Primavera Sound 2022 trapt af met logistieke chaos, festival komt met excuses

Primavera Sound publiek
Photo credit: Sergio Albert / Primavera Sound 2022

Het was niet helemaal hoe je het voor je ziet om na drie jaar eindelijk weer op een Europees topfestival te staan. De eerste dag van Primavera Sound bleek vaak ronduit slecht georganiseerd, met lange rijen en logistieke chaos. Op social media regent het klachten en het festival voelde zich inmiddels genoodzaakt om met een statement te komen.

Update: de opstartproblemen van Primavera lijken verholpen. Op de tweede dag van het festival is flink bijgeschaald aan barpersoneel en zijn rijen afwezig of in ieder geval prima acceptabel. Ook zijn looplijnen geïntroduceerd in de area met de twee main stages.

De voornaamste klachten over het festival gaan over de bars, waar rijen stonden die konden oplopen tot meer dan een uur. Biertaps waren er veel te weinig en deden er een minuut over om een enkel biertje tappen. Personeel moest telkens zoeken naar pinapparaten, die af en toe zelfs al kapot waren, waardoor noodgedwongen moest worden overgeschakeld naar cash only.

Wat ook niet helpt is de grote variatie aan dranken bij elke bar: per cocktail is een barmedewerker zo minutenlang bezig. De drank en andere ingrediënten moeten overal en nergens vandaan komen waardoor het een gekkenhuis is van heen en weer rennend personeel achter de bar. Samenvattend stonden er simpelweg veel te weinig personeel en lijkt een goed werkend systeem te ontbreken.

Photo: Kimberley Ross (Primavera Sound 2022)

Water en drukte

Los van de bars gaat er ook veel kritiek op het feit dat er nauwelijks waterpunten te vinden zijn op het festival, terwijl de temperatuur vraagt om voldoende hydratatie. Het is niet toegestaan om zelf water mee naar binnen te nemen, waardoor mensen uren in de rij staan om ergens een slok water te krijgen.

Het festival heeft een dubbel hoofdpodium, met de twee podia direct naast elkaar. In theorie een goed idee, want zo kunnen shows na elkaar door en hoef je niet te wachten op de volgende act. Maar in de praktijk zorgt het ervoor dat grote groepen publiek zich telkens van de ene naar de andere kant bewegen. Doordat er nauwelijks wordt gewerkt met voorvakken of barriers leidt dat tot enge scenario’s waarbij menigtes zich maar blijven doordrukken.

Tot slot was de logistiek na afloop van het festival een fiasco. Wie niet de luxe had om te lopen naar zijn appartement is aangewezen op pendelbussen en taxi’s. Voor de eerste stond een rij die wederom niet onder het uur blijft, taxi’s zijn ongeorganiseerd en vragen woekerprijzen voor korte ritjes. Wat wel goed ging was de tram, die de hele nacht doorgaat en in ieder geval rond een uur of 5 voldoende zitplekken had.

Kritiek via social media

De situatie leidt er logischerwijs ook toe dat het klachten regent via Twitter, Instagram en Facebook.

https://twitter.com/DavidThorp/status/1532504934016483329

Statement

Bij het festival zelf zijn de klachten gelukkig niet onbemerkt gebleven. Vrijdagochtend voelt de organisatie zich genoodzaakt met een statement te komen. ‘We zijn ons bewust van de problemen en werken er hard aan alles op te lossen,’ aldus het bericht. ‘Dit is niet de manier waarop we elkaar weer wilden zien na twee jaar.’

Festileaks is aanwezig op Primavera Sound 2022 en doet twee weken lang uitgebreid live verslag. Je volgt alle ontwikkelingen via de website en via Instagram.

Ben je ook op Primavera? Vergeet dan niet te stemmen op het Festivalrapport!

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2022

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 1-12 juni 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.