Zware muziek, metal yoga en veel bier: Dit was Wacken Open Air 2022

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

Wacken Open Air is bekend onder vele namen: Heavy Metal Town, Holy Ground, Heavy Metal Meca en ‘een van de grootste heavy metal festivals ter wereld’. Deze zomer keerden heavy metal fans van over de hele wereld terug naar Wacken Open Air 2022, na een zeer geslaagd 30-jarig jubileumfeest drie jaar geleden. Festileaks was erbij en spotte enkele veranderingen ten opzichte van de vorige editie.

Cashless festival

Om te beginnen introduceerde Wacken Open Air dit jaar een cashless betalingssysteem voor merchandise, eten en drinken. Met een chip die aan het polsbandje van het festival was gekoppeld, konden fans hun rekening opwaarderen met contant geld of met een bankpas.

Het systeem leek een groot succes en zorgde ervoor dat lange wachtrijen bij de stands nauwelijks voorkwamen. Op die manier konden mensen soepel van hun bieren genieten zonder te wachten. Dat gebeurt natúúrlijk door de eigen bierpijplijn, die Wacken Open Air in 2017 liet aanleggen en nu 400.000 liter pils over het terrein vervoert.

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

Wacken Wednesday

Dit jaar opende Wacken Open Air op woensdag voor het eerst in haar geschiedenis de Louder stage. Fans die een geldig kaartje hadden voor het festival konden voor die dag een extra ticket kopen. Till Lindemann van Rammstein zou de headliner van de dag zijn, maar moest voor aanvang van het festival afzeggen. In plaats daarvan gaf Avantasia van Tobias Sammet een zeer energiek optreden met Epica, Gloryhammer en Varang Nord.

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

Geheim optreden van Amon Amarth

Er waren dit jaar een paar verrassingen op het festival. De grootste was het geheime optreden van Amon Amarth onder de naam Guardians of Asgaard. De band speelde hun nieuwe nummers en een aantal van hun hits op een platform tussen de twee hoofdpodia.

Metal Yoga

Er waren veel activiteiten op Wacken Open Air 2022, maar de meest iconische is wel Metal Yoga. In plaats van ontspannende geluiden van de natuur, brult heavy metal uit de speakers als de instructeur de oefeningen laat zien. Dat moet je een keer meemaken!

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

Farmers Market

Omdat een grote supermarkt op het terrein dit jaar niet gerealiseerd kon worden, introduceerde het festival Boerenmarkt op de Camping Plaza. Verschillende stands boden eten en drinken uit de regio aan en er was een verscheidenheid aan producten, waaronder dranken, gebak, gegrild vlees, groenten, fruit, hygiëneartikelen en snacks.

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

Bullhead City

De Bullhead City Tent werd opgericht in 2009 werd sindsdien een vaste gast op Wacken Open Air. Er zijn echter altijd problemen geweest met betrekking tot de capaciteit, aangezien er slechts 10.000 mensen konden worden ondergebracht. Bovendien moest bij weersproblemen de tent worden gesloten en geëvacueerd. Dit jaar besloten de organisatoren om de podia naar buiten te brengen, zodat meer mensen van de shows konden genieten.

Al met al stelde Wacken Open Air 2022 metalfans die het festival bijwoonden niet teleur. Hoewel de line-up volgens sommigen niet zo divers was in vergelijking met eerdere edities, bleken de verbeteringen van de organisatie geweldig. Wacken Open Air is veel meer dan een eenvoudig metalfestival, het is een grote gemeenschap van mensen die van heavy muziek houden. Rain or Shine!

Wacken Open Air Logo

Wacken Open Air 2023

Locatie
Duitsland
Wacken, Duitsland
Datum 2-5 augustus 2023
Line-up
Iron Maiden
Abbath
Alestorm
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.