Bijzondere locaties met idem programmering op ADE 2022

Bijzondere locaties ADE 2022
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Naast het daadwerkelijk dansen, kun je ook bijzondere locaties met idem programmering bezoeken op het Amsterdams Dance Event. Festileaks ging op pad en bezocht een aantal parels in de geel-zwarte gekleurde hoofdstad.

Amsterdam staat van 19 tot en met 23 oktober in het teken van muziekconferentie en dancefestival Amsterdam Dance Event. Het is niet alleen maar dj’s wat de klok slaat tijdens ADE. Het uitgebreide programma biedt ook ruimte aan een conferentie, kunst, tentoonstellingen en meer. Setting voor dit alles is Amsterdam, met zowel nieuwe venues (RAW, Ziggo Dome, etc) als historische plekken. Wij bezochten een aantal locaties in de laatste categorie.

Bijzondere locaties ADE 2022
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Westerkerk

In de Westerkerk kun je de installatie Where There Is Light bezoeken. Regenwoud dataprojecties worden gecombineerd met een geluidsopname in het regenwoud van Panama. Het bos reageert op de bewegingen van bezoekers en biedt in een cyclus van 24 uur veranderende ervaringen afhankelijk van het tijdstip van de dag.

De behoefte om mentaal welzijn opnieuw te kalibreren, te reflecteren en te centreren na onzekere jaren, dreef kunstenaar Tamara Shogaolu tot het ontwikkelen van Where There is Light. De installatie zal gedurende vijf dagen draaien in het centrale ADE-hub: de iconische Westerkerk.

Our House

In Club Air (voorheen de legendarische iT) is werelds eerste dancemuseum geopend: Our House. Our House neemt je mee op een digitale reis van 75 minuten. De interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal over de evolutie van elektronische muziek. Van een rebelse underground scene tot inmiddels wereldwijd fenomeen.

Bij de start van het programma klinkt de iconische speech van housepionier Chuck Roberts (zie de video hierboven). Na dit manifest, krijg je de gelegenheid je een weg te zoeken in de verleidelijke duisternis van een club met om je heen oplichtende videoschermen. In de geschiedenisruimte kun je kijken naar de avatars van dancekopstukken Carl Cox en Armin van Buuren, die vertellen over de geschiedenis van elektronische dansmuziek. Chicago, Detroit, illegale Britse raves: het komt allemaal voorbij.

In de communityruimte kun je middels een touchscreen (in de vorm van een globe) beelden op een scherm toveren van iconische festivals. Maar de showstopper in de zaal is de meterslange sequencer, een apparaat dat de techniek van synthesizers en drumcomputers combineert, waaraan meerdere bezoekers samen een dancetrack kunnen componeren. Het mega-apparaat is speciaal gemaakt voor de Red Bull Music Academy (2018) in Berlijn. Jeff Mills was wild van het apparaat en trad in Berlijn solo op met de monolitische schakelkast.

Bijzondere locaties ADE 2022
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Dominicuskerk

Op vrijdag 21 oktober zal hier House of Hope plaatsvinden: een clubconcept in een kerk. Mensen die ooit dakloos zijn geweest, delen hun verhalen. Het aantal mensen dat geen huis of vaderland heeft groeit. Wat betekent je thuis voelen voor jou? House of Hope is een plek waar je kunt verbinden, voelen, leren en vooral: dansen. De verhalen worden begeleid door dj en producer Mees Dierdorp die met zijn meeslepende en onderscheidende sound de sfeer bepaalt

Bijzondere locaties ADE 2022
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2023

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 18 t/m 22 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Daarnaast zit het dagprogramma ook weer bomvol met interessante workshops en conferenties.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-23 oktober 2022
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.