Kijk terug: Metallica op Rock Werchter 2022

Photo: Herring

Na drie jaar afwezigheid was Metallica dit jaar eindelijk weer terug op de Europese festivalweides. Onder meer Pinkpop en Rock Werchter werden getrakteerd op een show van de legendarische thrashmetal-band. Dat er nog geen nieuw materiaal aanwezig was, mocht de pret niet drukken. Op Pinkpop stormde de band nog steeds even hard als in 2014. Wij nemen je mee naar de show op Rock Werchter 2022, waar de band wederom in topvorm was.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Bekijk Metallica op Rock Werchter 2022

Metallica stond op vrijdag 1 juli op Rock Werchter. Ze waren de afsluiter op de Main Stage, met namen als Lewis Capaldi en Greta van Fleet als voorprogramma. Eerst leek het optreden nog op losse schroeven te staan door een coronabesmetting binnen de band. Hierdoor annuleerden ze een optreden op een Zwitsers festival. Dat James Hetfield en de rest er vrijdag wél stonden, maakte het optreden misschien nog wel een stukje specialer.

Een geweldig begin

Het publiek krijgt eerst twee opwarmers voorgeschoteld. Eerst knalt ‘It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll)’ van AC/DC uit de speakers. Vervolgens is er een scène uit de western-film The Good, The Bad and The Ugly te zien op het scherm, met ‘The Ecstasy Of Gold’ van filmcomponist Ennio Morricone op de achtergrond. Aan het einde hoort het publiek al de eerste klanken van de gitaren van Metallica. Er verschijnen allerlei rode lijnen op het scherm. De drums van Lars Ulrich zijn al te horen. Niet veel later verschijnt de volledige band op het podium en zetten ze ‘Whiplash’ in. Een fantastisch begin van een twee uur durende show.

Foto: Ross Halfin

Setlist met heel veel klassiekers

Wie voor de echte Metallica-klassiekers komt, is bij het optreden op Rock Werchter op de juiste plaats. Het derde nummer in de set is meteen ‘Enter Sandman’. Na dit nummer vindt er een gitaarwissel plaats. James Hetfield heeft het al meteen naar zijn zin: “It sounds good! A dream! Every night making big noise with my guitar and yelling at people: How awesome is that?” Hij bedankt het publiek en zet vervolgens ‘Ride the Lightning’ in.

Tussen al het harde gitaargeweld door is er ook nog ruimte voor een adempauze, wanneer Metallica ‘Nothing Else Matters’ speelt. Maar Metallica zou Metallica niet zijn als de show niet afgesloten wordt met een knal. Meerdere knallers zelfs. Na een korte pauze verschijnt er een Belgische vlag met het logo van de band op het scherm. Ze komen weer terug op het podium en spelen ‘Damage Inc.’. Vuurpijlen schieten aan het eind de lucht in. Vervolgens wordt het even zwart op het podium. Even later schieten de vlammen uit het podium en speelt James Hetfield de eerste tonen van ‘One’. Er wordt een fenomenale uitvoering van het nummer gespeeld.

Helaas is het daarna alweer tijd voor het laatste nummer. De laatste tonen van ‘One’ zijn nog te horen wanneer de band afsluiter ‘Master of Puppets’ inzet. “Master, master!” klinkt het over het hele veld. Masters, dat zijn de leden van Metallica zeker. Want na twee uur klinkt er een oorverdovend applaus. Het publiek kan met een voldaan gevoel het veld verlaten.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.