Frontman The Strokes reageert op aanhoudende kritiek op liveshows

TheStrokes_Press_01_LR-8x10-1-scaled
Photo Credit: Jason McDonald

De terugkeer van The Strokes op de festivals werd de afgelopen tijd met gemengde gevoelens ontvangen. Zowel fans als critici waren niet al te enthousiast over de optredens. Zanger Julian Casablancas is het beu, en deelde daarom een reactie via social media.

In de inmiddels verwijderde Instagram-post reageert Casablancas vooral fel op de geruchten dat hij zwaar onder invloed op het podium zou hebben gestaan:

“I’m not tuned into Twitter things enough to know what some confused fan thinks or pretends they know, but I’m fine… far as I know … people been asking me weiiird questionnns – ahh the dumb side of social media… Lame-Os running around so hard and free.”

Julian Casablancas

Tegelijkertijd waardeert de zanger fans die hem niet zozeer nergens van beschuldigen, maar eerder oprechte zorgen uiten over zijn welzijn.

Geen vlekkeloze comeback

Al drie jaar kijken fans uit naar de terugkeer van The Strokes op de festivals. Na veel afstel en uitstel als gevolg van de pandemie, komt het er deze zomer dan eindelijk van. De band gaf onlangs headlineshows op andere Best Kept Secret, Primavera Sound en Roskilde, maar dit ging niet zonder slag of stoot.

Het valt veel bezoekers bijvoorbeeld op dat de vier Amerikanen consistent te laat op komen dagen. Nu is dit normaal gesproken geen doodzonde. Festivals hebben alleen met strakke tijdschema’s te maken, waardoor te laat beginnen vaak een ingekorte set betekent. Zo ook op Best Kept Secret laatst, waar The Strokes uiteindelijk niet de complete setlist speelden. Festileaks-bezoekers stemden dit optreden naar een schamele plek 16 in de BKS top 25, ver achter medeheadliners Nick Cave en alt-J.

Fans en critici zijn verdeeld

De meeste kritiek gaat echter naar de opvallende stage presence van de bandleden. Ze zwalken soms wat vreemd over het podium. Maar de grootste dooddoener is de ellenlange relazen die Julian Casablancas tussen de liedjes door opvoert. Op Roskilde gaf de frontman bijvoorbeeld een warrige preek van drie minuten over het concept van toegiften, vlak voordat de band aan de toegift begon (zie de video hierboven).

Veel bezoekers storen zich nogal aan deze intermezzo’s, omdat het de sfeer en de energie uit het optreden zuigt. Andere bezoekers vinden het niet zo erg. Zij benadrukken juist dat de pit er direct weer in zit zodra The Strokes het volgende nummer inzetten, en dat is immers het enige wat telt.

Was jij onlangs bij een van de optredens van The Strokes? Deel dan ook je mening via het Festileaks Festival Forum.