De 25 beste optredens van Best Kept Secret 2022

bks 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

Het is alweer voorbij, maar wat hebben we genoten. Best Kept Secret 2022 is weer achter de rug en we kunnen terugblikken op diverse muzikale hoogtepunten. Welke dat zijn, vroegen we aan BKS-gangers en daar komt een mooie lijst uit, waarbij drie acts in het bijzonder opvallen.

Wij vroegen diverse Best Kept Secret 2022 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat wordt ook zeker bewezen door de diversiteit in deze lijst. Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

Jaja, Festileaks is weer op zoek naar de allerbeste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100 en daarmee ook de winnaar. En het publiek, dat ben jij!
De stembussen zijn geopend en je kunt dus nu jouw stem uitbrengen.

De Best Kept Secret 2022 Countdown

25. Tramhaus
24. Sampa The Great
23. Amenra
22. Froukje
21. Sigrid
20. Jessie Ware
19. Walt Disco
18. Genesis Owusu
17. Gustaf
16. 4B2M
15. The Strokes
14. DIIV
13. Metronomy
12. Porridge Radio
11. YIN YIN

bks 2022
Photo credit: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

10. Joost van Bellen b2b St. Paul (UK rave set)

Voor het eerst in de geschiedenis van Best Kept Secret, ging het programma op zowel de vrijdag als zaterdag door tot diep in de nacht. Voor de grote finale van de zaterdagnacht heeft podium-host St. Paul niemand minder dan Joost van Bellen uitgenodigd om gezamenlijk (b2b) een UK rave set over The Floor te smijten.

De collectieve knaldrang (het woord werd toevallig ooit voor het eerst gebruikt in een persbericht van Van Bellen’s clubavond RAUW) wordt die nacht tussen 2 en 4 uur ingelost. De regenboogtent lijkt te klein voor alle dansende en springende mensen, variërend van twintigers tot zestigers. Wanneer het laatste nummer wordt ingezet, begint het alweer langzaam licht te worden aan de horizon achter de dj-booth.

alt-j bks 2022
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret Festival

9. alt-J

De verwachtingen waren hooggespannen voor deze editie van Best Kept Secret. Het is niet niks dat het festival The Strokes wist te boeken als headliner. En toch heeft de Amerikaanse band het niet geschopt tot de top van deze lijst. De vrijdag-headliner echter wel. Met een prachtige combinatie van muziek én visuals weet alt-J het optreden naar een hoger niveau te tillen. Meer lezen over de show? Check dan onze review.

bks 2022 tom barman
Photo credit: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

8. dEUS

Een ding is zeker: door de jaren heen heeft dEUS al bewezen een solide show neer te zetten. Hoewel het nog vroeg op de dag is, staat het strand voor de ONE al vol met publiek. Hits als ‘Instant Street’ en ‘Suds & Soda’ maar ook gitarist Mauro Pawlowski zijn duidelijk publieksfavoriet. En hoewel er geen verrassingen in de setlist te vinden waren, was het toch was een steengoed optreden volgens de BKS-gangers.

bks 2022 publiek
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret Festival

7. 2manydjs

Waar we op zaterdagnacht een les kregen in de UK rave scene door de jaren heen, worden we op zondagnacht getrakteerd op een cursus dance-muziek. Broers Stephen en David Dewaele krijgen ‘slechts’ anderhalf uur om het festival met een klap af te sluiten na de overweldigende show van ONE-headliner Nick Cave & The Bad Seeds.

Dance- en discoklassiekers worden afgewisseld door Soulwax-remixes en dat allemaal begeleid door lasers en geanimeerde visuals. Denk hierbij aan albumcovers waarvan onderdelen meebewegen met het ritme van de muziek. Binnen enkele minuten na de aftrap weet het duo bijna moeiteloos de tent tot een kolkende massa te bewegen en wordt het laatste greintje energie nog weggedanst.

bks 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

6. Wolf Alice

De bandleden van Wolf Alice laten het meerdere keren vallen: Best Kept Secret is één van hun favoriete festivals. Met het optreden op Best Kept Secret 2022, kunnen de Britten zelfs inmiddels zeggen dat het op de helft van edities op het programma heeft gestaan. Dit keer met het laatste album Blue Weekend op zak, welke de boventoon voert in de setlist.

Met dertien strak gespeelde nummers is het net na ‘Don’t Delete The Kisses’ tijd om zelf nog even extra van het weer te genieten. Daarom nemen de bandleden – wederom – een aanloop naar links en duiken ze samen in het meer.

bks 2022
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret festival

5. Beach House

Voor velen was de programmering van Beach House én The Strokes op de zaterdag de reden om een festivalticket te bemachtigen. Het duo uit Baltimore (tijdens shows bijgestaan door een drummer) staat ná The Strokes op het tweede podium geprogrammeerd. Dat de show van de headliner wat tongen heeft losgemaakt, is te merken aan het geroezemoes bij aanvang van het optreden.

De TWO loopt tijdens het optreden wat leeg, maar de dromerige klanken van Beach House heeft het publiek wat wel bleef staan, betoverd. En dat blijkt uit de waardering in deze lijst: een mooie top-5 positie.

Big Thief
Photo: Michael Buishas

4. Big Thief

De live-reputatie van Big Thief is groots; in 2019 weet de band het ook al te schoppen tot #3 in de top 25 beste shows van Best Kept Secret. Dit jaar zakt Big Thief 1 plaatsje, wat allesbehalve een schande te noemen is. Het optreden was intens, meeslepend en zelfs een moment ontwapenend: tijdens het nummer ‘Not’ vergeet Lenker plotseling haar tekst. De band rekt het intro wat langer op en als de frontvrouw de woorden weer heeft gevinden, wordt ze massaal toegejuicht. De heerlijke gitaarsolo die volgt, hoort bij de allerbeste muzikale momenten die we dit weekend hebben beleefd.

bks 2022 fontaines dc
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

03. Fontaines D.C.

Als er één alternatieve muziekstroom zichzelf (opnieuw) geprofileerd heeft door ‘unieke expressie’ dan is het wel de hedendaagse post-punk. Fontaines D.C. werd ooit als dichtcollectief opgericht, maar is inmiddels de muziekband die de laatste postpunkgolf naar een hoger niveau tilt. Stuwende drums, echoënde gitaren, een bas die zich constant herhaalt en een geboren frontman genaamd Grian Chatten zijn de ingrediënten voor een wervelende show.

Met een discografie startend in 2019, leek het hoofdpodium wat voorbarig. Maar de energie van de band en vooral het charisma van de zanger bewijzen dat ze op het grote podium thuishoren. Over drie jaar headliner?

Nick Cave BKS 2022
Photo credit: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

02. Nick Cave & The Bad Seeds

‘Overweldigend’, ‘De koning, de keizer de held!’, ‘Het beste wat ooit op BKS heeft gespeeld!’ zijn een aantal uitspraken die al vroeg in de show gedaan werden door het festivalpubliek. Na een magistraal optreden op Primavera Sound 2022, weet de Australiër hetzelfde niveau vast te houden in Hilvarenbeek.

Bij de start van de show waarschuwt Cave al met “Get Ready For Love!” en het publiek zet zich schap maar wordt desondanks omver geblazen. Het optreden lijkt een spirituele ervaring op de late zondagavond en iedereen op het strand luistert met intense blik naar de in zwart gehulde man. Er wordt meegezongen, kippenvel weggewreven en tranen weggepinkt. Het is twee uur lang tot op het bot genieten.

bks 2022
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret festival

01. King Gizzard & The Lizard Wizard

Er zijn maar weinig bands die zó veel verschillende stijlen op net zo veel verschillende albums gebruikt als King Gizzard & the Lizard Wizard. Een ding is zeker: een show is nooit hetzelfde met deze Australiërs. De setlist is voor aanvang van een optreden niet te voorspellen, maar een ding weet je wel zeker: de band weet moeiteloos zichzelf én het publiek te vermaken. Zo ook op Best Kept Secret.

Op het podium wordt de eerste helft van de show voornamelijk gevuld met lange nummers waarin ongebruikelijke maatsoorten, solo’s en wisselende ritmes worden gebruikt. Het publiek blijft niet achter en vormt na moshpits op één moment ook met een groot aantal mensen, een roeiboot. Middenvoor het podium gaan ze op de grond zitten en maken daarbij een roeibeweging. Het concert wordt uiteindelijk afgesloten met ‘The Dripping Tap’, waarbij de frontman Stu MacKenzie besluit het meer in te duiken. Shirt uit, schoenen uit, crowdsurfen helemaal tot aan het meer. Om vervolgens dripping terug te keren op het podium om samen met de band het nummer af maken. Wat.een.band.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 10-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.