Vijf platen van artiesten op de line-up voor Super-Sonic Jazz 2022 die je echt moet checken

Makaya McCraven © Sulyiman Stokes

Het Super-Sonic Jazz Festival in Paradiso presenteert deze week weer heel wat artiesten die jazz met andere genres vermengen. Heb je daar eigenlijk wel zin in, maar weet je niet goed wat te kiezen of waar te beginnen? Dan helpen wij je heel graag een eind op weg met onze vijf favoriete platen van artiesten op de line-up! (Vrijdag is uitverkocht, dus focussen we hier op de mooie line-up voor zaterdag.)

Met de Spotify-link hiernaast kan je tijdens het lezen meteen meeluisteren!

1. Makaya McCraven – Universal Beings (2018)

Universal Beings was een mijlpaal in de moderne jazz. Drummer Makaya McCraven nam jamsessies op met vier verschillende bands in vier wereldsteden en knipte en plakte die vervolgens tot een staalkaart van het allerbeste wat het genre vandaag te bieden heeft. De invloed van de hiphop is vaak onmiskenbaar, en op het heerlijke ‘Suite Haus’ komt zelfs de house om de hoek kijken. Keyboardist Ashley Henry – zelf op het programma voor zondag – is hier te horen in de set uit Londen. Hopelijk duikt die zaterdagavond ook al even het podium op.

2. Eddie Chacon – Pleasure, Joy and Happiness (2020)

De meeste mensen kennen Eddie Chacon enkel als de helft van Charles & Eddie, het soulpopduo dat in 1992 de wereld veroverde met ‘Would I Lie to You?‘, en waarvan vervolgens nog weinig vernomen werd. Tot synthesizerwizard John Carroll Kirby hem op het spoor kwam, onder de indruk raakte van zijn perfect geconserveerde zangstem, en aanbood samen een plaat op te nemen. Ondanks de titel valt er vooral veel hartzeer te horen, maar Chacon’s zalvende stem en Carroll Kirby’s strelende synths doen de ergste pijn telkens snel wegebben.

3. John Carroll Kirby – Septet (2021)

Kirby is als sessiemuzikant en producer best een grote naam in de muziekbusiness – hij was onder meer instrumenteel bij de opnames van A Seat at the Table van Solange. Maar net als vorig jaar op Le Guess Who? is hij ook ditmaal zo sympathiek om zijn vriend Eddie niet met een tweederangsband de baan op te sturen, maar gewoon zelf te vergezellen. In maart stond Carroll Kirby nog solo in Paradiso en speelde hij onder meer muziek van deze uitstekende plaat. Dat septet heeft hij dus niet echt nodig, maar verrijkend is het wel.

4. Alfa Mist – Bring Backs (2021)

De Londenaar Alfa Sekitoleko, beter bekend als Alfa Mist, is een perfecte artiest voor Super-Sonic Jazz. Hij is rapper én pianist, en verwerkt in zijn muziek invloeden uit jazz, hiphop en bass music, met af en toe een streepje klassiek of een klad post-rock. Deze plaat – die hij helemaal zelf schreef en produceerde – is opgebouwd rond een gedicht van Hilary Thomas over de soms verwarrende zintuiglijke ervaringen van migranten. Een hoognodige scheut empathie nu overheid en bevolking in Engeland en hier zich steeds hardvochtiger opstellen.

5. Makaya McCraven – In These Times (2022)

Afsluiten doen we opnieuw met Makaya McCraven, die dit jaar opnieuwe een adembenemende plaat uitbracht. Samengesteld uit opnames met in totaal twaalf muzikanten – van harpiste Brandee Younger over marimbaspeler Joel Ross tot flügelhornist Marquis Hill – verlegt de zelfverklaarde beat scientist opnieuw de grenzen van wat je allemaal in één enkele track op een album kan proppen. Toch voelt het nooit geforceerd – McCraven weet als drummer perfect hoe hij fragmenten kan matchen zonder de flow te verstoren.

Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!