Advertisement

Dua Lipa, Ben Howard, Sam Fender: 10 giga-acts die ooit begonnen op Eurosonic

Dua Lipa
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Van 18 t/m 21 januari strijkt Eurosonic Noorderslag weer neer in Groningen. Het festival is de ideale plek om nieuwe talenten te spotten: veel grote namen van nu begonnen ooit met een show op Eurosonic. En wat is er nou leuker om mee op te scheppen als jij met tienduizenden in een bomvolle arena staat? Wij hebben de 10 grootste Eurosonic-hits voor je op een rijtje gezet!

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Dua Lipa

Jazeker, in 2016 stond niemand minder dan Dua Lipa op het podium in Groningen! Het kan snel gaan met een carrière. In een korte periode groeide ze uit tot een van de megasterren van dit moment, met headliner status op de grootste festivals en miljarden streams op Spotify. Je kunt dus wel stellen dat zij een van de grootste namen is die Eurosonic ooit heeft voortgebracht. Zelf heeft ze ook warme herinneringen aan haar show, vertelt ze in dit interview. Het beste nieuws: in 2023 komt Dua Lipa opnieuw naar ESNS, samen met haar vader geeft ze een keynote tijdens de conferentie.

Calvin Harris

Calvin Harris

15 jaar geleden stond Calvin Harris op ESNS. In 2008 had de jonge dj Calvin Harris nog geen enkele hit uitgebracht, tegenwoordig kun je niet meer om hem heen en heeft hij tientallen gigahits op zijn naam staan. Hij prijkt regelmatig bovenaan de line-ups van festivals zoals Sziget en Tomorrowland. Maar die allereerste stapjes naar wereldroem werden gezet op Eurosonic.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Stromae

Het is alweer 12 jaar geleden dat Stromae voor de eerste keer op Eurosonic aanwezig was. Op dat moment had hij eigenlijk alleen hitje ‘Alors on Dance’ op zak. Dat is inmiddels wel anders: ‘L’enfer’, ‘Formidable’ en ‘Papaoutai’ kan bijna iedereen wel meezingen. Hij stond als headliner op Lowlands en staat dit jaar bovenaan de poster van Rock Werchter en Down The Rabbit Hole. Een flinke carrière sinds die eerste show in Groningen!

Ben Howard
Ben Howard, @Kamiel Scholten Fotografie

Ben Howard

Naast Stromae trad in 2011 ook Ben Howard op op Eurosonic. In datzelfde jaar bracht hij ook zijn single ‘Keep Your Head Up’ uit. Het was zijn doorbraakjaar en hij was niet van de radio af te slaan. De singer-songwriter verkocht in 2014 drie avonden in de HMH (nu de AFAS Live) uit. Het jaar daarna was hij zelfs headliner op Lowlands. In 2021 bracht hij nog een album uit en dat kwam op nummer 1 terecht in de Britse albumcharts. Qua liveoptredens is het op dit moment rustig rond Howard, maar daar zal ongetwijfeld wel weer verandering in komen.

Sam Smith

Sam Smith

2014 was het jaar dat Sam Smith te vinden was in het Hoge Noorden. Hen had op dat moment al een aardige naam voor zichzelf opgebouwd door te zingen op ‘Latch’ van Disclosure. Daarnaast deed de samenwerking met Naughty Boy het ook erg goed. Sam Smith bracht een Bondsong uit en staat tegenwoordig hoog op de festivalposters. Sam Smiths laatste track: ‘Unholy’, doet het momenteel ook erg goed op de radio. Had je dat 9 jaar geleden in Groningen al verwacht?

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

The xx

Het is alweer 13 jaar geleden dat The xx optrad op Eurosonic Noorderslag. Daar hoorden we onder meer al ‘Crystalised’. Alle leden zijn inmiddels ook solo gegaan en timmeren op die manier nog steeds hard aan de weg. Jamie xx was al eens headliner op Best Kept Secret, Romy komt ook steeds hoger op de festivalposters te staan en Oliver Sim heeft een hit met Bronski Beat-zanger Jimmy Somerville op zak. Maar allemaal stonden ze ooit in een klein zaaltje in Groningen te spelen.

Sam Fender

Vijf jaar geleden reisde Sam Fender af naar Groningen. Op dat moment was ‘Start Again’ het enige liedje dat hij uitgebracht had. Ondertussen heeft hij twee succesvolle albums uitgebracht en speelt hij menig festival plat, als hij geen last heeft van stemproblemen dan. Dit jaar speelt hij twee dagen in het stadion van zijn favoriete voetbalclub Newcastle. Het worden zijn grootste soloshows ooit. Maar ook hij zette zijn eerste stappen op Eurosonic.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Eefje de Visser

De grande dame van de Nederlandse popmuziek heeft al heel vaak op Eurosonic gespeeld. In 2012 beleefde Eefje de Visser haar debuut in Groningen. De afgelopen jaren maakte ze een zegetocht langs de Nederlandse festivals, met haar bijzondere show vol choreografie en prachtige liedjes. Ook op het Hongaarse Sziget was ze te zien. Sinds 2012 stond ze meerdere keren in Groningen tijdens ESNS.

Royal Blood

De Britse rockers van Royal Blood stonden in 2014 op de planken in Groningen. Hun eerste album moest toen nog uitkomen. EP ‘Out of the Black’ was al wel te beluisteren, met daarop onder andere de hit ‘Come On Over’. Inmiddels staan de mannen op de grootste festivals en daarnaast staan ze ook nog in het voorprogramma van Muse tijdens de komende tour.

Photo: Ben Houdijk

Bastille

Het allereerste Nederlandse optreden van Bastille was in poppodium Vera in Groningen. Het was in 2013, hetzelfde jaar dat ook hun wereldhit ‘Pompeii’ uitkwam. Inmiddels zijn de Britten veel grotere zalen en festivalweides gewend, maar die hit wortd dan ook nog steeds keihard meegezongen. In moederland Engeland is de band ook nog een graaggeziene gast op de festivals. Het succes op het vaste land van Europa werd echter gestart op Eurosonic.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.