Review: Gorillaz levert serotoninebom die alle Primavera-opstartproblemen doet vergeten

Photo credit: Sharon Lopez / Primavera Sound 2022

Mooi roze is niet lelijk. Dat hoef je Damon Albarn niet te vertellen. En dus betreedt de Gorillaz-frontman even na middernacht met een kleurrijk jasje en idem pet de Estrella Damm stage (of in de volksmond: ‘op links’) van Primavera Sound 2022. Wat volgt is anderhalf uur feest der herkenning.

Het publiek in Barcelona kijkt uit naar Gorillaz: het is misschien wel de drukst bezochte show van het weekend, met mensen tot ver achter de Pull & Bear stage (of in de volksmond: ‘op rechts’). Dat gevoel van opwinding blijkt al snel wederzijds. Het duurt welgeteld anderhalve track voor Damon Albarn zich schreeuwend mengt in de voorste rijen van het publiek. Hij laat zich uitgebreid vertroetelen door fans die 2 jaar hebben gewacht tussen het aanschaffen van hun Primavera-ticket en dit bevrijdende moment.

De set van Gorillaz leunt met name op de succesvolste platen: Demon Days en Plastic Beach. Daarbij worden onbekendere albumtracks als ‘Broken’, ‘Sweepstakes’ of ‘O Green World’ niet geschuwd, wat de set vooral in het midden af en toe wat laat voortkabbelen.

Ook het ontbreken van ‘Aries’ (toch zeker de beste van de laatste plaat) is wat jammer, maar toegegeven: dat is zoeken naar tegenvallers. Want verder is deze anderhalf uur Gorillaz weer een energieke en positieve mix van electropop, alternative rock en hiphop. Hoogtepunten zijn er in overvloed, van luidkeels meezingen op synthballad ‘On Melancholy Hill’ tot het schoenzolen slijten bij discobanger ‘Andromeda’.

Photo: Sharon Lopez (Primavera Sound 2022)

Gastartiesten

Maar de grootste troef van Gorillaz is misschien toch het feit dat ondanks dat de groep zelf al met een band van een mannetje of 15 op het podium staat, ze dat ook nog aanvullen met acts van wereldniveau om tracks tot het hoogste niveau te tillen. Wie naar Gorillaz gaat weet dat het prijsschieten is op featurings, maar toch is elke keer weer de vraag: op wie worden we vandaag getrakteerd?

Primavera kreeg de jackpot. Natuurlijk was De La Soul erbij voor een kwade lach tijdens ‘Feel Good Inc.’, maar een welkome verrassing was de aanwezigheid van Fatoumata Diawara die Song Machine-hoogtepunt ‘Désolé’ kwam vertolken. Daarbij werd ze bijgestaan door het Hypnotic Brass Ensemble, dat met een leger aan trompetten en trombones vlak daarvoor ook al met Mos Def ‘Sweepstakes’ van Plastic Beach deed.

Photo: Sharon Lopez (Primavera Sound 2022)

‘Momentary Bliss’

Het ultieme vuurwerk kwam in de vorm van levende sloopkogel slowthai. De Brit gaf eerder op de dag al een eigen show op Primavera, maar betrad met Gorillaz het podium voor ‘Momentary Bliss’. De track is nog altijd relatief een nieuwtje in de set, maar het kan moeilijk worden voorgesteld dat ‘ie er ooit nog uit verdwijnt.

Een golf van energie gaat door het publiek wanneer slowthai zijn agressieve en opzwepende lijnen er uit spit. Moshpits vormen zich tot ver achterin de massale Primavera-weide. Met het beetje energie dat daarna nog over was werd afgerond met een epische extended versie van Gorillaz-hit van het eerste uur ‘Clint Eastwood’.

Het eerste weekend van Primavera Sound 2022 kende een valse start, maar was daarna een stijl opwaartse lijn van elkaar opvolgende hoogtepunten. Als er nog iets van chagrijn over was van die eerste dag, was Gorillaz de definitieve omslag naar een dikke big smile. Feest!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2022

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Erykah Badu
The Smile
Gorillaz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.