Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter 2022: de sfeer is goed, maar de Magik ontbreekt

Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter 2022. © Tim Vernimmen

De terugkeer van gitarist John Frusciante deed oude fans dromen van de grote begindagen van de band. Zelf leken ze echter eerder geneigd de draad weer op te pakken waar ze hem in 2006 laten vallen hadden – in het Stadium Arcadium dus.

We’re the Red Hot Chili Peppers, we’re from Hollywood and we like to jam the fuck out,’ riep de hyperactieve bassist en publiekslieveling Flea uit halverwege het concert van de Red Hot Chili Peppers op Werchter gisteren. Daarover hadden ze in de eerste helft van het concert geen enkele twijfel laten bestaan. De band begon zijn concert zowaar met een uitgelaten, funky jam vol rollende grooves en stekelige gitaren, een begin dat het beste deed vermoeden voor deze afsluiter van Werchter.

De sfeer binnen de groep leek uitstekend. De bandleden stonden dicht bij elkaar, vaak met hun gezichten naar elkaar toe, en leken er met volle teugen van te genieten dat ze samen nog eens lekker tekeer konden gaan. Er werden ook volop herinneringen opgehaald, over de dame van de platenfirma die hen rondreed toen ze ooit voor het eerst in België waren – en aan het onnozele liedje ‘George & Peanut’ dat ze toen bedachten en nu spontaan begonnen te zingen (voor zover wij weten een primeur).

Elton John Frusciante

De terugkeer van John Frusciante was mogelijk mee verantwoordelijk voor die nostalgie. Zijn aanwezigheid bleek ook een duidelijke meerwaarde, niet alleen vanwege zijn geroemde gitaarspel, maar ook vanwege zijn vocale bijdragen.

(Waarom hij het nodig vond om een vrij getrouwe cover van Your Song van Elton John in te lassen – die werd hier overigens zaterdag ook al gecoverd – was niet helemaal duidelijk. Al was het vermoedelijk niet om zich te distantiëren van de volgende song, ‘Snow (Hey Oh)’, want toen die uitkwam in 2006 was hij nog lid van de band.)

Jammer genoeg leidde de sfeer van de vroege dagen niet tot een terugkeer naar de muziek die de band toen maakte. Ja, er werd met overgave gejamd, maar voortgaande op de setlist beschouwt de groep vandaag de eindeloze dubbelaar Stadium Arcadium als zijn magnum opus, niet het onstuimige funkmonster Blood Sugar Sex Magik.

Uit die plaat kregen we bijna helemaal aan het einde enkel ‘Give It Away’ en ‘Under the Bridge’ te horen, het absolute minimum dus. Het gevolg was een concert waarin het de band ondanks de goede sfeer toch wat aan bloed, suiker, sex en magie ontbrak. De Peppers zijn weer herenigd, maar de Red Hot Chili laat nog even op zich wachten.

Wat vond jij van Rock Werchter 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Rock Werchter 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.