De grootse productie van Stromae is de ideale afsluiter van Lowlands 2022

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Enorme animatieschermen, een speciale lichtshow, een twerkende robothond – de headline-show van Stromae op Lowlands 2022 heeft het allemaal. Hoewel hij nog geen ervaren headliner is, blijkt deze keuze de ideale afsluiter van een prachtig festival.

Stromae stond slechts één keer eerder op Lowlands. In 2014 mocht de Belgische artiest ook de Alpha al afsluiten na het enorme succes van Racine Carrée. Na een live-pauze van maar liefst zeven jaar is Stromae nu weer terug, met een show die groter is dan ooit!

Stromae op Lowlands 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Productiewaarde honderd

Meteen bij aanvang valt al op hoezeer Stromae het best tot z’n recht komt als headliner. Wat begint als een groot achtergrondscherm met daarop animaties en video’s, blijkt al snel uiteen te kunnen vallen in vijftien bewegende delen. De bovenste vijf stukken blijken weer later lampen op de achterkant te hebben, die ook bewegen.

Bovendien stopt de productie niet bij het podium. Tijdens ‘Ta fête’ schijnen er ineens lampen door de hele tent, die speciaal voor deze show vannacht zijn aangebracht. Van voor tot achter, de hele Alpha is onderdeel van de lichtshow. Zou dit zijn waarom het Noord Nederlands Orkest niet kon komen optreden vanochtend?

De maestro himself wordt omringd door vier muzikanten. Zij staan allemaal op hun eigen eilandjes – Kraftwerk-style – die ook kunnen bewegen. Als Stromae de hele crew voorstelt die aan deze show gewerkt heeft, duurt dat bijna vijf minuten. Met name de garderobe-assistent, een twerkende robothond, is populair.

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

“Spreken jullie Frans?”

Soms vergeet je dat deze enorme productie gewoon uit de Lage Landen komt. Als Stromae ineens Lowlands toespreekt met “Alles goed?”, voelt dat op de één of andere manier heel gek. Verder gaan de meeste praatjes ook gewoon in het Engels – “It’s easier for me.” Als hij vraagt of Lowlands ook Frans spreekt, klinkt het volmondig “NEE.”

Het publiek is niet zo luidruchtig als bijvoorbeeld bij Goldband eerder, maar als Stromae vraagt om te springen dan gebeurt dat braaf tot ver achterin het veld. Ondanks dat het zondagavond is en veel bezoekers dan vaak al naar huis gaan, staat de Alpha inclusief de beide heuvels helemaal vol.

Setlist

De setlist leunt zeker in het begin zwaar op nieuw werk. Toch zijn het de oudere hits als ‘Tous les mêmes’ en ‘Papaoutai’ de nummers die (vroeg in de set) het luidst onthaald worden. Maar dat betekent niet dat de rest van de set saai is – absoluut niet – want de nieuwe tracks komen het beste tot hun recht met de stagedecoraties en lichtshow. Bij ‘Santé’ is er even een nationaal dansmoment als het vliegtuiginstructiefilmpje op de schermen precies uitlegt welke moves er verwacht worden.

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Maximaal entertainment

Dat Stromae een weergaloze entertainer is, is natuurlijk bekend. Met name de performance van ‘Formidable’ zou zo genomineerd kunnen worden voor een Oscar. Van de gezichtsuitdrukkingen tot zijn intonatie, alles draagt bij aan het perfect overbrengen van de boodschap van dit nummer.

Het zelfvertrouwen spat er aan alle kanten vanaf. Stromae is hier gekomen om een show neer te zetten en dat is gelukt. “Lowlands, Nederland, hartelijk bedankt!” Van hetzelfde, maestro, van hetzelfde.

Mis niks van Lowlands 2022

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2022. De hele week warmen we je op voor het festival in Biddinghuizen met voorbeschouwingen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.