Opwarmen voor Lowlands: Arctic Monkeys starten tour in Turkije

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De Arctic Monkeys zijn terug! Anderhalve week voor hun headline-optreden op Lowlands 2022 is de Engelse band z’n tour gestart in Turkije. Hoog tijd om de nieuwe setlist eens goed onder de loep te nemen.

De laatste keer dat Arctic Monkeys de Europese podia afgingen was in 2018. Net als toen spelen ze deze zomer op Sziget in Hongarije en doen daarnaast ook Lowlands en Pukkelpop aan. Gek genoeg was het de laatste maanden toch enorm stil rondom de Monkeys, met onduidelijkheid over nieuw werk en hoe de nieuwe show eruit zal zien. Dit is wat we kunnen leren van hun eerste optreden in Istanboel.

Veel AM, weinig Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

Wat meteen opvalt: de setlist leunt vooral op AM. Van het succesvolle vijfde album uit 2013 worden maar liefst zeven nummers gespeeld. ‘Do I Wanna Know?’ is na acht jaar weer terug als opener, en ‘R U Mine?’ heeft een prominente plek tijdens de toegift. De rocksongs van dit album zijn duidelijk een stuk populairder bij Alex Turner & co. dan het wat experimentelere laatste album. Van Tranquility Base Hotel & Casino uit 2018 zijn namelijk nog maar twee nummers overgebleven.

Andere opvallende afvallers zijn de tracks van Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Het iconische debuutalbum is nog altijd één van de populairste Monkeys-platen, maar dat is in Istanboel niet terug te zien. Met name de hit ‘When the Sun Goes Down’ is een groot gemis, maar ook fan favourites als ‘Dancing Shoes’ en ‘Mardy Bum’. Fans van het eerste uur zullen het moeten doen met ‘The View from the Afternoon’ en natuurlijk ‘I Bet You Look Good on the Dancefloor’.

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys in 2018 / Photo: Zackery Michael

Nieuwe muziek?

Als sinds vorig jaar zijn er geruchten over een nieuw album. Toch speelt de band bij z’n eerste show van deze tour nog geen nieuwe muziek. Natuurlijk kan het dat er in de komende weken ineens een single dropt, maar dat we op Lowlands iets nieuws gaan horen is erg onzeker. Dat zevende album komt er vast – ze zullen toch niet zomaar op wereldtour gaan, zou je zeggen – maar voor de festivalshows zal waarschijnlijk net te laat zijn.

Deze zaterdag spelen de Arctic Monkeys hun eerste festivalshow in Roemenië. Vervolgens staan ze maandag 15 augustus op Sziget, zaterdag 20 augustus op Lowlands en zondag 21 augustus op Pukkelpop. Later deze maand volgen ook nog shows op Rock en Seine in Parijs, en op Reading Festival en Leeds Festival in Engeland.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.