het teken van Nick Cave & The Bad Seeds. De stop van Nick Cave en zijn band langs het Belgische dagfestival TW Classic 2022 was een uiterst succesvolle. De man weet als geen ander het publiek mee te nemen op een intieme reis door zijn discografie. Ook acts Placebo en The Smile maken het zeer de moeite om overdag op het festival te zijn.

Tussen Werchter Boutique 2022 en het hoofdfestival Rock Werchter 2022 staat TW Classic 2022 gepland. Het programma is dit jaar bijzonder omdat een aantal artiesten van het gecancelde Rock Werchter Encore 2022 naar TW Classic zijn verschoven, waaronder Florence + The Machine.

Dit geschuif door de organisatie zorg voor veel acts op de poster waardoor de organisatie ervoor heeft gekozen om ook de podia The Barn en Klub C te gebruiken op de zaterdag. TW Classic 2022 staat bol van de muzikale hoogtepunten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Sleaford Mods bouwt een feestje

De organisatie van TW Classic zorgt ervoor dat iedereen oordoppen bij de infobalie kan halen. Dat die zeker geen overbodige luxe zijn wordt duidelijk wanneer Sleaford Mods het podium bestijgt. Specifieker, wanneer Andrew Fearn de beats aanzet op zijn laptop.

Tel daarbij op de stoïcijnse frontman Jason Williamson die in het, soms moeilijk verstaanbaar, Engels zijn gedachten met het publiek deelt. Aankleding op het podium heeft dit duo niet nodig. Deze elektro-punk zorgt er namelijk voor dat iedereen bij de main stage om half drie ’s middags zijn voeten al niet meer kan beheersen.

TW_Classic_2022_Sky_Ferreira
Photo Credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Sky Ferreira stelt teleur

Vóórdat Dua Lipa bekend werd met haar synthpop was er begin jaren ’10 Sky Ferreira. Haar debuut Night Time, My Time werd geweldig ontvangen maar daarna is het lang stil rond haar gebleven. Haar eerste optreden in België is er helaas geen om over naar huis te schrijven. De titel van het eerste nummer ’24 hours’ moet haast wel ironisch bedoeld zijn want dat is ongeveer de tijd die Ferreira ervoor nodig heeft om het podium te betreden.

Na iets meer dan 20 minuten wachten krijgen de fans de eerste noot te horen. Klein minpunt is dat de geplande set maar 45 minuten zou bedragen… Dat ze er gaandeweg meer zin in heeft dan op Primavera Sound 2022 twee weken eerder is een feit en leuk voor de aanwezige fans. Al is vlak voor het einde, na 10 minuten dus, de tent al halfleeg door vertrekkende mensen. Misschien is Sky Ferreira niet gemaakt voor live-optredens?

The Smile kan de main stage aan

Dan de band van een musicus die nooit teleurstelt. Onder aanvoering van Thom Yorke staat zijn nieuwe project The Smile rond etenstijd op de main stage. Dat ze deze prima aankunnen belooft veel goeds voor hun optreden op Down the Rabbit Hole 2022 volgende week.

De groep heeft pas net één album uit maar dat deert het publiek niet. Al na de eerste basnoot weten de fans dat het tijd is voor ‘The Smoke’ of als de akoestische gitaar er door Yorke wordt bijgehaald het de beurt is aan ‘Free in the Knowledge’. Dat het muzikaal in orde is is natuurlijk een gegeven met een band bestaande uit Radiohead- en Sons of Kemet-leden.

TW_Classic_2022_Placebo
Photo Credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Placebo nog steeds even cool

Placebo is geen onbekende in Werchter. De groep stond al zeven maal op het hoofdfestival zelf. Deze keer mag het opdraven als sub zonder ingekorte setlist. Dat gaat de groep uit Londen prima af, want ook hun laatste album Never Let Me Go bevat genoeg sterke songs. Brian Molko en zijn kameraden zijn echter geen Nick Cave. Molko is niet iemand die ongeacht de setting altijd ‘hun Into My Arms’ zal blijven spelen. De grootste hits van de band blijven dan ook achterwege zaterdag.

Wel speelt Placebo, zo lijkt het, slim in op de hype die er speelt rond Kate Bush-nummer ‘Running Up That Hill’. Het nummer voert door de serie ‘Stranger Things’ wereldwijd de muzieklijsten aan. De echte Placebo-fan weet dat Molko hier niets om zal geven, Placebo maakte de hit al cool vóór de hype. En Placebo is twintig jaar later ook gewoon nog steeds ‘cool’, zelfs met die foute jaren 80-snor van Molko.

TW_Classic_2022_Nick_Cave_&_The_Bad_Seeds
Photo credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Nick Cave & The Bad Seeds doen waar ze de beste in zijn

En dan is het om klokslag 10 uur tijd voor de meester zelf, de opperpriester. Het enige offer dat jij hoeft te geven is je volledige aandacht wanneer Cave en zijn band je twee uur lang onderdompelen in hun muziek. Innemend als altijd werkt Cave een set met een greep uit bijna de hele catalogus van de band af. Dat maakt het mogelijk dat je tien minuten na het bijna 40-jaar oude ‘From Her to Eternity’ het nummer ‘Wild Horses’ uit 2019 krijgt te horen. Vorm is tijdelijk, klasse is permanent.

Het komt tijdens een groot deel van de afsluitende show met bakken uit de lucht. Zelfs Nick heeft er last van als hij, iets voorzichtiger dan normaal, over de gladde podiumverlenging danst. Hij duikt daarbij zoals altijd gretig het publiek in en laat zich letterlijk op handen dragen. Een ‘hand’, en dan vooral een rode, zorgt voor hét moment van de show. Nadat ‘Red Right Hand’, bekend van onder andere Peaky Blinders, zinderend wordt afgesloten brult het publiek de gitaarriff, tot genoegen van Cave, nog een aantal keer na. “50 jaar werk, 1 hit”, zegt hij er zelf met een lach bij.

Na een korte bisronde zit het er na twee uur op. Het publiek krijgt de mededeling dat volgend jaar niemand minder dan Bruce Springsteen, nog zo’n volksmenner, de headliner is. Cave bedankt zijn band en het publiek “dat twee uur voor zijn band in de regen heeft gestaan”. We zouden het zo weer doen Nick, we zouden het zo weer doen.

TW Classic Logo

TW Classic 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 25 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.