Milo van Goldband: “Drugsgebruik is ouder dan de Bijbel”

Photo: Presskit Goldband

Het ene moment ben je de publiekslieveling, het andere moment word je overladen met kritiek. Milo, de zanger van popsensatie Goldband, weet er na afgelopen week alles van. Hij reageert op het filmpje waarin hij op het podium cocaïne snuift.

Of het nu gaat om de hoogste notering in de Top 2000, het platspelen van zowat elk festival in 2022, of het cocaïnefilmpje: je kan niet om Goldband heen. De Haagse band was gisteren te gast bij het programma Khalid en Sophie. Ze mochten praten over het winnen van de felbegeerde Popprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan popmuziek. Naast lof en complimenten wil presentatrice Sophie Hilbrand ook weten hoe het nu zit met een recent opgedoken filmpje. Hierin snuift zanger Milo Driessen cocaïne tijdens een optreden.

“Dit kreeg je van iemand uit het publiek en wat dacht jij?” vraagt Hilbrand. “Daar stond een bende vol met feestende mensen. Iemand was aan het snuiven voor mijn neus, van het publiek. Die reikte me dat aan.” Driessen geeft aan ‘geen moment te hebben nagedacht’. Op sarcastische wijze bedankt hij de uploader van het filmpje. “Nu ben ik bekend en twintig dagen later wordt het ineens op internet gegooid”. Het korte fragment werd afgelopen week op het internet gezet, maar dateert van oudejaarsavond. Toen traden de bandleden op in TivoliVredenburg. Ondertussen is het bijna negentigduizend keer bekeken. Het filmpje leidde tot veel negatieve reacties over het openlijke gebruik van drugs door Goldband.

“Super onhandig”

Niemand aan tafel excuseert de situatie: zowel de bandleden als Hilbrand praten van een ‘super onhandige’ actie. Ook al na het winnen van de Popprijs zei hij dat het drugsgebruik ‘niet slim’ was. “Ik had het niet hoeven te doen natuurlijk”. Maar de zanger levert ook kritiek op alle reacties en de aandacht van de media. “Kijk, drugsgebruik is al ouder dan de Bijbel, geloof ik. Mensen gebruiken al duizenden jaren geestverruimende middelen en ik vind ook dat er behoorlijk bekrompen over wordt gedaan.” Wie het nummer ‘Witte Was’ kent, zal ook niet verbaasd zijn dat het Goldband-lid deze uitspraak over drugs doet.

Hij geeft aan dat het gebruik ‘niet cool’ was en ‘zeker niet voor kleine kinderen’ die in aanraking komen met het filmpje door mediaplatforms. “Ik stond daar met allemaal 18-plussers te feesten.” Maar de boodschap is duidelijk: de heren sluiten het onderwerp af door meermaals te benadrukken dat het onhandig en onnodig was.

Werchter Boutique, Pinkpop en Paaspop

Na een sterk 2022 – en een iets minder soepele start van 2023 – is de agenda van Goldband weer volgeboekt. In maart zullen de Hagenezen driemaal in een uitverkochte AFAS Live staan. Het is de volgende stap na de zeer succesvolle clubtour van afgelopen jaar. Ook staan de eerste festivaloptredens al op de planning. Ze trappen het seizoen af op Paaspop 2023 en maken hun debuut op Pinkpop 2023. Ook de Belgische fans worden niet vergeten: op 17 juni zie je de voormalig stukadoors op Werchter Boutique 2023.