Fontaines D.C. zet zich op Latitude 2022 neer als toekomstig headliner

festivalacts top 100 van 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

We willen bij deze graag een maandelijkse rubriek starten: is Fontaines D.C. al headliner? Veel edities zullen er vast niet nodig zijn. Op het Engelse Latitude 2022 sluit het Ierse vijftal ‘slechts’ het tweede podium af, maar zorgt het wel meteen voor het optreden van het weekend.

Een dag voor de show hangt de merch van Fontaines D.C. al op het festival. Een totaal onrepresentatieve steekproef op het terrein laat ziet dat deze shirtjes een stuk gewilder zijn dan die van welke andere artiest dan ook. Latitude heeft er zin in, voor het eerst dit weekend hangt er echt een sfeer van verwachting. En terecht: op Best Kept Secret 2022 behoorde de show van de band al bij de top 3 beste optredens.

Fontaines D.C. zet de bloemetjes buiten

Vorig jaar moest het vijftal helaas last-minute afzeggen vanwege covid, maar nu staan ze er dan toch. Op de laatste avond van Latitude 2022 lopen de Ieren na zonsondergang het podium op. Ze hebben rozen meegenomen, die ze meteen het publiek ingooien. Ook de achtergrond is rijkelijk versierd met bloemen, een groot contrast met de harde post-punk die zo de tent wordt ingesmeten.

De set begint met ‘In ár gCroíthe go deo’ (voor altijd in onze harten), de opener van laatste plaat Skinty Fia. Het is een broeierige en repetitieve track die met bijna kerkelijk gezang meteen een donkere toon zet voor het optreden. Het volgende nummer, ‘A Lucid Dream’, vat de sfeer wel goed samen. Fontaines D.C. brengt Latitude in trance en het publiek staat het welwillend toe.

Fontaines D.C. op Rock Werchter 2022

Vol gas

Met nummers van eerste album Dogrel wordt het tempo nog even opgeschroefd. ‘Hurricane Laughter’ gaat inderdaad als een tornado de tent door, en bij ‘Too Real’ schreeuwt zanger Grian Chatten zowaar nog harder dan ervoor. Hij ijsbeert van links naar rechts over het podium en trekt het witte hemd bijna van z’n lijf. Tussen de songs zegt hij geen woord tegen het publiek, maar z’n zang is zo ontzettend intens dat je niet eens tijd hebt om daarbij stil te staan.

Eigenlijk is er maar één klein minpuntje in deze show. Tijdens ‘Nabokov’, afsluiter van het nieuwe album, komen de aanwezige Latitude-bezoekers even op adem. De andere nummers van Skinty Fia worden wel al verrassend goed meegezongen. ‘I Love You’ is een prima set-einde, en ‘Jackie Down the Line’ krijgt misschien wel de beste ontvangst van de avond.

Boys in the Better Land

Natuurlijk ontbreken ook de bekende hoogtepunten niet. ‘Televised Mind’ en ‘A Hero’s Death’ zijn amper twee jaar oud, maar voelen nu al als klassiekers. Als net voor het einde de gitaarriff van ‘Boys in the Better Land’ wordt ingezet, is het helemaal feest. De status van dit anthem is misschien nog het best te vergelijken met die van ‘I Bet You Look Good on the Dancefloor’. Wat de Arctic Monkeys 15 jaar geleden deden, doet Fontaines D.C. nu voor deze generatie. Ongetwijfeld is de toekomst van de vijf Ieren net zo rooskleurig. Zoals Grian Chatten in z’n enige woorden tot het publiek vanavond zegt: “All good, lads. Cheers.”

Latitude Logo

Latitude 2022

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Southwold, Verenigd Koninkrijk
Datum 21-24 juli 2022
Line-up
Snow Patrol
Lewis Capaldi
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.